אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוזר צפוי להיות פחות נוקשה ביישום חוק האכיפה המינהלית צילום: עמית שעל

האוזר צפוי להיות פחות נוקשה ביישום חוק האכיפה המינהלית

החוק מעניק לרשות סמכויות לנהל הליך אכיפה משלב החקירה ועד שלב הטלת העונש. עפ"י הערכות האוזר צפוי ליישם את החוק באופן פחות נוקשה מאלבק

07.04.2011, 07:44 | גולן חזני והדס שפר

אחת הסוגיות המשמעותיות הקשורות למועמדים היא חוק האכיפה המינהלית, שהעניק לרשות סמכויות לנהל הליך אכיפה משלב החקירה ועד שלב הטלת העונש, מאפשר לרשות ניירות ערך להטיל קנסות כבדים ביותר על הפרות של חוק ניירות ערך ושל חוק השקעות משותפות בנאמנות. הכוח הרב שקיבלה הרשות במסגרת החוק עורר הסתייגויות רבות בשוק ההון, בשל הכוח העצום שהוא מרכז בידי רשות ני"ע - כגורם החוקר, השופט והמוציא לפועל. לפיכך, לצד המהפיכה המנהלית היה זה אלבק שהוביל את השינוי שיאפשר הנחה בקנסות כך ש"מי שיתנהג יפה, יקבל עונש מופחת".

אלבק צפוי לנהל את אכיפת החוק בדיוק כפי שגושן רצה, אבל לפי הערכות, האוזר צפוי ליישם את החוק באופן שונה והרבה פחות נוקשה. "השאלה היא איך מיישמים את החוק ועד איפה מותחים אותו", אמר מקורב לנושא, "והאוזר צפוי להיות בעניין הזה פרקטי יותר". לעומת זאת, אומר אותו עו"ד שמצדד במינוי אלבק כי "נכון שאלבק הוביל את החוק הזה, והקונספציה של החוק בעיני אמנם נכונה, אבל הדברים יצאו מכלל שליטה. עם זאת, אני בטוח שאלבק יישם את החוק בצורה מתונה ולא מתלהמת, וכך הוא גם התבטא לאחרונה".

אולי דווקא התבטאויותיו בעבר יוכלו ללמד על דעותיו של האוזר ועל כך שהוא אינו חושש להביע את עמדתו גם כשהיא עשויה להיות מנוגדת לדעות הרווחות. בפרשת פסגות, למשל, אמר האוזר בראיון ל"גלובס" לפני כשנה כי יהיה קשה להוכיח את האלמנט הפלילי ושבישראל, לעומת ארה"ב, יש מגבלה שלא ניתן להגיע עד ללקוח הבודד שביצע את הפעולה, וניתן לחייב את חבר הבורסה לחשוף את המידע רק בצו בית משפט, מה שמסרבל ומקשה על החקירה. "אם לא תהיה הודאה של החשודים, רשות ניירות ערך תזדקק להרבה ראיות נסיבתיות, וחזקות", הוא אמר בראיון. "גם אם יש ראיות לביצוע הרצה, עדיין מאוד קשה להוכיח את האלמנט הפלילי. הרצה היא בעצם ניתוק השווי הכלכלי מהמחיר. אתה גורם באופן פיקטיבי למצג שווא, יוצר עודפי ביקוש לאורך זמן ומעלה את השער, או להיפך. אם אנחנו מדברים על אג"ח קונצרניות, צריך לזכור שהיה משבר והמחירים היו בדיסקאונט עמוק וכל אינדיקציה לגבי מה שעומד לקרות יכולה להשפיע על המחיר באופן קיצוני. מנגד, בנסיבות כאלה קשה יותר להוכיח שהיתה כוונה להשפיע על השער באופן פיקטיבי. תמיד אפשר לטעון שרכישה מאסיבית היתה בגלל שחשבו שהחברה טובה".

תגיות