אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כשהמנהל מרוויח פי 60 מעובדיו צילום: שלום בר טל

כשהמנהל מרוויח פי 60 מעובדיו

שופרסל בראש הטבלה המפוקפקת, עם שכר לבכיר הגבוה פי 62 משכרו של עובד. מיד אחריה דלתא, כיל ורמי לוי

03.04.2011, 06:53 | ניר צליק

בחודשים האחרונים גוברים הקולות בזירה הציבורית הקוראים להגבלת שכר הבכירים, על רקע התנתקות הקשר בין שכרם לבין ביצועי החברות שהם מנהלים, ובין שכרם לבין שכר העובדים הממוצע באותן חברות.

אלופי הברוטו 2010

חברי הכנסת שלי יחימוביץ' וחיים כץ התניעו את עבודתה של ועדת נאמן, כשביקשו להגביל את שכר הבכירים בחברות כך שלא יעלה על פי 50 משכרם של העובדים הזוטרים בחברה.

לפני כחודש וחצי המליצה ועדת נאמן על חקיקה מרוככת התומכת בהגברת עצמאותם של הדירקטוריונים, כך שיתאפשר להם להגביל את שכר המנכ"לים. חלק מהאחריות על גובה שכרם של בכירי החברות הציבוריות תתגלגל לפתחם של המשקיעים המוסדיים, ואלה יצטרכו לאשר את שכר הבכירים באסיפת בעלי המניות. אסיפת בעלי המניות תדון בשכר הבכירים, אולם גם אם הציבור יתנגד לשכרם - ההכרעה תשוב לדירקטורים.

עד כה לא הצטיינו המוסדיים בפיקוח הדוק מדי על רמת השכר בחברות הציבוריות: גם לפני מסקנות ועדת נאמן, היה בידיהם די כוח כדי ללחוץ על החברות ולהגביל את שכר מנהליהן, ובכל זאת הפערים האדירים קיימים.

ההצבעה על מסקנות ועדת נאמן נדחית פעם אחר פעם. בינתיים הספיקה עונת הדו"חות השנתיים של 2010 להיגמר, וגילתה כי 34 מתוך החברות הציבוריות שבדק "כלכליסט" שמרו על פערי השכר בין הבכירים לעובדים הזוטרים, וחלקן אף הגדילו את הפער.

 

רמי לוי, צילום: יואב גלאי רמי לוי | צילום: יואב גלאי רמי לוי, צילום: יואב גלאי

פערי השכר החמורים ביותר נרשמו בשופרסל: ממוצע עלות שכרו של בכיר בחברה עמד על כ־407.7 אלף שקל לחודש - פי 62 מעלות שכרו הממוצעת של עובד זוטר, שעמד על 6,548 שקל בלבד. בשנה שעברה היה שכרם של הבכירים גבוה פי 51 משכר העובדים הזוטרים, ובשנה האחרונה עלה שכר הבכירים ב־12.4% בממוצע, בעוד ששכרם של העובדים הזוטרים ירד ב־8.9%.

גם ברשת רמי לוי שיווק השקמה עלות שכר הבכירים גבוהה משכר הזוטרים, והסתכמה בממוצע של 188.45 אלף שקל בחודש - פי 36 מעלות שכרו הממוצעת של עובד זוטר, המשתכר כ־5,196 שקל. הפערים ברמי לוי הלכו והעמיקו השנה: ב־2009 השתכרו הבכירים פי 17 בממוצע מעובדים זוטרים, ושכרם עלה ב־131%.

למרות מגמת התרחבות הפערים ברוב החברות הציבוריות, אחדות דווקא הפנימו את המסר וקיצצו בשכר הבכירים. כך, בדלק ישראל ירדה

עלות שכרם הממוצעת של בכירי החברה ב־66% והסתכמה ב־146.9 אלף שקל לחודש - פי 17 מעלות שכרו של עובד זוטר, שעומדת על 8,398 שקל בחודש.

כעת נותר לחכות ולראות אם גם ב־2011 ימשיכו לגדול הפערים בין העובדים הזוטרים לבכירי החברות הציבוריות, או שהחקיקה שתבוא בעקבות המלצות ועדת נאמן והביקורת הציבורית יצליחו לעצור את רכבת השכר המשתוללת.

תגיות

30 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

30.
חוק לתליית שכר הבכירים בזוטרים
לדעתי יש לחוקק חוק ששכר השכיר הבכיר ביותר בחברה לא יעלה על פי 20 משכר הזוטר באותה חברה. חוק כזה יאזן במקצת את הפערים האבסורדיים הללו, ובמידה והבכיר ירצה להשתכר יותר, כי לא יספפיק לסיים את החודש - יעלה גם את שכר הזוטרים בהתאם!!!! מעט הגיון במקום שמזמן שכחנו!!!!!
יעקב , נתניה  |  17.11.11
28.
חייבים לעשות מעשה
צריך לפתח מדדים הבודקים ומבטאים את הנעשה בחברות הללו. אחד מהם הוא השכר הגבוה ביחס לממוצע, כמו שנעשה בכתבה. אחר יהיה GINI של המשכורות בחברה ועוד אחרים. צריך לפרסם ברבים. צריך לקרוא לחרם של החברות החזיריות. הממשלה לא מתערבת. הציבור חייב להציל את הכלכלה, אם לא מאוחר מדי.
אזרח מודאג  |  30.10.11
לכל התגובות