אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": אי.די.בי מנפיקה את שלקייס בהונג קונג צילום: ורדי כהנא

בלעדי ל"כלכליסט": אי.די.בי מנפיקה את שלקייס בהונג קונג

חברת מארזי השבבים מסין מנהלת שיחות עם בנקי השקעות לצורך הנפקתה בהונג קונג לפי שווי של כ־350–400 מיליון דולר. קרן אינפיניטי של אי.די.בי היא בעלת המניות הגדולה בשלקייס

07.04.2011, 06:51 | גולן חזני

באמצע העשור הקודם עמדה חברת מארזי השבבים הירושלמית שלקייס בפני קריסה: הנושים הגישו בקשות לכינוס נכסים ועל הפרק עמדה החלטה לסגור את החברה.

אבל בעלי המניות - בראשות קבוצת אי.די.בישבאותם ימים עברה לשליטת נוחי דנקנר ואבי פישר - החליטו לנסות ולהציל את ההשקעה שלהם בשלקייס, שהסתכמה אז ב־41 מיליון דולר. ב־2005 הם פתחו בהליך הבראה שכלל גיוס הון נוסף והקמה של חברה־בת ומפעל בסין.

שש שנים אחרי שהסתיים הליך ההבראה, שלקייס ניצבת בפני תפנית גדולה: ל"כלכליסט" נודע כי החברה מנהלת בימים אלו שיחות עם בנקי השקעות לצורך הנפקה בבורסת הונג קונג לפי שווי של כ־350–400 מיליון דולר.

את המהלך מובילים וואנג וואיי, מנכ"ל החברה־הבת הסינית WLCP, ואמיר גלאור, מנהל־שותף בקרן אינפיניטי - קרן ההשקעות של אי.די.בי בתחום ההייטק שבראשה עומד אבי פישר. אינפיניטי היא בעלת המניות הגדולה בשלקייס (35%). בעלי מניות נוספים הם CSVC הסינית, קרן KGIF הקוריאנית וגלנרוק של ליאון רקנאטי.

שלקייס הוקמה ב־1993 על ידי אבנר בדיחי. החברה פיתחה מארזים זעירים העוטפים את השבב בין שתי שכבות דקיקות של זכוכית שקופה כדי להגן עליו מפני פגעים סביבתיים כגון לחות, לכלוך ואבק. ציפוי המגן המיוחד שמייצרת שלקייס מאפשר לשבבים לעבוד במוצרים רגישים כגון מצלמות וטלפונים סלולריים.

השנים הראשונות של החברה היו קשות ועד 2004 היא צברה הפסד של 45 מיליון דולר. עם המשקיעים בגלגול הקודם של שלקייס נמנו אמפל, סאניו, ג'פקו, קרן הפנסיה של ג'נרל אלקטריק ומוטורולה. ב־2005 מונה שלום דסקל למנכ"ל והחברה שינתה את המודל העסקי שלה. היא סגרה את פעילות הייצור ועברה להרוויח ממכירת רישיונות עבור הטכנולוגיה שפיתחה.

הטכנולוגיה שפיתחה שלקייס היתה רשומה כפטנט בלעדי המבוסס על אריזה בשכבות. בנובמבר 2005 רכשה טסרה האמריקאית את הפטנט העיקרי של החברה, ואז שלקייס סגרה את פעילות הייצור בישראל, פנתה לסין ביוזמתו של גלאור, והחלה לפעול על בסיס פטנטים חדשים.

ב־2005 גייסה שלקייס 19.4 מיליון דולר מבעלי המניות ומגורמים חיצוניים, בראשם הקרן הקוריאנית KGIF שביצעה בסבב גיוס זה את ההשקעה הראשונה שלה בחברה ישראלית לפי שווי של 7 מיליון דולר בלבד (בשל גירעון בהון של החברה). לצד המעבר למודל עסקי חדש, ביצעה שלקייס את המהלך המוצלח ביותר שלה כשהקימה מרכז ייצור בפארק התעשייה סוז'ו שבסין בהשקעה כוללת של 15 מיליון דולר. מסכום זה, 11 מיליון דולר הושקעו על ידי קרן CSVC הסינית, ו־4 מיליון דולר בידי קרן אינפיניטי. הגיוס ב־2005 מחק כמעוט לחלוטין את ההשקעות הקודמות בחברה ואת אחזקותיהם של המשקיעים הקודמים.

ההשקעה בסין הניבה תוצאות כמעט מיידיות. כיום החברה מוכרת בעיקר בסין, והכנסותיה הגיעו ב־2010 לכ־100 מיליון דולר והרווח הנקי לכ־15 מיליון דולר, כשהיא נמצאת במגמת צמיחה מהירה. כיום מעסיק מרכז הייצור בסין כ־400 עובדים ומייצא שבבים לחברות מוליכים למחצה ברחבי העולם.

תגיות