אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שר התיירות לגבי פתרון עליית מפלס ים המלח: "אני יודע לקבל החלטות, אבל זקוק לעוד זמן" צילום: אלכס קולומויסקי

שר התיירות לגבי פתרון עליית מפלס ים המלח: "אני יודע לקבל החלטות, אבל זקוק לעוד זמן"

בעבר אמר השר כי בסוף ינואר יחליט לגבי איזו משלושת הפתרונות ימליץ לממשלה. לדברי גורם המקורב לנושא, לחצים המופעלים על השר מכיוונים שונים מעכבים את קבלת ההחלטה

09.02.2011, 15:23 | יסמין גיל

"בסוף ינואר אכריז על איזה מהאופציות הקיימות לגבי מציאת פתרון לעליית מפלס ים המלח בסמוך למלונות אמליץ לממשלה", כך אמר בדצמבר שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, במהלך ועידת המלונאים השנתית. היום (ד') הוא נשמע פחות נחרץ, ובמהלך אירוע ביטול חובת האשרות בין ישראל לאוקראינה, אמר: "אני עדיין לא מוכן עם ההחלטה לגבי ים המלח".

"לא כל הגורמים המקצועיים השמיעו עדיין את דעתם", אמר אתמול שר התיירות, "הייתי יו"ר ועדת הכספים, אני שר - אני יודע לקבל החלטות. יחד עם זאת, לא אתבייש לומר שאני זקוק לעוד זמן כדי לקבל את ההחלטה הטובה ביותר עבור מדינת ישראל".

מיסז'ניקוב אמור למסור את המלצתו לגבי פתרון להצטברות המלח בקרקעית בריכה 5 בים המלח, שמאיימת לגרום להצפת כשישה מלונות בתוך פחות מעשור - מתוך שלוש אפשרויות: העתקת המלונות וכמה עסקים קטנים שנמצאים בסכנת הצפה, למקום חלופי, כאשר קודם ייבנו המלונות והתשתיות הסביבתיות החדשים באזור אחר, ואז ייהרסו הקיימים; הגבהת הסוללות הקיימות בים באמצעות לגונה; וקציר מלח מהקרקעית והעברתו לאגן הצפוני. המלונאים, גופים ירוקים וגם במפעלי ים המלח מבקשים לבחור באופציית קציר המלח.

בריכה 5, צילום: עמית שאבי בריכה 5 | צילום: עמית שאבי בריכה 5, צילום: עמית שאבי

"יש לנו הזדמנות בלתי חוזרת לחדש את אזור ים המלח, אחד האזורים המדהימים בעולם", אמר אתמול מיסז'ניקוב, "האזור לא התחדש כבר שנים ויש לנו הזדמנות להביא לפריחת העסקים במקום". הוא הוסיף כי: "כל אופציה שאבחר תגרום לאי נעימות".

לדברי גורמים המקורבים לנושא, השר נתון בפני לחצים רבים מכיוונים שונים: "בשבועות האחרונים משרדיהם של השר ושל מנכ"ל משרד התיירות, נועז בר ניר, הפכו להיות מוקד עלייה לרגל", הסביר גורם, "זאת כדי ללחוץ עליהם להכריז על חלופת קציר המלח, מול האוצר שתומך בחלופת העתקת המלונות".

גורם אחר הסביר: "ההתרשמות שלנו שהנטייה הראשונית של השר הייתה לכיוון העתקת המלונות, אלא שבתקופה האחרונה הוא מקבל אינפורמציות סותרות שכנראה העלו בו סימני שאלה לגבי העלויות של החלופות השונות. אחת הבעיות של השר היא שיש קונצנזוס בין הגורמים השונים לגבי חלופת הקציר. מצד שני, יש את לחץ האוצר".

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
למי שלא הבין איך פני הים עולים -ההסבר פשוט
ים המלח כבר שנים מחולק לשתי ימות נפרדות , הצפונית והדרומית.הימה הצפונית מתייבשת במהירות במשך מאה השנים האחרונות ,עקב חסימת הנחלים שהיו מובילים אליה מים .סכר דגניה בפתחה הדרומי של הכנרת , עוצר את הזרימה הטבעית שהיתה בעבר מהכנרת ודרך נהר הירדן לים המלח. שאיבות מים ממעיינות מדבר יהודה וגם בעבר הירדן גם חסומים וכך מתייבש לו ים המלח הצפוני בקצב של מטר ויותר בשנה. כל זה לא שייך לימה הדרומית ששם נמצא אזור המלונות "עין בוקק" הימה הדרומית משמשת בעיקר לאידוי מי ים המלח לצורך ייצור מינרלים שונים וכאן מתחילה למעשה הבעייה.המלח שמצטבר בקרקעית ומתקשה ,גורם לכך שפני הים עולים ומכיוון שלמפעלי ים המלח יש צורך בגובה מים מסויים כדי להפיק את המינרלים ,הם מזרימים מים מהצד הצפוני לדרומי וכך מעלים את מפלס הים ובכך מסכנים את היסודות של בתי המלון.כאן נכנס האינטרס הכלכלי :אם תופסק התעשייה בים המלח ,ותופסק התערבות האדם בטבע וישוחררו הנחלים ומימיהם הבעייה תיפתר עם השנים בצורה טבעית.העניין הוא שמפעלי ים המלח מרוויחים הון עתק על המינרלים וכאן קבור הכלב.
שמעון , ארץ ישראל  |  10.02.11
2.
לא כל כך מובן מה, אבל
נראה שמצטבר הרבה מלח, בצורה חריגה, בבריכה מס' 5 וזה גורם לעלייה יחסית של מפלס המים. לצערי בכתבה לא מובן אם ההערכה שלי נכונה וגם לא מובן מה החיסרון בכל אחת מהאפשרויות. ז"א, מה ההתלבטות? להעביר מלונות זה יקר, ליצור לגונה זה בסדר, מה רע בלשאוב מלח מנקודה אחת והעביר אותו לנקודה שניה? כנראה יש גם בשיטה הזו חיסרון כלשהו. בקעצור, כמו רוב הכתבות באינטרנט ובעיתון - רדוד ולא ממצה
מיקיאצ'ו  |  10.02.11