אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לרדת מעץ הגז צילום: אוראל כהן

לרדת מעץ הגז

על יצחק תשובה להודיע כי הוא ניגש במרץ לעבודה על פרויקטי הגז תמר ולווייתן

06.02.2011, 09:30 | גולן פרידנפלד

לפני שלוש שנים בדיוק, בשיאו של המשבר הפיננסי, מצבו העסקי של איש העסקים יצחק תשובה לא היה יציב במיוחד: מאזני החברות שלו היו מלאים בחובות, ערכי הנכסים שלהן צנח והבנקאים, חברות הביטוח וקופות הגמל שמימנו אותו לחצו. את השרידים ללחץ הזה ניתן לראות בשתיים מהחברות שלו, שנמצאות במסע מימוש נכסים מאז: דלק נדל"ן ואלעד גרופ. אבל בדיוק אז מצא תשובה את תגלית הגז תמר ששווייה נאמד במיליארדי דולרים. מי יודע כיצד היה צולח את המשבר אילו לא היה מוצא אותה.

בסוף השבוע זה קרה לו שוב: בדיוק כשמסקנות ועדת ששינסקי מגיעות לישורת האחרונה שלהן, מפסיקה זרימת הגז ממצרים לישראל ושלטון יציב בן 30 שנה במצרים עומד ליפול. הסיכון הפוליטי של הגז המצרי, המתחרה בגז שאמורים תשובה ושותפיו לספק, התממש. תשובה לא היה יכול לקוות לתזמון טוב יותר, וממש כמו לפני שלוש שנים, המזל שוב שיחק לו.

תשובה יכול לנקוט שתי אסטרטגיות: האחת, להגיד לכולם "אמרתי לכם, מסע ההפחדות שלי נגד הגז המצרי קיבל ביטוי ממשי, ואם אתם חרדים לעתיד משק האנרגיה של ישראל - תסדרו את העניין הזה של ועדת ששינסקי שחתכה לי חלק גדול מהרווח". השנייה והמתוחכמת יותר יכולה לייצר לו הזדמנות להשכיח את תדמית הטייקון הגוזל שטיפח כאן בשנה האחרונה. כל מה שהוא צריך לעשות זה לעלות שוב לשידור בכל ערוצי הטלוויזיה, ממש כפי שעשה כשמצא את תמר, ולבשר לעם כי הוא, יצחק (מזליקו) תשובה, שם את כל האינטרסים האישיים בצד וניגש במרץ לעבודה על פרויקטי הגז תמר ולווייתן. עניין לאומי, עתידה של ישראל ועוד אמירות דומות מהסוג הפטריוטי הישן והטוב יוכלו לסייע לתשובה לרדת מהעץ הגבוה שעליו טיפס, ועוד להצטייר כמושיע לאומי. ההקלות כבר יגיעו לבד.

ועוד משהו: שימו לב שבעקבות הפיצוץ בצינור, עלויות הביטחון של צינורות הגז בישראל עלולות להרקיע שחקים. ליזמי הגז בכלל ולתשובה בפרט אין כל סיבה לדאגה. כשנתניהו הצהיר על אימוץ מלא של מסקנות ועדת ששינסקי, הוא דאג להכניס עז: המדינה היא זו שתישא בהוצאות הביטחון. מזליקו כבר אמרנו?

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
מי שחושב שהמדינה יכולה לפתח את שדות הגז בעצמה אינו מבין במה מדובר
מעבר להנחת הצינורות בעומק של 5 ק"מ - יש אוניה אחת בעולם שיש לה את היכולת הזאת (קידוח ים אולטרה עמוק זה לא רק סיסמה ...), יש לבנות פלטפורמה ימית ענקית. לדברי טורבוביץ:מעין מגדל אייפל הפוך. בנוסף, הפיתוח התת ימי אמור להתבצע ע"י רובוטים מיוחדים. מדובר במבצע מסובך מאין כמוהו. "החכמים" הגדולים כמובן יטענו שאין שום בעיה אבל קל לדבר וקשה לעשות. לא מדובר כאן על הנחת פסי רכבת.. למדינה אין שמץ של יכולת ו/או מושג כיצד אפילו לגשת למבצע הזה ולכן הדבר הטוב ביותר הוא לעמוד בהתחייבויות ולשמור על התנאים הקיימים. מסקנות ששינסקי יבוטלו בכל מקרה בעוד מס' שנים לאחר שהמדינה תווכח לדעת שאף גוף לא מסכים לפעול בישראל בתנאים האלה. למרבה הצער, לאחר ביטול המסקנות ניאלץ לחכות עוד שנים רבות עד שהאפקט של הפרת ההתחייבויות ישכך וגם אז סביר להניח שידרשו ערבויות לביצוע הפעילות.
טל  |  06.02.11
14.
זה לא מס!!!
תפסיקו להציג את זה כמס, זה לא מס! זה תשלום לבעל הקרקע (המדינה) על חומר הגלם שאתה לוקח... כמו כל עסק אחר, חברות הגז צריכות לשלם למדינה על חומר הגלם שהם לוקחות מהקרקע,,, יש להם זכיון לכריה לא בעלות על הקרקע... זה לא מס 60% או 50% או 75% או אפילו 10%... זה עלות חומר הגלם... איזה עסק אתם מכירים שאין לו עלות קניית חומר הגלם לייצור המוצר שהוא מוכר...?
אריאל  |  06.02.11
11.
אני שלמתי פעמיים וכעת פעם שלשית
פעם ראשונה עבור מכירת עסק שהיה בבעלות החברה שלי 20% מס שבח. פעם שניה עבור רווח בחברה מרביות 25%. ופעם שלישית עבור סגירת החברה 12% . בליווי תמידי של רואה חשבון מצויין. אז מה זה 75% מס עבור הכנסה ענקית. מלהרויח פחות לא נהפכים לעניים. רק מי שרוצה יותר מסתכן.
אלכס , גבעתיים  |  06.02.11
לכל התגובות