מבחן נאמן: פצצת זמן פוליטית על שולחנו של נתניהו
בנוגע לשכר הבכירים - בנימין נתניהו יצטרך לבחור האם הוא לוקח את הצד של הציבור, של העם, או את הצד של בעלי ההון ובכיריהם היקרים
1. זה מה שהיה חסר עכשיו לנתניהו. רק זה. תנו לו הכל: משבר עם האמריקאים, משבר עם המתנחלים, ברוגז עם אביגדור ליברמן. הכל, רק לא להתעסק עם פצצת הזמן הזו שקרויה הצעת חוק שכר הבכירים. בעיתוי הגרוע ביותר שאפשר להעלות על הדעת, בזמן שמעמד הביניים זועק את זעקת התייקרות החיים, מניחה ועדת נאמן את המלצותיה בעניין שכר הבכירים על שולחנו של ראש הממשלה, בצורה של הצעת חוק ממשלתית, וקוראת לו להכריע. בעד או נגד. מכל העיתויים שבעולם, דווקא עכשיו, כשעונת הדו"חות בפתח והרוחות המבשרות על חזרתה של סערת שכר הבכירים מתחילות לנשוב מחדש. נראה אותו מנטרל את הפצצה הפוליטית הזו.
מכל סעיפי המלצות נאמן, על אחד כתוב באותיות קידוש לבנה: "פוטנציאל לתסבוכת פוליטית". זהו הסעיף שמתייחס לקביעת השכר לבכירי החברות בעלות המבנה הפירמידיאלי. בתמצית, נתניהו יצטרך להכריע האם הוא מקבל את המלצת נאמן להחליש משמעותית את כוחם של בעלי השליטה, הדירקטוריונים והמנהלים עצמם בחברות אלה, לעומת הגדלת כוחו של הציבור בעניין אישור שכר הבכירים. עד כאן לשון משפטית מסובכת. והנה המשמעות הכלכלית־פוליטית: נתניהו יצטרך לבחור, האם בעת הזו הוא לוקח את הצד של הציבור, של העם, או את הצד של בעלי ההון ובכיריהם היקרים. נראה את נתניהו יוצא מהתסבוכת הציבורית הזו.
2. אתמול, כשהופצו המלצות ועדת נאמן בין שרי הממשלה, הזדרזה חברת הכנסת יחימוביץ' כהרגלה ושלחה את תגובתה לתקשורת. "ועדת נאמן ניסתה לעשות סינרגיה בין קפיטליזם לסוציאליזם, והתוצאה היא אידיוטיזם". אין ספק, ח"כ שלי יחימוביץ 'חדת לשון ויודעת לכתוב. לדבריה, "מדובר בתקנות חסרות שיניים שיאפשרו המשך השתוללות בשכר המנהלים על חשבון הציבור". ייתכן שהיא צודקת. ייתכן גם שלא משנה מה היו ההמלצות, בעלי השליטה והבכירים היו מוצאים את הדרכים החשבונאיות היצירתיות לעקוף אותן.
מה שמביך בהודעה של יחימוביץ' מאתמול הוא חוסר העקביות. בתגובה הזריזה שלה לעיתונות בחודש נובמבר הגיבה להמלצות הביניים של הוועדה. אז אמרה יחימוביץ' כי "התזכיר... מעמיק ומרחיק לכת יותר מכפי שהיה ניתן לצפות, אך עדיין אינו מספיק. עם זאת, מדובר בהצעות משמעותיות וכעת יש לעמוד על המשמר שלא יכורסמו".
ההמלצות הסופיות של הוועדה אינן שונות באופן מהותי מהמלצות הביניים, ודאי שלא מכרסמות בהן. אז לאיזו שלי יחימוביץ' להאמין? לזו של נובמבר שחושבת שמדובר בהצעות משמעותיות, או לזו של פברואר שסבורה כי מדובר באידיוטיזם?
3. ולמרות כל זה, שר המשפטים יעקב נאמן זוכר מאיזו צלחת הוא אוכל לפני ואחרי שהוא משמש כשר בממשלות ישראל. נאמן הקפיד להשאיר לנתניהו, ולעצמו, פתח מילוט. ראשית, הסעיף המתייחס לחברות הפירמידאליות הוא רק המלצה. שנית, נאמן מציין כי יש להמתין עם חקיקה כלשהי לגבי חברות אלה עד שהוועדה להגברת התחרות במשק תסיים את עבודתה. על פי תוכנית העבודה של משרד ראש הממשלה, הוועדה הזו אמורה להגיש המלצות בחודש מאי. עד אז העניין יחכה. בינתיים, השלטון במצרים יכול להתחלף שוב, וקדאפי יכול למצוא את עצמו בגלות. ובעיקר, עד מאי הדי הסערה שתתעורר סביב סוגיית שכר הבכירים כבר ידעכו. ואם לא, תמיד אפשר להשתמש בטריק הישן ביותר בספר: לשלוח את ליברמן שיחרחר עוד מלחמה.
לא התפרסמו תגובות לכתיבת תגובה