אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כונס נכסים לא פיקח על שותפו וישלם 1.5 מיליון שקל צילום: עמית שאבי

כונס נכסים לא פיקח על שותפו וישלם 1.5 מיליון שקל

עו"ד משה מארק שפירא שימש ככונס נכסים של משק חקלאי עם עו"ד אבישי לאור. לאור גנב חלק מהכסף וביהמ"ש קבע: על שפירא חלה חובה לפקח עליו

08.02.2011, 10:54 | ענת רואה

עו"ד משה מארק שפירא, שהיה כונס נכסים עם עו"ד אבישי לאור אשר מעל בכספים וברח לחו"ל, חויב לשלם 1.5 מיליון שקל בפסק דין של שופטת השלום בתל אביב רחל ערקובי, לאחר שנקבע כי הוא התרשל בפיקוח על חברו.

את התביעה הגיש רוכש משק חקלאי, שטען כי בשנת 1999 רכש את הנכס שהועמד למכירה באמצעות כונסי הנכסים לאור ושפירא. הרוכש טען כי שילם את מלוא התמורה לעו"ד לאור שברח לחו"ל עם חלק מהכסף, וזאת מבלי ששולמו דמי הסכמה למינהל מקרקעי ישראל ומס שבח. כתוצאה מכך הנכס לא נרשם על שם הקונה.

בשנת 2005 חזר לאור לישראל, הועמד לדין ונידון ב־2008 לעונש מאסר של ארבע שנים בפועל. בעקבות זאת הגיש הרוכש את התביעה באמצעות עורכי הדין שי שנהר ועודד ברי נגד מוכרי הנכס ושני הכונסים.

השופטת ערקובי פסקה כי רשלנותו של עו"ד שפירא היתה באי־מניעת גניבה על ידי כונס הנכסים האחר, ודחתה את טענתו כי גניבת הכספים על ידי עו"ד לאור ניתקה את הקשר הסיבתי בין הטענות לרשלנותו לבין הנזקים שנגרמו. בפסק הדין נכתב כי שפירא הפר את חובת הזהירות המוטלת עליו כעורך דין סביר, וכי הציפייה מעו"ד סביר ובוודאי מכונס נכסים הנה כי יפעל באופן שיבטיח את כספם של הצדדים לעסקה. לדברי השופטת, עו"ד שפירא היה צריך לדאוג לכך שייפתח חשבון נאמנות משותף עם לאור ובו יופקדו כספי התמורה.

עם זאת, השופטת הוסיפה כי "רשלנותו של עו"ד שפירא לא נבעה מחוסר ידיעה מקצועי, אלא לטעמי בשל יושרו, לא הבחין כי עליו להיזהר כראוי מפני אפשרות לאובדן הכספים והאמין לעו"ד לאור".

לפיכך חויב שפירא בתשלום 657 אלף שקל בגין מס שבח, 835 אלף שקל למינהל מקרקעי ישראל ו־85 אלף שקל הוצאות. השופטת קבעה כי שפירא רשאי לפנות לרשויות בעתירה לקבלת הנחה או הקלה, אך זאת בכפוף לכך שבתוך 90 יום יושלם רישום הנכס בטאבו על שם הרוכש.

תגיות