אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המפעילות החדשות בשוק הסלולר: אחת עם פער טכנולוגי, שנייה עם גב סיני והודי צילום: איי אף פי

המפעילות החדשות בשוק הסלולר: אחת עם פער טכנולוגי, שנייה עם גב סיני והודי

לאחר שבעלת השליטה הקודמת מוטורולה הותירה אותה בעמדת נחיתות מול חברות הסלולר הגדולות, מקווה מירס שהקמת הרשת החדשה תאפשר לה להיהפך למתחרה ראויה. עם זאת, למירס יהיה קשה להציע חלופה מהותית לחברות הסלולר

13.04.2011, 09:07 | גילעד נס

מירס: בונה על המיזוג עם קבוצת HOT

בניגוד למרתון מובייל - חברת הסלולר שבשליטת חזי בצלאל - מירס כבר מכירה מקרוב את התחרות בחברות הסלולר הגדולות. למעשה, היא החברה הוותיקה ביותר בשוק התקשורת האלחוטית הישראלי, אם נתחשב בכל גלגוליה. כבר בשנות השמונים החלה מוטורולה להציע שירותי ווקי־טוקי באמצעות המותג רב גל, וב־1994 פוצלה הפעילות לחברה עצמאית, בשליטתה המלאה של מוטורולה, בשם מירס. במהלך השנים המשיכה מוטורולה להחזיק בבעלות המלאה על מירס (למעט בין 1998 ל־2005, אז החזיקה אמפל בכשליש מהחברה), ועובדה זו "תרמה" לכך שמירס לא היגרה מהרשת הייחודית שבה השתמשה לרשת סלולרית מודרנית. מוטורולה אף מנעה ממירס לרכוש תדרי דור שלישי כבר בשנת 2005, ורק כאשר מכרה מוטורולה את מירס לפטריק דרהי בשלהי 2009, נוצרה ההזדמנות לנסות ולהפוך את החברה לשחקן משמעותי יותר בשוק הסלולר הישראלי.

למרות ניסיון להיכנס לשוק הפרטי באמצעות המותג אמיגו לפני כעשור, מירס לא הצליחה להיהפך ליותר מספק קטן יחסית של שירותי סלולר למגזר העסקי ושירותי הביטחון וההצלה, ומספר לקוחותיה בשנים האחרונות נע בין 400 ל־500 אלף. ככל הידוע החברה רווחית, אולם אינה מגיעה לשיעורי הרווח שמציגות השחקניות הגדולות.

פרשנות סלולר בקופסה המדינה מקשה על הקמת אנטנות בשכונה, אבל החברות מקוות שתכניסו אותן הביתה גילעד נס, תגובה אחתלכתבה המלאה

את הרשת הקיימת שלה תמשיך מירס לתחזק גם לאחר שתקים רשת חדשה, מאחר שחלק ניכר מלקוחותיה זקוקים לשירותי הווקי־טוקי שמעניקה הרשת הנוכחית. חברת הסלולר האמריקאית ספרינט, שרכשה לפני כמה שנים את נקסטל המפעילה רשת הדומה למירס, הכריזה כי בקרוב תחל להציע שירותי ווקי טוקי על גבי רשת הסלולר החדשה שלה, כדי להעביר במשך הזמן את לקוחותיה מהרשת הישנה לחדשה. מהלך דומה עשויה גם מירס לבצע במקביל לניסיון לגייס לקוחות חדשים מהמגזר הפרטי.

מחד, למירס כמה יתרונות משמעותיים לעומת הזוכה השנייה - יש לה מערך פעיל של לקוחות ותפעול, כמו גם מיקומים קיימים של אנטנות (שאותן תחליף בציוד לרשת החדשה). מאידך, המתמודדים נגדה טענו כי כחברה שתידרש לנהל במקביל שתי רשתות וסוגי לקוחות שונים (פרטי מול ממשלתי ובטחוני), מירס עלולה לפעול באיטיות רבה יותר לעומת שחקן המגיע ללא פעילות היסטורית שאותה הוא אמור להמשיך ולתחזק.

סטלה הנדלר סטלה הנדלר סטלה הנדלר
מירס מחוברת ל־HOT

אולם מירס היא כבר חלק פוטנציאלי מקבוצת תקשורת מתגבשת, בזכות החיבור ל־HOT - כרגע באמצעות בעל שליטה משותף, ובהמשך ככל הנראה באמצעות מיזוג. ב־1 במאי תיכנס סטלה הנדלר, מנכ"לית 012 סמייל הפורשת, לתפקיד יו"ר HOT, ובישיבות הדירקטוריון תוכל גם לפגוש את אברשה בורשטיין, מנכ"ל מירס, שמונה לדירקטור ב־HOT. לבדה, למירס יהיה קשה מאוד להציע חלופה מהותית לחברות הסלולר האחרות, במיוחד כאשר לצידה תפעל שחקנית חדשה (מרתון מובייל) שגם היא תשאף להציע מחירים נמוכים. שימוש בחבילות משולבות של סלולר עם טלוויזיה, אינטרנט וטלפוניה ביתית, אמור לאפשר לה נתיב נוח יותר בצבירת נתח השוק.

"האסטרטגיה שלנו מבוססת על פס רחב, קווי ואלחוטי", הדגיש אתמול בעל השליטה במירס וב־HOT, פטריק דרהי, "ובאמצעותו נספק שירותים נוספים בחבילות אטרקטיביות". גם התחרות המיידית מול החברות הגדולות אינה מרתיעה אותו. "כבר לפני המכרז חברות הסלולר החלו לנסות לנגוס במירס בשוק החרדי, ולמרות הנסיונות שלהן הצלחנו להגדיל את נתח השוק שלנו", טען דרהי. "לפני שנה הגדרנו לעצמנו משימה שנראתה בלתי אפשרית - לגייס 50 אלף לקוחות חדשים, כלומר להגדיל את מספר המנויים בכ־10%. הצלחנו להגשים את המשימה הזו תוך חודשיים, ולהערכתי עם התשתית החדשה נוכל לגייס בתוך שלוש שנים את אותם 500 אלף לקוחות הדרושים לנו כדי להגיע לנתח השוק שיאפשר לנו לקבל בחזרה את הערבות ששילמנו".

"צריך הליך מהיר יותר"

אברשה בורשטיין, מנכ"ל מירס, עדיין אינו רגוע, גם לאחר הצהרותיו של שר התקשורת משה כחלון כי ימשיך להסיר את החסמים המקשים על החברות החדשות להקים תשתית סלולרית. "חייבים לטפל בשני נושאים עיקריים", אמר בורשטיין, "שהם מתן אפשרות להקים מתקני גישה אלחוטיים בהליך מהיר יותר מזה המאפיין את האנטנות הגדולות, והסדרת הנדידה הפנים־ארצית כך שתאפשר לחברות החדשות להעניק שירותי אינטרנט סלולרי על גבי התשתית של החברות הוותיקות".

משה כחלון, צילום: תומריקו משה כחלון | צילום: תומריקו משה כחלון, צילום: תומריקו

כחלון הבטיח אתמול במסיבת העיתונאים כי אם יתגלעו מחלוקות בין המפעילים החדשים לוותיקים בנושאי הנדידה הפנים־ארצית, הוא יתערב ויקבע בעצמו את המחיר. מי שזוכר הבטחה דומה שניתנה לפני כשנה אינו טועה - הצהרה זהה השמיע כחלון גם בעניין המפעילים הווירטואליים, שבינם לבין חברות הסלולר הוקצבו שישה חודשי מו"מ בטרם יתערב השר. אף שחלפו יותר מששה חודשים מאז קיבלו כמה מהמפעילים הווירטואליים את רשיונם, חלקם עדיין אינם מצליחים להגיע להסכם עם חברות הסלולר, אך גם אינם פונים לשר בבקשה לסיוע, מסיבות שונות.

"אין דומה מפעיל וירטואלי, שישקיע אולי 20 מיליון שקל בכניסה לשוק, למפעיל פיזי כמונו, שישקיע 1.25 מיליארד שקל", אומר בורשטיין. "אני מאוד מקווה שהתהליך שימנע מהחברות הוותיקות להגיע איתנו להסכם נדידה פנים־ארצית לא יהיה זהה לתהליך שנקבע בנוגע למפעילים הווירטואליים, שכידוע לא הוכיח את עצמו".

"דור רביעי רק ב־2014"

בעוד חברת פרטנר כבר הצהירה כי בכוונתה להשיק רשת דור רביעי כבר בשנה הבאה, בורשטיין, שיהיה עסוק בשנים הקרובות בהקמת רשת דור שלישי, מנסה להפחית את ההתלהבות מהדור הבא. "אני לא מאמין שיהיה בישראל דור רביעי אמיתי לפני 2014. אין מספיק מכשירים, התשתית עוד לא יציבה מספיק, ואנחנו מסתכלים בעיקר על הדור המתקדם יותר של הדור הרביעי, ה־LTE Advanced, שיהווה קפיצת מדרגה משמעותית יותר לעומת הדור השלישי".

מרתון מובייל: מתכוונת לספק יותר משירותי סלולר

חזי בצלאל חזי בצלאל חזי בצלאל

למרתון טלקום, חברה הנשלטת בידי קרני קפיטל שבראשה חזי בצלאל, שאיפות גבוהות. לאחר שנכשל בניסיונו לרכוש את מירס מידי מוטורולה, רכש בצלאל את ספקית האינטרנט והשיחות הבינלאומיות הקטנה 018 אקספון לפני כשנה, בכוונה להרחיב את פעילות התקשורת שלה גם לתחומים אחרים.

אקספון הגישה בקשה להפוך למפעיל וירטואלי בסלולר, אולם עוצמתו של גוף שכזה פחותה משמעותית מספק סלולר בעל תשתית עצמאית, ולכן ברגע שהתברר כי המדינה מתכוונת לאפשר לשתי חברות נוספות לרכוש תדרי סלולר לצורך הקמת רשת עצמאית - הוחלט בקבוצת בצלאל לפנות לכיוון זה.

לו היתה מרתון טלקום נכשלת בהשגת התדרים הדרושים להקמת חברת סלולר שתאפשר לבצלאל לבסס את קבוצת התקשורת שלו, היתה אקספון נותרת חברה בעלת מגוון מוצרים מצומצם, הנאלצת להיאבק מול קבוצות התקשורת המתרקמות מול עיניה.

אישור ממשרד התקשורת

"לא נהיה סמייל 2", הבהיר בחודשים האחרונים בכיר בקבוצה, והתכוון לחברת 012 סמייל, שמשרד התקשורת ביקש לשמר כחברה ללא שייכות לקבוצת תקשורת קיימת כדי לבנות על בסיסה קבוצת תקשורת חדשה.

מדיניות זו מנעה מסמייל להימכר במשך השנים האחרונות לחברות אחרות בשוק, אך במקביל, החברה לא זכתה לסיוע מצד משרד התקשורת בהיבטים אחרים של פעילותה. בסופו של דבר נכנע המשרד לכוחות השוק ואפשר את מכירתה לפרטנר.

בקבוצת מרתון טלקום, שבראשה עומד המנכ"ל גלעד בר לב, יודעים כי לא יוכלו להסתמך על פעילותו של הרגולטור כדי להחזיק מעמד בשוק שבו קיימות קבוצות גדולות ומבוססות, ולכן ההתמודדות על הקמת חברת סלולר - אף על פי שהיא מכילה סיכון לא קטן - נראתה כדרך האופטימלית למניעת גורל עצוב לאקספון.

במסגרת ההכנות להתמודדות במכרז הושג סיכום עם חברת ציוד התקשורת הסינית ZTE ועם חברת הטכנולוגיה ההודית TATA, על השקעה אפשרית במיזם הסלולר שיקום אם תזכה מרתון טלקום בתדר הדרוש. עם זאת, השקעה שכזו, שתכניס בעלת אחזקות זרה לחברת תקשורת ישראלית, תידרש לקבל את אישורו של משרד התקשורת.

"בתוך שמונה עד עשרה חודשים כבר נוכל להקים את התשתית המינימלית כדי להתחיל להציע שירות", מבטיח בצלאל. "ענף הסלולר ממציא את עצמו מחדש מדי כמה שנים, כך שמי שמספיד את הענף או את השחקנים בו - פשוט לא עוקב אחריו מספיק זמן. גם אנחנו כשחקנים חדשים, שנכנסים בסוג של שיא טכנולוגי, נמשיך להמציא את עצמנו מדי תקופה".

בצלאל מקווה להסתמך על הצלחות העבר שלו בתחום הסלולר, אף שגם הוא מודה שבמדינות שבהן פעל בעבר היה השוק עדיין בתולי, ולא רווי כמו בישראל. "ב־16 בדצמבר 2008 קיבלנו רישיון סלולרי ברואנדה, ובאוקטובר 2009 כבר עמדה רשת שכיסתה את כל המדינה - 26 אלף ק "מ מרובעים. קיווינו להתחיל עם 100–200 אלף לקוחות בשנה הראשונה, אבל בסוף אותה שנה התברר שיש לנו 850 אלף לקוחות מתוך 10 מיליון במדינה".

בעתיד: אינטרנט וטלוויזיה

הכניסה לענף הסלולר, לאחר הכניסה הראשונית לתחומי האינטרנט והשיחות הבינלאומיות - באמצעות רכישת 018 אקספון מאקספון האמריקאית - היא השלב השני בתוכניתה ארוכת הטווח של מרתון להפוך לקבוצת תקשורת. בשלב הבא מתכוונים בחברה להפעיל מחדש את הרישיון שקיבלו ממשרד התקשורת לפני כמה שנים להציע שירותי שיחות פנים־ארציות על גבי האינטרנט הקווי, בדומה לשירות שמציעות כיום סמייל, נטוויז'ן ובזק בינלאומי.

בהמשך מקווה החברה להיכנס גם לתחומי הטלוויזיה, אך היא תלויה בנושא זה בכניסתה של חברת החשמל והסיבים האופטיים שלה, שעל גביהם יוכלו לעבור שידורי טלוויזיה באיכות גבוהה.

בעניין זה דווקא מפתיע לשמוע כי בצלאל תמה על ההחלטה של ממשלת ישראל לערב גורמים חיצוניים בכניסת חברת החשמל לשוק האינטרנט, ולדבריו המדינה היתה אמורה להתייחס לפרויקט שכזה כפרויקט לאומי, ללא שותפים זרים. "אנחנו פועלים כיום גם ברואנדה, שם המדינה מתקצבת את חברת החשמל המקומית בפרויקט דומה. אף על פי שבעצמנו ניסינו להיות מעורבים במיזם של חברת החשמל כאן, אני עדיין חושב שכדי לקדם את הנושא - המדינה היתה צריכה לקדם אותו בעצמה".

תגיות