אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בני בגין: היערכות לרעידת אדמה בדרגה 9 בסולם ריכטר - היא מוגזמת צילום: בלומברג

בני בגין: היערכות לרעידת אדמה בדרגה 9 בסולם ריכטר - היא מוגזמת

בגין, האחראי מטעם הממשלה על היערכות הרשויות לרעידת אדמה: "במאה אלף השנים האחרונות לא היו רעידות כאלו ולכן לדעתי לא צריך להיערך לכך". מבקר המדינה: "גם רעידת אדמה של 6 בסולם ריכטר בלבד – עלולה לגרום נזק טוטאלי בארץ"

28.03.2011, 16:52 | שי פאוזנר

הוועדה לביקורת המדינה בכנסת, דנה היום (ב') בהיערכות הרשויות לרעידת אדמה בישראל, בהשתתפות מבקר המדינה, השופט מיכה לינדנשטראוס, שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס והשר בני בגין. יו"ר הוועדה ח"כ יואל חסון (קדימה) אמר כי לא יהיה מנוס מהקמת גוף שיעקוף את הרשויות המקומיות, ויהיה בעל סמכות בעניין תמ"א 38. "זה צריך להיות בסדרי העדיפויות של הממשלה. דו"ח מבקר המדינה בעניין הוא מקיף, ואילו הרשויות מעכבות מימוש התוכנית. כשחלילה תתרחש רעידה – יבואו בטענות לשרי הפנים והשיכון ואילו ראשי הערים ימצאו תירוצים", אמר..

השר בני בגין, האחראי מטעם הממשלה על היערכות הרשויות לרעידת אדמה ביקש להרגיע ואמר, כי "מקום הסיכון העיקרי הוא בקע ים המלח ורעידה משם זה אירוע נדיר ביותר, בערך כל עשרת-אלפים שנה. במאה אלף השנים האחרונות לא היו רעידות כאלו ולכן לדעתי לא צריך להיערך לכך. אפילו חברות עשירות כמו יפן לא נערכו לרעידה של 9 בסולם ריכטר. כאשר מנסים להטיל על החברה בישראל היערכות לדבר כזו - זה מעל ומעבר למה שצריך. אין תפקיד הממשלה להפחיד את הציבור, והיערכות מניחה את הדעת. הטיפול במבנים שלא עומדים בתקן אכן איטי אך גם לזה יש גבול".

 בין השאר, הזהירה נציגת משטרת ישראל, סגן-ניצב סימון שייביץ, כי כל תחנות המשטרה בארץ יקרסו ברעידת אדמה. "אנו יושבים בין היתר ב-21 מצודות טייגרט שבנו הבריטים בשנת 38'. הם ישנים וכולם יתמוטטו ברעידה. אנחנו רוצים לצאת מהם אך כל תחנה חדשה עולה לבנות בין 60 ל- 70 מיליון שקל".

חסון הגיב כי יפנה לראש הממשלה אם עמדת השר בגין מקובלת על הממשלה – הרי שאין הדבר מתאים למסקנות מבקר המדינה. חסון הדגיש כי הוא חושש שהארגונים והמטות שיטפלו ברעידת אדמה – הם בעצמם לא עמידים בפניה.

מבקר המדינה, השופט (בדימוס) מיכה לינדנשטראוס, ציין כי "צריך להתכונן מיד, והבעיה היא יישום ההמלצות שלנו. חלילה וחס שנצטרך לבדוק עצמנו לאחר מעשה. גם רעידת אדמה של 6 בסולם ריכטר בלבד – עלולה לגרום נזק טוטאלי בארץ".

שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס קבל על כך כי עדיין נדרשים 66% הסכמה מהדיירים כדי לבצע תוכנית תמ"א 38 בבניין. "צריך להוציא צווי פינוי לבניינים המסוכנים. אנו דורשים תקציב לחיזוק המבנים - ולא מקבלים. את דירות "עמידר" במקומות הרגישים יותר מבחינה גיאוגרפית לרעידה, אנו נשקם בשנה הקרובה רק עם 90 מיליון שקל, שאושרו, כשאנו צריכים כ-450 מיליון שקל. מדובר בכ-4,000 דירות בלבד. משרד האוצר מחלק את הכסף ועליו צריך להיות הלחץ".

ד"ר שוקי אמרני, מנכ"ל משרד הפנים בפועל, הוסיף כי המשרד מעודד את ביצוע התוכנית, אך "הטילו על המשרד שלנו דברים שאין לנו אפשרות לפקח עליו". ח"כ אמנון כהן (ש"ס) קרא לעודד יותר את הקבלנים לבצע את התוכנית, ע"י הורדת מס שבח ומע"מ, ואילו חברו לסיעה, סגן שר האוצר, יצחק כהן טען כי אין כל בעיה תקציבית ו-140 מיליון שקל הוקצו לעניין. ח"כ דב חנין (חד"ש) הציע לבדוק את עמידותו של הכור בדימונה, לאור לקחי הרעידה בפוקושימה, ואילו שלמה בוחבוט, יו"ר מרכז השלטון המקומי האשים כי "קיצצו אין ספור תקציבים במשרד השיכון, ועכשיו מחזירים אותם דרך הדאגה לרעידות אדמה. זו עבודה בעיניים".

מנכ"ל התאחדות הקבלנים, מוטי כידור הבהיר אחת הבעיות של תמ"א 38 הם המכשולים שמציבות עיריות בדרך לביצוע פרויקטים כאלה. הוא תקף בדיון את ראש עיריית תל אביב, רון חולדאי שלדבריו, "מכשיל את חיזוק המבנים בתל אביב במכוון ובכך מתנער מהאחריות על תושבי העיר המתגוררים בבניינים הזקוקים לחיזוק כנגד רעידות אדמה". כידור אמר כי לעומת תל אביב יש רשויות כמו ראשון לציון, רחובות ורמת-גן מאפשרות להוסיף גם 4 קומות אם ניתן וזאת בתמיכת משרד השיכון ומנהל הנדסה".

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
נו באמת
רעידת האדמה שהחריבה את חברון הייתה בעצמה של 6.2 בסולם ריכטר. רעידת האדמה שהחריבה את צפת וטבריה לפי ההערכות (לא נמדדה כי התורכם לא ממש מדדו שום דבר) בעצמה של 6-6.5 בסולם ריכטר. ב 1995 הייתה רעידה בעצמה של 6.9 סולם ריכטר במפרץ אילת ואף מבנה באילת (שיש בה כמה מבנים ישנים שלא נבנו על פי התקן) לא קרס. הקטלניות של רעידת אדמה קשורה קודם כל לאיכות הבניה. ולמרות שלא כל הבניינים בישראל בנויים על פי התקן המחמיר, גם הבניה של שנות השישים והחמישים יותר איכותית וחזקה מהבניה של שנות העשרים. בני בגין צודק ולא צריך להכנס להסטריה. המוכנות צריכה להיות לרעש בדרגה 7 בסולם ריכטר ולא יותר מזה.
י.  |  06.04.11
10.
רעידות אדמה קטלניות בישראל
אמנם לא 9 בסולם ריכטר, אבל עדיין קטלניות. 749 - עשרות אלפי הרוגים, טבריה נהרסה, המסגד בהר הבית נהרס, בית שאן שהייתה עיר חשובה חרבה ולא חזרה למעמד של עיר עד לפני שנים לא רבות. 1068 - רמלה שהייתה אז בירת הארץ חרבה, עשרות אלפי הרוגים, העיר מעולם לא חזרה למעמדה הקודם. רעידות אדמה נוספות וקטלניות כל 100-200 שנים לערך, רעידת אדמה קטלנית בירושלים באמצע המאה ה-16. 1837 - 2500 הרוגים בצפת ובטבריה. עוצמה משוערת 6.7 1927 - יותר מ-130 הרוגים בירושלים ויריחו, עוצמה משוערת 6.3 בקיצור במהלך 1500 השנים האחרונות בלבד - משהו כמו 6-7 רעידות אדמה משמעותיות ובין 50 ל-200 אלף הרוגים, תלוי בהערכה. רעידת אדמה משמעותית בארץ יכולה לפגוע ברוב חלקי הארץ - לא צריך 9 בסולם ריכטר, גם רעש "צנוע" של 6.5-7 יחולל הרס אדיר בעיקר במקומות עם בניה ישנה/עתיקה או לא מסודרת.
אזרח  |  30.03.11
9.
ההערכות לרעידת האדמה הוא תרשם מעל דפי ההיסטוריה כיום הכיפורים של אסונות הטבע
תמ"א 38 זה הכסת"ח בהתגלמותו ולאף אחד לא אכפת. הממשלה חייבת לחזק מבנים ולצאת בתכנית הרבה יותר מקיפה להערכות לרעידת אדמה. היפנים היו ערוכים ותראו מה קרה. מה איתנו ? אנחנו בכלל לא ערוכים! כל אחד דואג בארץ לת*ת של עצמו...לכן אף פעם לא נהיה ערוכים! תקציב ושר לאסונות טבע עכשיו!
אחד ששומע  |  30.03.11
7.
תמ"א 38 מגוחכת לחלוטין- זריית חול בעיני הציבור
שוב זורים חול בעיננו, במסגרת תמ"א 38 חוזקו עשרות בודדות של מבנים במשך עשר שנים, אגב, אף לא אחד מהם באזור סיכון ממשי. כל הקומבינה המסובכת של התמ"א היא שוב לגלגל את העליות ממגזר הציבורי למגזר הפרטי. המדינה היא שבנתה, משיקוליה, ררבות שיכונים בבניה זולה ומהירה. אף גוף פרטי לא יכול למצוא שום צידוק כלכלי בחיזוק שיכונים אלו. שלא לדבר על מבני הציבור, התשתיות (גשרים, מחלפים תחנות רכבת ואוטבס וכן הלאה...) וכמובן אין סוף מפעלים קטנים שיהפכו לתופת ולהבות ללא מערך כיבוי.
29.03.11
לכל התגובות