אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט" - שי זמיר: "את מנת האדרנלין שלי אני מקבל בעבודה" צילום: תומי הרפז

ראיון "כלכליסט" - שי זמיר: "את מנת האדרנלין שלי אני מקבל בעבודה"

מנהל תחום המניות בקרנות של אקסלנס הוא אדם זהיר. "הסנדלר הולך יחף. אני סולידי מאוד בהשקעות שלי"

17.03.2011, 07:11 | רחלי בינדמן

שי זמיר (41)

תפקיד: מנהל תחום מניות בקרנות הנאמנות של אקסלנס

מצב משפחתי: נשוי + 4

השכלה: תואר ראשון בכלכלה ומימון מהמכללה למינהל, תואר שני במינהל עסקים מאוניברסיטת בן־גוריון

עוד משהו: חובב בישול

שי זמיר חי ונושם את תחום המניות מאז החל את הקריירה שלו ב־1995, עת עבד בחברה המרכזית לני"ע ("זה היה בית ספר", הוא נזכר). אלא שבאופן פרדוקסלי, את השקעותיו הפרטיות הוא מנהל באופן שמרני. "אני טיפוס סולידי למדי, ממש לא הרפתקן. את מנת האדרנלין שלי אני מקבל בעבודה, אבל בחיים האישיים אני לא אחד שילך לטפס על הרים. אני לא מחפש ריגושים מסוג זה כי יש לי מספיק מזה בעבודה. אז נכון שישנם ימים קשים ותקופות פחות טובות, אבל כשאתה מיישם את ההשקפה שלך, מייצר את התשואה וקוצר את הפירות - אין הרגשה טובה מזו", כך אומר מנהל תחום המניות בקרנות הנאמנות של אקסלנס.

ומה לגבי התיק האישי שלך?

"הסנדלר הולך יחף. אני סולידי מאוד בהשקעות שלי".

מדוע?

"כל אחד צריך לעשות את ניהול הסיכונים שלו. יש אנשים שהם יותר סולידיים ושמרניים וישנם אחרים שהם אוהבי סיכון. כל אחד צריך לקבוע את מינון המניות המתאים לו. בתקופה כמו היום, כשמחירי החברות אינם על הרצפה, לא בטוח שזה הזמן להגדיל את החשיפה למניות. אבל ללא ספק ישנן תקופות שבהן צריך להגדיל את הרכיב המנייתי, למשל בתקופת משבר האשראי בארצות הברית, כשהבנקים נסחרו במחצית מההון העצמי שלהם, וכשחברות הביטוח נסחרו במחירי רצפה, אז נוצרה הזדמנות של פעם בעשור".

מהי תפיסת העולם שלך בתחום ההשקעות?

"הבסיס שלי הוא מאקרו ומשם ירידה בתהליך של Top down. העיקרון הוא לבוא ולנתח את תמונת המאקרו העולמית ובעיקר האמריקאית, ולחלץ ממנה את המגזרים שנהנים מסביבה תומכת יותר. משם אני יורד לרמת השוק המקומי ואז לרמת המניה. זה מין פירמידה שמובילה אותי בדרך כלל להשקעות הנכונות".

בגישה שכזו, האלוקציה עדיפה על השקעה בתעודות סל?

"זו סוגיה שאני מתמודד איתה כל יום. אני חושב שצריך לשלב בין השניים. תעודות הסל הן מרכיב משלים שיכול לספק נזילות וגיוון אבל השקעת העוגן צריכה להתבסס על הראייה של הבית, על ה'אני מאמין' שלו".

שי זמיר. חובב בישול, צילום: תומי הרפז שי זמיר. חובב בישול | צילום: תומי הרפז שי זמיר. חובב בישול, צילום: תומי הרפז

 

עליית ריבית טובה לבנקים

מה אתה חושב על המתרחש בשוק מתחילת השנה?

"האירועים במזרח התיכון יוצרים בעיה לשוק המניות המקומי. משקיעים זרים מוכרים ומעבירים כסף החוצה; גם משקיעים מוסדיים ומקומיים מסיטים כסף מישראל לחו"ל, בעיקר לארה"ב. אבל את התופעה הזו צריך לנצל כי המימושים במניות ובמגזרים מסוימים יוצרים מחירים אטרקטיביים יותר".

תוכל לתת דוגמה?

"למשל, יהיה נכון להגדיל את החשיפה לבנקים ולחברות תקשורת ישראליות שיש להם ביצועי חסר משמעותיים לעומת ת"א־25 ות"א־100. אם העניינים במזרח התיכון יירגעו והמשקיעים הזרים יחזרו לקנות מניות, אז יש פוטנציאל למניות הבנקים, שמציגות תשואות על ההון של מעל 10% בממוצע. מלבד זאת, עלייה בריבית בנק ישראל תגרור, כך אני מניח, עלייה ברווחיות הבנקים בגלל המתאם הגבוה בין שני הנתונים; ההפרשה לחובות מסופקים נמוכה; וגם ההנפקות הקונצרניות בשוק ההון מטייבות את תיק האשראי של הבנקים כי המשמעות היא שיש שיפור במצב החברות הבעייתיות והן מגייסות בשוק.

"הבנקים החלו לחלק דיבידנדים בשיעור ממוצע של 5%, וכשהריביות בעולם ובמיוחד בישראל הן כה נמוכות, זה המגזר המועדף. נכון שהתהליך שעליו אני מדבר יכול לקחת זמן, אבל אני מעריך ש־2011 אמורה להיות השנה שבה הבנקים יגיעו לתשואות עודפות על פני המדדים המובילים. אנחנו נמצאים בתקופה בעייתית, ויש לא מעט איומים כגון משבר החוב באירופה והאירועים במזרח התיכון. לכן, זה הזמן להחזיק במניות של חברות בעלות מודל עסקי חזק שמחלקות דיבידנדים".

נגד העדר

ומה באשר למתרחש ביפן?

"זה רק מחזק את התפיסה שלפיה שוק המניות הישראלי הוא אטרקטיבי יותר. חלק מהחברות במדד ת"א־25 הן דפנסיביות למדי ומחלקות דיבידנדים. אני לא מתכחש לבעיה במזרח התיכון אבל מבחינת המאקרו, אנחנו במשק חזק ולכן התמהיל של החברות הגדולות והמובילות הוא נכון לעת הנוכחית".

אז זו טעות, לדעתך, לצאת כעת להשקעות בחו"ל?

"תמיד קיימת תופעה של עדר, ועכשיו כולם רצים לחו"ל. זה נכון לפזר סיכונים אבל צריך לדעת לשלב בין הארץ לחו"ל".

מאילו מגזרים כדאי להיזהר?

"למשל, מהרשתות הקמעונאיות. אנחנו עדים לעליית מחירי הסחורות, וברגע שחומרי הגלם מתייקרים, אז חברות המזון מגלגלות את זה לרשתות הקמעונאיות, ואלו מתקשות לגלגל את העלויות אל הצרכן בגלל התחרות בענף הקמעונאות - שאין לה אח ורע. הצמיחה של רמי לוי וטיב טעם יוצרת תחרות קשה לרשתות שמתחילות להפשיל שרוולים. גם בחברות הנדל"ן המניב המקומיות - ששיעורי התפוסה אצלן גבוהים מ־90% - האפסייד מוגבל למדי, הגם שאנחנו נמצאים בסביבת ריבית עולה וזהו לא וקטור שמוסיף להן".

אתה משתתף גם בהנפקות ראשוניות לציבור?

"אנחנו בוחנים כל הנפקה, אבל אין היום מספיק חברות מעניינות בשוק הזה. הייתי רוצה לראות פה חברות כמו תנובה וקוקה־קולה".

האם התאכזבת פעם מחברה?

"אורמת אכזבה אותי. חשבתי שיהיו שם התפתחויות חיוביות וזה לא קרה".

אתה יודע לחתוך הפסדים?

"למדתי לחתוך. זה דבר שלומדים, לא נולדים עם זה".

השורה התחתונה של שי: המניות במדד ת"א־25 מספקות מענה הולם לעת הנוכחית. במדד כלולות לא מעט חברות דפנסיביות ובהן גופי תקשורת ובנקים - שייהנו מהעלאת הריבית במשק.

תגיות