אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפגנות נגד המדיניות הכלכלית של אסד דוכאו ביד ברזל צילום: אי פי אי

הפגנות נגד המדיניות הכלכלית של אסד דוכאו ביד ברזל

אף כי מדובר במספר קטן יחסית של מפגינים, מהומות סוף השבוע בסוריה הפתיעו את צמרת השלטון. במקביל, אישר העולם תגובה צבאית נגד הכוחות של שלטון קדאפי בלוב

19.03.2011, 18:06 | דורון פסקין

המהומות בסוריה הגיעו בסיומו של שבוע מעניין שעבר על משטרו של הנשיא בשאר אל־אסד. בפעם הראשונה זה חמש שנים נוצר מגע ישיר ורם דרג בין קהיר לבין דמשק. השליט המצרי הנוכחי מוחמד חוסיין טנטאווי והנשיא אסד החליפו מסרים ביניהם, וטנטאווי שלח את ראש המודיעין שלו, מחליפו של עומר סולימאן לדמשק. בסיום הוסכם על חידוש היחסים והדיאלוג בין המדינות. זהו תיקון ראשון שעושה טנטאווי למדיניות החוץ של מובארק. אבל במקביל לחימום היחסים עם מצרים, ביקר ראש הממשלה הסורי נאג'י עטרי באיראן וחתם על שורת הסכמים כלכליים ומסחריים — תזכורת לציר המתחזק בין איראן לבין סוריה.

בתוך כל אלה החלו ניצני המחאה העממית להגיע לרחובות דמשק ולערים נוספות. מפתיעה במיוחד היתה ההפגנה מול משרד הפנים הסורי — מעוזו של משטר הדיכוי של אסד. בשלב זה, לפי הדיווחים המקוטעים המגיעים מסוריה, ההפגנות עדיין בהיקף קטן יחסית של מפגינים והן מטופלות ביד ברזל. כבר כתבנו כאן בעבר כי לאזרח הסורי הפשוט יש את כל הסיבות לצאת נגד המשטר, בדומה למה שהתרחש בתוניסיה ובמצרים.

סוריה היא אחת המדינות המושחתות ביותר בעולם. בעוד שהאזרח הפשוט מתקשה למצוא לעצמו פרנסה ושירותים, ישנה שכבה דקה של אנשי עסקים מקורבים למשטר הנהנים מחיי שפע מנקרי עיניים. חמולת אסד ומקורביה השתלטו במשך 40 השנים האחרונות על כל חלקה טובה של המשק הסורי. לפי האופוזיציה, ההון הכולל של החמולה, כולל זה של רפעת אל-אסד, דודו השנוא והחי בגלות של הנשיא, מגיע לכ־40 מיליארד דולר. חלק ניכר מהון זה מוחזק על ידי משפחת מחלוף, משפחתה של אמו של הנשיא.

האבטלה בסוריה מרקיעה שחקים ונאמדת בפועל בין 20% ל־25%, וזאת לעומת נתון רשמי של 10%. תעסוקה במגזר הממשלתי היא על בסיס קשרים. למרות היפתחות מסוימת בשנים האחרונות, השוק הסורי עדיין אינו מצוי במפת המשקיעים הזרים. סוריה מדורגת במקום ה-143 מתוך 183 בדירוג הבנק העולמי מבחינת עידוד ההשקעות. לפי ארגון השקיפות הבינלאומי, סוריה דורגה במקום ה־127 מתוך 180 מדינות בקטגוריה זו.

העובדה שהמהומות הקשות ביותר התרחשו בעיר הדרומית דרעא לא צריכה להפתיע. הכלכלה בעיר הזו הקרובה לגבול הירדני מבטאת את הטרגדיה שחווה הכלכלה הסורית בשנים האחרונות. הכלכלה באזור זה התבססה במשך שנים על חקלאות. עקב הבצורת איבדו מקומיים רבים את מטה לחמם. אלה שנשארו בדרעא צריכים להתמודד עם מצב כלכלי לא פשוט, ולכל אלה מתווספת שחיתות. מצב זה מבטא את השילוב הקטלני העובר על סוריה ממעבר משוק המבוסס על חקלאות למשק מודרני, תוך שילוב שחיתות שלטונית ומשטר דיכוי הרומס את זכויות האדם.

הכותב הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)

תגיות