אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ענקיות טכנולוגיה מגבשות הסכם לפירוק הכור בפוקושימה צילום: בלומברג

ענקיות טכנולוגיה מגבשות הסכם לפירוק הכור בפוקושימה

היטאצ'י וג'נרל אלקטריק הגישו הצעה מתחרה לטושיבה וביקשו מהממשלה היפנית להיות אלה שיוציאו מכלל שימוש את הכור שנפגע ברעידת האדמה. במקביל הוריד אתמול הקבינט היפני את תחזיות הצמיחה לכלכלה: "עברנו מהתאוששות לקיפאון"

13.04.2011, 23:44 | סוכנויות הידיעות

ענקיות הטכנולוגיה היטאצ'י וג'נרל אלקטריק גיבשו תוכנית לפירוקו של הכור הגרעיני דאי צ'י שבפוקושימה, זאת בשעה שמהנדסים יפנים עמלים על ריסונו של האסון הגרעיני החמור בהיסטוריה מאז צ'רנוביל - כך מדווחת סוכנות בלומברג. לפי מידע שמסר דובר היטאצ'י, יצרנית הכורים השנייה בגודלה ביפן, ההצעה לפירוק התקבלה ב־8 באפריל. הדובר סירב למסור פרטים נוספים בעניין.

הצעתם של היטאצ'י וג'נרל אלקטריק מתחרה בהצעה דומה שהגישו החברות טושיבה ו־Areva לפני עשרה ימים. מטרת שתי ההצעות לסייע ולהוביל את פירוק הכור לצד ניקוי האזור הנגוע ופינוי האזור, שעד כה פונו ממנו מאות אלפי אזרחים. בכל מקרה, הוצאתו של הכור מכלל שימוש צפויה להימשך שלושה עשורים ולעלות כ־12 מיליארד דולר.

"עדיין לא ברור מה יהיה שוויו של החוזה לפירוק הכור, אבל בהתחשב בזמן שייקח להוציאו מכלל שימוש, אנו מאמינים כי מדובר יהיה בסכום גדול", אמר יוצ'י אישידה, אנליסט בחברת ההשקעות מיזוהו אינבסטמנטס. לדבריו, "חייבים לזכור שבמקרה הזה, ולאור נסיבות האסון, לא מדובר בפירוק רגיל".

לפי הצהרה רשמית של טושיבה, הצעתה של ענקית האלקטרוניקה המתחרה להיטאצ'י וג'נרל אלקטריק כוללת את החברות בבקוק אנד ווילקוקס ושו גרופ. אם תתקבל, אמורה הצעה זו להביא להוצאתו מכלל שימוש של הכור בתוך עשר שנים. גם טושיבה, יצרנית הכורים מספר 1 ביפן, השתתפה בבניית הכור בפוקושימה, ועד כה היא השתתפה בפירוקו של הכור טרי מיילס בפנסיבלניה, שהותך חלקית ב־1979 וגרם לאסון הגרעיני החמור ביותר בהיסטוריה של ארה"ב. נדרשו לטושיבה 12 שנה ו־973 מיליון דולר לנקות ולפנות את האזור הנגוע.

בתוך כך, הולכות ומתבהרות השלכות האסון על הכלכלה היפנית, שבתחילת השנה נודע כי הודחה בידי סין מהמקום השני בדירוג הכלכלות הגדולות בעולם. "אף כי הכלכלה היפנית הראתה סימנים של התאוששות, אנו ניצבים כעת בפני תקופה חלשה, זאת לאור ההשלכות של רעידת האדמה הקטלנית שהיכתה במזרח המדינה", כתב משרד הקבינט היפני בהצהרה שפרסם אתמול. מדובר בתחזית הכלכלית השלילית הראשונה שמפרסם המשרד בששת החודשים האחרונים.

בכיר במשרד הקבינט מסר ל"וול סטריט ג'ורנל", כי אף שהכלכלה היפנית לא הידרדרה למיתון, "בהחלט ניתן לומר כי ההתאוששות נעצרה". שר הכלכלה של יפן, קאורו יוסאנו, ניסה מצדו לרכך את ההצהרות והביע תקווה כי ההאטה תתבטא בטווח הקצר, בעוד שבטווח הארוך תחזור המדינה למגמת הצמיחה. לדברי יוסאנו, "שורה של כלכלנים צופה כי הכלכלה היפנית תצבור תאוצה לקראת סוף 2011". הוא הדגיש כי הסכנה הגדולה ביותר שבפניה ניצבת כלכלת יפן כיום היא מחסור בחשמל בעקבות הפגיעה הקשה בתחנות הכוח הגרעיניות.

עם המגבלות הנוספות שתורמות לתחזיות השליליות ניתן למנות את הפגיעה במפעלי ייצור שנהרסו חלקית או באופן מלא ברעידת האדמה. מכירות הרכב, למשל, צנחו ב־37.2% בחודש מרץ לעומת החודש המקביל אשתקד.

תגיות