אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קשיים בהשלמת עסקת מליסרון־בריטיש ישראל צילום: גיל נחושתן

קשיים בהשלמת עסקת מליסרון־בריטיש ישראל

בריטיש הודיעה כי תבחן האם יש עילה לביטול העסקה בעקבות דרישת הממונה על הגבלים עסקיים למכור את הגרנד קניון בחיפה כתנאי להשלמתה; ל"כלכליסט" נודע כי רבוע כחול וחברות הביטוח מגדל והראל, הביעו עניין ברכישת הנכסים שבריטיש ומליסרון מחוייבות למכור

31.01.2011, 07:02 | אורנה יפת

עסקת מכירת בריטיש ישראל לחברת מליסרון תמורת 1.7 מיליארד שקל אמנם אושרה ע"י הממונה על הגבלים עסקיים רונית קן, אולם תנאי האישור מעלים סימן שאלה ביחס להשלמתה. התנאים המגבילים שהוצבו כוללים את מכירת הגרנד קניון או הקריון, בנוסף למכירת קניון רחובות או קניון רננים וקניון סביונים בתוך תקופה קצובה, גרמו לצדדים להתבצר בעמדתם, ולסרב להיפרד מהקניונים המובילים שברשותם. בהודעת מליסרון לבורסה אתמול נכתב כי לאור התנאים החדשים, "אין ודאות שעסקת הרכישה תושלם".

שתי החלופות למכירת הקניונים (הקריון או הגרנד קניון) שהציעה רונית קן הופכים את העסקה לפחות כדאית לצדדים, ולמעשה שופכים אור על ענף הקניונים בראי הרגולטור. "אם עסקה כזו לא תצליח", מסביר גורם בענף, "זה יעמיד בסימן שאלה את ההתרחבות העתידית של קבוצות הקניונים הנוכחיות על ידי רכישת קניונים. הרגולטור הלך פה עוד צעד קדימה כנגד אי־התחרות המסתמנת בענף הקניונים, ומבחינתו זו החרפת עמדה שדווקא מיטיבה עם השוכרים".

בשלב זה, הוויכוח העיקרי עובר לגזרת המחיר ולניסיון לפתור את הבעיות הטכניות של מכירת הנכסים. המכירה עשויה להיתקל במחסום קשה מצד בעלי העניין בבריטיש, שידרשו ממליסרון תג מחיר גבוה עבור האישור למכור את הגרנד קניון.

בריטיש נגד מליסרון

בריטיש מצדה הודיעה כי אינה מקבלת את עמדת מליסרון כי תתחייב למכור את הגרנד קניון עוד לפני ביצוע העסקה, ובכוונתה לפנות לפוסק מוסכם ולבדוק האם יש עילה לביטול העסקה.

"כל צד מעדיף להישאר עם הנכסים שלו. מליסרון לא רוצה שבריטיש תמכור את הגרנד קניון, ובריטיש מצדה מעדיפה שמליסרון תמכור את הקריון", מסביר אדר עציוני, אנליסט נדל"ן במגדל שוקי הון. לדבריו, "המרוויחים הגדולים מההחלטה הם בעלי המניות מהציבור של בריטיש אשר לידיהם עובר הכוח להכריע על גורל העסקה". בעלי המניות הם מגדל, אקסלנס והפניקס שמחזיקים כ־7.7% ממניות בריטיש, והציבור שמחזיק ב־20.8% נוספים.

"משמעות החלטת הממונה היא כי נקבע חלון זמן קצר למכירת הקניונים. בשוק הקניונים בישראל יש מעט שחקנים גדולים, ולא יהיה פשוט למצוא רוכשים מתאימים בזמן כה קצר, מה שעשוי להפעיל לחץ על המחיר", מסביר עציוני. "הממונה הגבילה את הצדדים כך שמכירת הקניונים לא תהיה לעזריאלי, קבוצה חזקה בפני עצמה, והקניונים חייבים להימכר עד ינואר 2013 או תשעה חודשים מהיום שבו בריטיש תהפוך לחברה פרטית - המוקדם ביניהם. בעקבות ההתניות, אין למליסרון אינטרס לפעול למחיקה מוקדמת של בריטיש ישראל מהמסחר, שכן הדבר יקצר עוד יותר את תקופת המכירה. זה עוד מכשול בדרך לביצוע העסקה".

הקריון. הממונה על הגבלים עסקיים התנתה את העסקה במכירת נכסים, צילום: גיל נחושתן הקריון. הממונה על הגבלים עסקיים התנתה את העסקה במכירת נכסים | צילום: גיל נחושתן הקריון. הממונה על הגבלים עסקיים התנתה את העסקה במכירת נכסים, צילום: גיל נחושתן

 

ביקוש גבוה לנכסים

בינתיים, יש כבר מי שמתעניין בנכסים הפרימיום שמהם תיאלץ להיפרד מליסרון. ל"כלכליסט" נודע כי חברות הביטוח מגדל והראל וכן איש העסקים דודי ויסמן, המחזיק ברבוע כחול, פנו בסוף השבוע לצדדים והביעו עניין ברכישת הנכסים.

למגדל ולהראל יש עניין בנכסים, שכן מגדל מחזיקה בשותפות עם מליסרון בקניון רמת אביב (27%) והראל שותפה עם בריטיש בקניון בילו סנטר (28%) ובקניון הגבעה בגבעת שמואל (50%). עם זאת, חברות הביטוח אינן מתמחות בניהול קניונים, ובדרך כלל הן נכנסות לעסקאות מסוג זה כשותפות ונותנות לגופים אחרים לנהל את הנכסים עבורן.

"אם מגדל או הראל ירכשו את הנכסים, הן ייכנסו כשותפות ולא כבעלי מניות עיקריים", מסביר גורם מענף הנדל"ן. "יש חברות כגון אמות, נצבא או נכסים ובנין שינהלו עבורן את הקניונים, וזה הביזנס העיקרי שלהן".

עו"ד מיכל הלפרין, שותפה וראש מחלקת הגבלים עסקיים במשרד מיתר, ליקוורניק, גבע & לשם, ברנדויין ושות', ולשעבר היועצת המשפטית של רשות ההגבלים העסקיים, אומרת כי משמעות העסקה היא שהממונה לא קיבלה את דעתם של הסוחרים והרשתות שטענו כי הם חוששים מהכוח שיצטבר בידיה של מליסרון לאחר עסקת המיזוג.

 

"הרשתות אמרו שהעסקה תיצור כוח חזק בידי מליסרון והם ייפגעו ממנה. התנאים שהוטלו בסוף על ידי הממונה מראים שהרשתות לא שכנעו אותה. אם רונית קן היתה מוטרדת מהסוחרים, היא לא היתה מקפידה לדרוש שיימכרו קניונים ספציפיים ונוקבת בשמם, אלא היתה מביעה חשש מהכוח המצטבר של הקבוצה ומבקשת למכור קניונים בכל הארץ, אבל היא נקבה בדיוק באזורים ספציפיים, וזה אומר ששם היא חשבה שנוצר כוח שוק גדול מדי. בפועל, הטענות של הסוחרים נדחו".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
ידידיי- בניגוד אליכם אני יודע
חברים, ראשית- דיון פתוח הוא מבורך! שנית- הצמחיה של בריטיש היתה באותן שנים שבהן ניהל אותה המנכ"ל הנוכחי של מליסרון ולא בימי שכבת הניהול הנוכחית ולכן לפני שתאמרו לי לצאת ולעשות שיעורי בית...סמכו עלי שאני יודע מה שאני אומר. ושתהיה לכולנו שנת תשואה , הנאה וחוויות! בדוק טוב טוב אילו קניונים של בריטיש עלו מאז שנת 2006 ועד 2010 ובדוק מי ניהל ומי מנהל היום.... הכל כתוב שחור על גבי לבן בידיעות יחצ"ניות כאלו ואחרות... ועל זה נאמר- הטובים בסוף תמיד מנצחים!
קר או לפת  |  01.02.11
4.
ל 2 ו 3
אני חושב כמו ז'אן דארק. רמת הניהול של בריטיש יוצאת מן הכלל. ויכול להיות שהמניות יצנחו לזמן מה אם לא תהיה מכירה בגלל שכל מי שקנה בשביל להנות מעלית ערך בגלל המכירה יברח. אבל בטוח הארוך זו חברה מדהימה עם ניהול מעולה שגדלה ומתפתחת כל הזמן. בנוסף משלמת דיווידנד נדיב (תשואה של 5 אחוז) ובמקרה שלי (אני לא בעל מניות אלא אג"ח להמרה) אני מקבל 7 אחוז שנתי פלוס תיקון ביחס ההמרה בשל תשלום דיווידנד כך שהתשואה הכוללת שלי בהינתן שמחיר המניה מעל שער ההמרה (שזה המצב מזמן) 12 אחוז בשנה. בנוסף אין לי ספק שבריטיש מסוגלת להמשיך לצמוח גם כחברה עצמאית ולכן אני יכול לקוות ולצפות לרווח הון נוסף במהלך השנים. דרך אגב לגבי רמת הניהול אני מוכן לשים כסף שאני צודק (ואכן שמתי כסף ולא מעט על שמח אמונתי זו שמבוססת על אנליזה מקיפה שעשיתי תוך השוואה בין החברות השונות שעוסקות בנדל"ן מניב תוך שימוש בכל הכלים העומדים לרשותי (בוגר MBA). בקיצור בהחלט אם יתנו לי את המחיר הנכון אני מוכן למכור את החזקותיי בחברה גם כעת אבל אין לי בעיה להמשיך להחזיק עוד שנה שנתיים או כמה שצריך ( אני כבר מחזיק כשנה ומרוצה מאוד גם מציצועי המניה וגם מביצועי החברה). אם כבר החברה הבעיתית יותר היא מיליסרון שפוטנציאל הצמיחה שלה נמוך יותר.
חם או יפת  |  31.01.11
לכל התגובות