אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך משיבים אמון? צילום: shuterstock

איך משיבים אמון?

כדאי לנסות לפעול "בלי רשת הצלה", כלומר ליזום מנגנון שיאפשר לאדם הנפגע לפגוע בך בחזרה אם שוב תפרי את אמונו

28.04.2011, 11:10 | דן אריאלי

פרופסור יקר,

איך מתגברים על משבר אמון? איך אפשר להמשיך לעבוד בצורה יעילה מול בוס שאתה לא סומך עליו? איך אפשר להתגבר על משבר אמון בין בני זוג?

חני

חני היקרה,

משבר באמון הוא באמת בעיה סבוכה. אמון הוא צורך בסיסי בחיים, כפי שאפשר לראות בניסוי ותיק ומפורסם שגם לי יצא לערוך: הניסוי הוא "משחק אמון" בהשתתפות שני שחקנים. אחד מקבל סכום כסף, נניח 100 שקל, ויכול או לקחת את הכסף הביתה או לשלוח אותו לשחקן שני, שהוא אדם זר לחלוטין. עורכי הניסוי מבטיחים לשחקן הראשון שאם ישלח את הכסף, הם יכפילו אותו פי ארבעה ויתנו לשחקן השני לבחור אם לקחת את כל הסכום הביתה או להתחלק בו באופן הוגן עם השחקן הראשון.

התיאוריה הכלכלית גורסת שהשחקן השני תמיד יברח עם הכסף, אבל בניסויים הרבה פעמים השחקן השני החזיר חצי מהכסף. אנשים פשוט רוצים להאמין בזרים מוחלטים, ורבים רוצים להיות זכאים לאמון שקיבלו.

אבל כשאמון נשבר הנזק רב, וקשה מאוד לתקן אותו. אם אדם דיבר אמת 99 פעמים ושיקר פעם אחת, נראה בו שקרן. אם 99 פעמים הוא התאפק ופעם אחת נאף – נראה בו בוגד. אמון אינו ממוצע מתמטי, ואין בו פסילות ונסיונות חוזרים.

כשאמון נשבר הנזק רב, וקשה מאוד לתקן אותו, צילום: shuterstock כשאמון נשבר הנזק רב, וקשה מאוד לתקן אותו | צילום: shuterstock כשאמון נשבר הנזק רב, וקשה מאוד לתקן אותו, צילום: shuterstock

אז מה עושים כשנפסלים? כשזה קורה ולא מצליחים להשיב את תחושת האמון האמיתית, אפשר לדעתי ליצור דרכי פיקוח שישיבו את האמון בהדרגה.

דמייני שאת עובדת בשבילי, ובעקבות משבר אמון אני לא בוטח בך. אם נחליט יחד שמצלמה תעקוב אחרייך זה לא יהיה אמון אמיתי, אבל זה יהיה תחליף־אמון זמני שיאפשר לנו לחזור למסלול.

דבר אחר שאפשר לעשות כדי להשיב אמון הוא לפעול "בלי רשת הצלה", כלומר ליזום מרצונך מנגנון שיאפשר לאדם הנפגע לפגוע בך בחזרה אם שוב תפרי את אמונו. למשל, לומר לי: "אני נותנת לך כעת מכתב התפטרות, ואם תרצה, תוכל בחצי השנה הקרובה לפטר אותי בלי פיצויים". הנכונות לחייב את עצמך לחוזה שמבטיח התנהגות טובה עשוי לעזור להשיב את הביטחון.

שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
הוא במאמץ מתמיד להשיב את אמוני לרוב זה עובד לפעמים מתכנסת
כשהלב נותר מדמם, הצלקות לא מתאחות והאמון נשבר מחוויה אישית. מליבי השותת: אכן, דומה שמי שחצה את הגבול פעם אחת מאבד את אמונו של בן/בת הזוג לתמיד, גם אם נדמה אחרת. גם אם על פני השטח באה הסליחה והמחילה וההבטחה כי לא סתם נולדה האמירה: פעם אחת בוגדים-תמיד בוגדים, כי נשבר מחסום. ובעצם, זה לא באמת משנה אם יבגוד שוב. פעם אחת מספיקה לנבגד להפצע בלב באופן כזה שהלב חשוף ומדמם בכל הזדמנות ותזכורת קטנה. המשך חיים משותפים עם בוגד הם תמיד פשרה, אהבה חד צדדית עם מאבק יום-יומי על בדל תשומת לב והפגנת אהבה מצד הבוגד, פחד משינוי, כניעה או סתם ברירת מחדל עלובה להשרדות. אין לי מילים אחרות על טיפשותי והדמעות זולגות. הוא במאמץ מתמיד להשיב את אמוני לרוב זה עובד ולפעמים מתכנסת. ההיקלעות לכאן גרמה לי להסחף שוב לעבר לדמע וההתקרבנות .לשהות שוב בכאב כמו צפייה בסרט איימה כשמפחיד, אבל ממאנים להעביר ערוץ. אולי זה מרפא ואולי יותר מכאיב יותר. ואולי זה סוג של השלמה
איטה , מרכז  |  05.05.11
11.
שיקום הקשר לאחר צונאמי, רעידת אדמה, והוריקן גם יחד...
משבר אמון הוא מהקשים והכואבים, נדמה שהעולם שהכרנו קורס, כאילו נסחף ע"י גל צונאמי, טוטל ברעידת אדמה, ואם לא די בכך, הועף לכל עבר בטורנדו שלא השאירה את הבית המוכר שהיה שם. גילוי הרומן לרוב, מפתיע, וממוטט באחת את אחד מהיסודות המרכזיים של הקשר הזוגי. ללא ספק המשבר עלול לסמן את סופו של הקשר, אך מנגד, ובעבודה נכונה ומאומצת, גם לאפשר צמיחה וחיזוק הקשר והתפתחות אישית. אנו יוצאים מנקודת הנחה כי במרבית המקרים, הרומן מעיד על כשל זוגי, והוא תוצאה של ניסיון לא מוצלח לפתרון מצוקה, לצערנו ביצירת מצוקה נוספת. הדרך לשקם את הקשר עוברת דרך טיפול בהתערבות גורם שלישי מקצועי, שאינו מעורב רגשית בצונאמי שעמו מתמודדים שני בני הזוג, כן, גם הצד הפוגע, כל שכן הצד הנפגע. טיפול זוגי יאפשר לבני הזוג לתת מקום ולעבד את הרגשות הקשים המציפים אותם, ואת המחשבות האובססיביות סביב תחושת הבגידה (למה זה קרה, איך לא ראיתי, מה קורה עכשיו, איך אוכל למנוע את הפעם הבאה וכד') לבקש ולקבל את הסליחה, ובהמשך, אט אט לבנות מחדש את היסודות שהתערערו. טיפול זוגי מקצועי, אינו "זבנג וגמרנו" ומחייב אורך רוח ונשימה ארוכה, אך בסופו המוצלח, יאפשר לבני הזוג להתקרב זה לזה ממקום אחר, מבין, מקבל, לפתח תקשורת יעילה יותר, להתמודד עם מצבי לחץ באופן נכון ולא הרסני. חשוב מאד לא לדחות את הפניה לקבלת עזרה, ככל שחולף זמן ללא טיפול נכון במשבר, הוא הופך למורכב וקשה יותר לפתרון. מניסיון, זוגות שצולחים את המשבר, מדווחים על שיפור משמעותי באיכות הקשר ביניהם.
איזונים מכון לטיפול זוגי אישי ומשפחתי , כל הארץ  |  30.04.11
9.
אפשר לשקם אמון על ידי
לקיחת אחריות "בוגרת". בדיוק כמו שילד משקר לנו, ואננו יודעים את זה אבל מבינים שהוא עושה את זה מתוך פחד שיענישו אותו, או לא יעריכו אותו, או כל סיבה אחרת. כשמתייחסים לאדם שפגע באמון שלנו כ"בוגרים"- אפשר להציף מולו את התחושות שלנו מבלי להאשים אותו, ומתוך התגובה שלו להבין מה היו המניעים שלו. וגם אם המניעים שלו לא היו מוצדקים, מעצם השיחה הוא יהיה מודע למחיר שהוא שילם (פחות הערכה, פחות סומכים עליו וכו'). כשמוכנים להמשיך הלאה למרות המקרה, ולהביע אמון מחודש - לרוב מערכת היחסים תהיה מוצלחת יותר מאשר לפני כן...
אורן  |  30.04.11
לכל התגובות