אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ייצוגית נגד אפל בארה"ב: "משדלת ילדים לבצע רכישות בתוך משחקים" צילום: בלומברג

ייצוגית נגד אפל בארה"ב: "משדלת ילדים לבצע רכישות בתוך משחקים"

התובע טוען שאפל אחראית למכירת מוצרים וירטואליים באפליקציות לאייפון ולאייפד, וגרמה לילדים להוציא סכומי כסף גדולים ללא ידיעת הוריהם

17.04.2011, 11:23 | יוסי גורביץ

עורך הדין האמריקאי גארן מגוריאן הגיש בימים האחרונים תביעה ייצוגית כנגד אפל, בטענה שהחברה "משדלת" ילדים לקנות מוצרים וירטואליים בתוך משחקים. התביעה מתייחסת למשחקים המיועדים לאייפון ולאייפד.

לטענת מגוריאן, אפל עושה עושר שלא כמשפט באמצעות הרכישות הללו, שמבוצעות ללא ידיעת ההורים. החברה אמנם מודעת לבעיה ועדכון התוכנה האחרון שלה מנסה לפתור אותה, אך לדברי התובע אין בכך די. אפל, כמנהגה ברוב המקרים, סירבה להגיב על הידיעה.

התביעה נוגעת למשחקים בשיטת Freemium: משחקים שהמשתמש מקבל בחינם, אך מתבקש לרכוש תוספים כדי להתקדם או כדי לשפר את הדמות שלו. שורה של משחקים לילדים ניתנים ללא תשלום, אך דורשים מהשחקנים לרכוש שלל מוצרים וירטואליים: "כפר הדרדסים", הידוע שבהם, דורש מהילדים להוציא סכומים לא קטנים על מנת לקשט את בית הפטריה שבנו.

במקרים רבים הילדים כלל אינם מודעים לכך שלרכישה הווירטואלית יש מחיר אמיתי לגמרי. כתוצאה מכך, הורים שטעו ורכשו לילדיהם את המשחק החינמי-לכאורה נדהמו לגלות שהם צברו חיובים במאות ולעיתים אלפי דולרים עקב רכישת התוספים.

גרסאות מוקדמות יותר של מערכת ההפעלה iOS אפשרו למשתמש לבצע רכישות חוזרות במשך 15 דקות אחרי הרכישה האחרונה, מבלי צורך להקליד את הסיסמה מחדש. כתוצאה מכך, ההורה יכול היה לרכוש את המשחק החינמי, להזין סיסמה - ולגלות אחר כך שהילד בכל זאת היה יכול לבצע רכישות ללא ידיעתו. התופעה הזו גרמה לכך שחבר קונגרס קרא ל-FTC לחקור את אפל בנושא, והביאה לכך שבגרסה 4.3 של מערכת ההפעלה אפשרות הרכישה החוזרת נחסמה.

לטענת מגוריאן אפל אחראית לרכישות שביצעו הילדים, משום שהיא בוחנת ומאשרת כל אפליקציה שנכנסת לאפסטור, ודוחה אפליקציות שאינן מוצאות חן בעיניה. לדבריו, האישור שהעניקה אפל ליישומים והעובדה שהיא מקבלת 30% מכל רכישה הופכים אותה לשותפה למעשה.

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
זאת לא חוכמה: רוב האפליקציות בעולם נרכשות באפ-סטור:
ולכן אפל "אחראית" על רוב הרכישות. מה עדיף: שהילד ירכוש אפליקציה באפ-סטור - בכסף, אבל עם בקרה על התוכן; או שיוריד אפליקציה לאנדרואיד, ללא בקרה על התוכן וגם ללא כסף; במקרה הראשון, מישהו לפחות מנסה (ולרוב מצליח) לסנן את התוכן, ולעשות סדר בבלאגן. מישהו גם עולה על בעיות שונות (כמו הרכישה החוזרת) וחוסם אותם. במקרה השני, אין סדר, אין בלאגן, ואין חסימות. ולכו תדעו מה הילד יוריד. אבל היי, לפחות הוא לא יבזבז לכם כסף! אז מה עדיף? שהילד יוריד תוכן מסונן, אבל תשלמו כסף? או, שהילד יוריד תוכן לא מסונן, אבל לא ישלם כסף? ואולי אפשרות שלישית: שאתם ההורים, תמנעו מהילד גישה למכשירים הללו, תשימו סיסמא שאינה מורכבת מהאותיות בשם שלכם, ובאותה הזדמנות תלמדו את הילד מהו כסף, מהו תוכן, מהו זבל, מהי איכות ואיך לנצל את כל הדברים הללו לטובתו?
דרום לבנון , צפון ישראל  |  18.04.11
10.
גיא, כנראה שלא הבנת את התביעה או שלא קראת את כל הכתבה.
מדובר בהורדת משחק המוצג כמשחק ללא תשלום! למרות זאת, ההורה נדרש להזין את הסיסמה והוא עשה זאת ללא חשש (הרי המשחק ללא חיוב). אח"כ הילד משחק מבלי שיהיה לו, או להורה, ברור שכל פריט או תוספת במהלך המשחק יחויבו בתשלום. במקביל לכך, לפני עדכון התוכנה האחרון, החיוב במהלך המשחק לא דרש הזנה חוזרת של הסיסמה, במידה וזה נעשה במהלך 15 דקות מהרכישה האחרונה. אגב, הטריק המכוער הזה, שאפל היו מודעים לו היטב, אפשר לילד לבצע גם רכישות אחרות במהלך אותן 15 דקות, וזאת ללא ידיעת ההורים (שרובם כלל לא ידעו שזה כך ושיערו שכל דרישה כספית נוספת תחייב שוב הכנסת סיסמה ותאפשר פיקוח שלהם על ההוצאות). נכון שחינוך נכון של הילד יכול לעזור במקרים כאלה אבל מדובר בכל זאת בילדים (הרבה פעמים בגילאים נמוכים) שלא מסוגלים עדיין להבין תחכומים כאלה (בעיקר חיובים תוך כדי המשחק - דבר שגם לא כל המבוגרים מודעים לו). לגבי רכישת מכשירים יקרים כאלה לילדים, אתה צודק לחלוטין, אין שום סיבה לקנות לילד אייפון או אייפד ולדעתי אין גם שום סיבה לתת לילדים צעירים סלולרי בכלל אבל ברוב מוחלט של המקרים לא בזה מדובר, מדובר בילדים שמשחקים באייפון או באייפד של ההורים (דבר שבהחלט מקובל עלי).
אמיר  |  17.04.11
לכל התגובות