אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אושר: תוספת הבנייה בתמ"א 38 תגדל ל-2.5 קומות - פרט לאזורי הביקוש צילום: חיים הורנשטיין

אושר: תוספת הבנייה בתמ"א 38 תגדל ל-2.5 קומות - פרט לאזורי הביקוש

באזורי הביקוש ניתן יהיה לקבל זכויות בנייה של עד 1.5 קומות תמורת חיזוק המבנה בפני רעידת אדמה

05.04.2011, 14:43 | דותן לוי

המועצה הארצית לתכנון ולבנייה הגדילה את זכויות הבנייה הניתנות במסגרת תמ"א 38 - תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה. זאת, בניסיון להגדיל את מספר הפרויקטים שיבוצעו במסגרת זו. לפני נתונים שנחשפו במועצה, בישראל כ-1.1 מיליון דירות אשר אינן עמידות בפני רעידות אדמה.

לפי ההחלטה, תוענק תוספת זכויות בנייה של עד 2.5  קומות - למעט באזורי הביקוש, בהם יוגדלו זכויות הבנייה עד ל-1.5 קומות בלבד. אופן החלוקה המדויק של האזורים בישראל ייקבע בשבועות הקרובים.

בנוסף הוחלט לפרט בתמ"א 38 את התנאים ההנדסיים שיבטיחו את עמידות המבנה המחוזק, בהתאם לתקן הישראלי לעמידות מבנים בפני רעידות אדמה.

כמו כן הוחלט לאפשר למוסדות התכנון לתת זכויות בנייה גם במגרשים בהם לא נדרש חיזוק - בתמורה לחיזוק מבנים.  עם זאת ציינו במועצה כי סמכות זו אינה מחייבת ותופעל לשיקול דעת של מוסדות התכנון.

עד עתה ניתן היה לחזק מבנה שהוקם לפני 1980 ולקבל בתמורה זכויות לתוספת בנייה של קומה אחת - באמצעות תוספת קומה עליונה, סגירת קומת עמודים מפולשת או תוספת אגף לבניין. אלא שבפועל, תמ"א 38 יושמה רק בערים במרכז בהן מחירי הדיור גבוהים ויוצרים כדאיות כלכלית לפרויקטים כאלה. כעת, מקווים במשרד הפנים כי התוספת של קומה וחצי תאפשר את יישום תמ"א 38 גם בערים נוספות.

עם זאת, באזורים בפריפריה בהם מחירי הדיור נמוכים במיוחד גם התמריץ הנוכחי שאושר לא יספיק, ובמשרד הפנים הדגישו כי יש צורך במענקים ובהלוואות. 

בהתאחדות הקבלנים, שהיו שותפים למהלך, ציינו כי תוספת הקומות וניוד הזכויות תביא לגידול במספר המבנים המחוזקים ויגנו על מספר גדול יותר של תושבים במקרה של רעידת אדמה.

תגיות

17 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
הגורם האנושי
הגורם האנושי הממשלה יכולה להוסיף הקלות, תמ"א תישאר תקועה. למה? בגלל הגורם האנושי. לא כל בעל בית הוא מומחה לתמ"א היודע את זכויותיו וחובותיו במסגרת תמ"א 38. כל בעל דירה העומד ואולי גם מעוניין מאוד להיכנס לפרויקט עומד בפני שלל אפשרויות וגדודי יזמים להוטים. בעל הבית אינו יודע מה עליו לדרוש תמורת גג ביתו. היזמים מתחרים בשלל הצעות ותמורות אך בעל הבית עומד חסר אונים ואינו יודע לנהל משא ומתן שיכול להעמיד את ביתו בסכנה. התוצאה היא שבכל בית יש מספר דיירים שמעדיפים את ביתם הצנוע והבטוח לעומת הרפתקת הבית המשופץ והמורחב. לכן, תמ"א 38 תתפוס תאוצה ברגע שהממשלה או העירייה או כל גורם ציבורי לא אינטרסנטי אחר, ייקח על עצמו את תפקיד המדריך, זה שמסביר את החוק, מכיר את ההשלכות השונות היודע מהן הבטחות סרק. רק אז ירגיש בעל הבית מוגן במידה סבירה כדי להפקיד את ביתו בידי יזם/קבלן שנתפס לעיתים ככריש שכל מטרתו היא לעשוק את בעל הבית המסכן. עיריית רעננה כבר עושה משהו בעניין, אדם מטעמה המלווה את הדיירים לאורך כל המשא ומתן. ככל שעיריות נוספות יתייחסו לגורם האנושי ביתר תשומת לב, כך ירבו הדיירים שיאמצו את הפרויקט. בעניין זה צריך להתייחס לעוד שני פרמטרים: הענקת רישיון לעסוק בייזום תמ"א (כמו לקבלנים, מתווכים ועוד) והפסקת התופעה המגונה של סחר בחתימות דיירים, אך אלה נושאים לכתבה אחרת.
אבי כהן , תל אביב  |  07.04.11
לכל התגובות