אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המבקר הפנימי לשעבר של קופ"ח מאוחדת: "היתה תחושה שאפשר לעשות בכסף ציבורי מה שרוצים" צילום: אוראל כהן

המבקר הפנימי לשעבר של קופ"ח מאוחדת: "היתה תחושה שאפשר לעשות בכסף ציבורי מה שרוצים"

דוד סומך פוטר מתפקידו כמבקר הפנימי של קופת חולים מאוחדת בעקבות הדו"ח החמור של מבקר המדינה על התנהלותה. "הקופה התנהלה בנורמות ארכאיות", אומר סומך, ומנסה לשכנע שהוא שעיר לעזאזל שהוקרב כדי "לרצות את המולך". קופ"ח מאוחדת: "סומך מנסה לחמוק מאחריותו למחדליו על ידי פיזור הכפשות"

03.05.2011, 08:26 | מיקי פלד

ידיו של המבקר הפנימי לשעבר של קופת חולים מאוחדת, דוד סומך, כמעט רועדות כאשר הוא מעביר אותן על ערימת הדפים שנחה על השולחן. הרעש מהרחוב ההומה והשיחה על דו"ח מבקר המדינה שהביא לפיטוריו מהתפקיד שמילא 32 שנה, גורמים לו לאבד את הריכוז מדי פעם. "אף אחד לא רוצה להעסיק אותי עכשיו", הוא אומר. "איך אמר מישהו שהגשתי לו קורות חיים? 'זה גנב בן גנבים. הוא מושחת'. אני פה איתך היום בשביל לנקות את שמי".

למרות הסערה הציבורית ואמירתו של מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס כי הפרשה היא "אחת החמורות" שבהן טיפל, סומך נותן תשובה מפתיעה לשאלה אם לדעתו קופ"ח מאוחדת היתה גוף מושחת: "לטעמי לא. בכלל, לא כל דבר זה שחיתות. אם אני אוכל בחתונה רבע עוף ואתה עוף שלם, האם זו שחיתות?".

אם כך, מה קרה בקופה שאפשר התנהלות כה לקויה?

"התשובה לשאלה הזו היא שמאז נוסדה הקופה לא הוחלו עליה רגולציות ותקנות שהגדירו את דרכי פעולתה.

"הנורמות הבסיסיות האלה, שהיום מוגדרות שחיתות, הן כך רק כי יש כללים שמגדירים מהן. ב־1980 זה לא היה כך".

אז הקופה נשארה עם נורמות של לפני 30 שנה?

"נורמות ארכאיות, נשארו בנורמות ההן".

יהיה מוגזם לטעון שהיתה בקופה תחושה של "אפשר לעשות בכסף הציבורי מה שרוצים"?

"זאת לא הגזמה".

לא בדק בציציות

דו"ח מבקר המדינה מנובמבר האחרון חשף אי־סדרים רבים בקופת חולים מאוחדת, כולל חשדות לעבירות פליליות. הדו"ח גם הוביל להתפטרות המנכ"ל הכל־יכול של הקופה, שמואל מועלם, אף שהוא ממשיך לשמש כיועץ עד למינוי מנכ"ל חדש בחודשים הקרובים.

לינדנשטראוס. סומך לא דיווח, צילום: אלכס קולומויסקי לינדנשטראוס. סומך לא דיווח | צילום: אלכס קולומויסקי לינדנשטראוס. סומך לא דיווח, צילום: אלכס קולומויסקי

דמותו של סומך העולה מן הדו"ח היא של מבקר פנימי שלקח חלק - ולו סביל - בחגיגה על חשבון המבוטחים, במקום להיות זה שדופק על שולחנות ובודק בציציות הבכירים והעובדים. סומך טוען בנחרצות כי הוא דיווח, התריע ועשה כל מה שהחוק מתיר לו כדי להתמודד עם המחדלים בקופה - אך הממונים עליו התעקשו להתעלם. דו"ח מבקר המדינה מציג תמונה אחרת.

סומך מתעקש שבניגוד לכמה מעמיתיו בהנהלת הקופה, לינדנשטראוס לא דרש ממנו להסיק מסקנות אישיות. התזה שלו היא שפיטוריו נובעים מכך שבחרו בו כשעיר לעזאזל "בשביל לרצות את המולך" - משרד הבריאות, התקשורת והציבור. "הרב בויאר (יו"ר דירקטוריון הקופה - מ"פ) אמר לי שאין מה לעשות, 'הרגולטור דורש את פיטוריך'", מספר סומך. "הם נשארו בתפקידם, אבל פיטרו את הש"ג".

שמואל מועלם כן התפטר.

"מועלם לא הלך, הוא ממשיך בתפקיד של יועץ. מי שהלך הם כל אלה שדו"ח המבקר אמר שהם נדרשים למסקנות אישיות, כמו מנהל מחוז ירושלים או מנהל מחוז יהודה".

גם אם מצדיקים את פיטוריו של סומך, קשה להשתחרר מהתהייה מדוע בעלי תפקידים בכירים אחרים, בהם יו"ר הדירקטוריון הרב ירחמיאל בויאר, נותרו עד היום בתפקידם.

"נשארו חדרים פנויים"

מצפה לסיוע מבית הדין דוד סומך הגיש עתירה נגד פיטוריו לביה"ד לעבודה לטענתו ההחלטה נעשתה בניגוד לחוק הביקורת הפנימית, ולא זכתה לרוב של לפחות שני שלישים מחברי הדירקטוריון מיקי פלדלכתבה המלאה

נוסף על כשליו של סומך בתפקודו כמבקר פנים, מתייחס דו"ח מבקר המדינה אל כשליו כאחד הבכירים במאוחדת. כך למשל, הוא היה אחד מ־17 בכירים שקיבלו בכל חודש 1,700 שקל כ"דמי ייצוג" על השתתפות באירועים משפחתיים של עובדי הקופה.

ביקורת אחרת נוגעת לתפקודו של סומך כ"אחראי להתקשרויות עם יועצים בתחום האבטחה והבטחת האיכות", אף שעיסוק נוסף של מבקר פנימי, כדברי הדו"ח, "מנוגד לחוק הביקורת הפנימית". סומך מכחיש בתוקף שעסק בדבר שאינו ביקורת פנים: "אין ולו מסמך אחד של הסכם בחתימתי בנושא הזה... החותם האחרון על ההסכמים היה אגף הכספים".

טענה נוספת נגד סומך נוגעת להשתתפות שלו ושל אשתו בכנסים מקצועיים שארגנה הקופה לרוקחים ולרופאים בארץ ובחו"ל, כשאת הנסיעות והאירוח מממנות הקופה וחברות מסחריות שהיו מעורבות בהפקה. הוא אמנם החזיר בפרשה הזו 3,500 שקל, אך זהו סכום פעוט למי שהשתכר כ־70 אלף שקל בחודש. סומך מודה ש"היו טעויות", וכדוגמה לכך הוא נותן את "הנושא של פדיון ימי חופשה או הכנסים".

אתה בעצמך השתתפת בחלק מהכנסים.

"הטענה שלהם (של דירקטוריון הקופה בזימון סומך לשימוע לקראת פיטורים - מ"פ) היא למה באת לכנסים אחרינו. 'הזמנו אותך לכנסים בתוקף תפקידך, אבל לא היית צריך לבוא. היית צריך לסרב לבוא'. מצד שני, מהתשובות של הקופה למבקר המדינה משתמע, שזו היתה חובתו של כל בעל תפקיד בכיר בקופה לבוא לכנסים הללו".

אירוח העובדים על חשבון המבוטחים תקין בעיניך?

"נשארו חדרים פנויים לאחר שכל אנשי המקצוע שרצו בכך נרשמו. אולי זו היתה טכניקה להיטיב עם בעלי תפקידים שידם לא משגת חדר במלון יקר יחסית. בדיעבד יש בזה טעם לפגם, אבל הקופה לא ראתה בזה אז טעם לפגם, אלא הגנה על כך בחירוף נפש בטיוטות למבקר".

שמואל מועלם שמואל מועלם שמואל מועלם

הרבה כוח, מעט פיקוח

מה שמסקרן בנוגע לקופת חולים מאוחדת, שעד לדו"ח המבקר נחשבה לקופה מסודרת יחסית, הוא המבנה התאגידי והנורמטיבי שלה. ברור כי אחת הסיבות המרכזיות לאי־הסדרים שנתגלו בקופה היא המבנה התאגידי הלקוי, שבו האחריות הביצועית והניהולית מרוכזת במעט מאוד ידיים מצד אחד, שהפיקוח עליהן לוקה בחסר מצד שני.

במשרד הבריאות עושים היום מאמצים גדולים, גם אם מאוחרים, לשנות את המבנה התאגידי של מאוחדת, כמו גם של שתי קופות החולים הגדולות הכללית ומכבי (לאומית כבר הסכימה לשינוי בשנה שעברה). ובכל זאת, עם כל החשיבות של המבנה התאגידי, חשיפת המבקר כי עשרות מיליוני שקלים מכספי המבוטחים עברו לידיים הפרטיות של בכירי הקופה מצביעה על בעיה עמוקה הרבה יותר.

הנורמות הארכאיות שאתה מזכיר הן שהובילו גם למעשים החשודים כפליליים?

"כן. אפשר את זה מבנה ארגוני לא נכון, כי המנכ"ל דאז יכול היה לעסוק בכל דבר בתחום הביצוע ולא רק בניהול כללי. היו סוגרים דברים לא בהכרח בישיבות מטה, אלא בין המנכ"ל למנהל אגף. לכן גם לא היו תהליכי בקרה שההחלטות הללו היו צריכות לעבור".

ועל הרקע הזה הצליח הרוקח הראשי ג'ורג' שריקי להיטיב עם עסקיו הפרטיים במיליוני שקלים?

"מה ששריקי עשה היה ידוע לכל. התרעתי על כך בדו"חות וזה אף שהוגבלתי בבדיקות שלי".

מי הגביל?

"גם עוזי סלנט (המנכ"ל לפני מועלם - מ"פ), אבל גם היועץ המשפטי של הקופה, עו"ד מומי דהן. הם נתנו אישור לשריקי לא לתת לי את ההסכמים שעשה עם ספקי התרופות".

אז למה הסכמת לכך?

"התרעתי בפני המנכ"ל, היועץ המשפטי, וזהו".

וזהו? מה עם מבקר המדינה, משרד הבריאות? לפחות היית מנסה.

"זה אינו תפקידו של מבקר פנימי לפנות החוצה. בנסיבות כאלה יש נשמות טובות שידאגו שזה יקרה, ועובדה שזה פורסם".

"כל מה שידעתי נכתב"

את העובדה שסומך הוגבל בביצוע בדיקות מאשר גם מבקר המדינה, אך את טענתו כי דיווח כנדרש סותר לינדנשטראוס בכמה הזדמנויות. לפי הדו"ח, סומך החל לדווח על המגבלות שהוטלו עליו רק לאחר שמשרד מבקר המדינה החל ב־2008 בבדיקת הקופה.

"בנושא רגיש וחשוב, טיפולים רפואיים בחו"ל של מבוטחי הקופה", כתב לינדנשטראוס, "המנכ"ל לשעבר (עוזי סלנט - מ"פ) הטיל עליו מגבלות בכל הנוגע לבדיקתם של אישים מסוימים. על אף הפגיעה בעצמאותו, המבקר לא התריע ובכתב לפני המוסדות המנהלים - יו"ר הדירקטוריון ויו"ר ועדת הביקורת; אלא הוא צמצם את בדיקתו".

ביקורת דומה הוצגה גם בנושא הדיווח המאוחר על בעיות מערך רכש התרופות. סומך סיפר לאנשי מבקר המדינה כי לא רק שסלנט ביקש ממנו להגביל את עצמו בבדיקת הנושא, אלא אף אישר לרוקח הראשי שריקי לא להעביר לו את החומרים הנדרשים.

מבקר המדינה טוען שלא התרעת כפי שנדרש ממך.

"כל מה שידעתי נכתב, וכל מה שנכתב וידעתי לימים גם פורסם בתקשורת, עוד מ־2006. הדירקטוריון התעלם... זה תפקידם של הדירקטוריון וההנהלה לבנות תהליכים שיתריעו במקרה של חריגה מהנהלים... אני בדקתי את הספקים והתרעתי. מערכות הבקרה הן שכשלו, כולל היועצים המשפטיים... כולם ידעו על כך שפעילותי מוגבלת, כולל דירקטוריון הקופה ומשרד הבריאות, שבדק את הקופה באמצעות דו"ח גינזבורג עוד ב־2002".

במשרד הבריאות, שיזם את הבדיקה, אומרים כי סומך מסתתר עתה מאחורי דו"ח גינזבורג, אף שבזמן אמת לא ניצל את ההזדמנות כדי להעביר מידע משמעותי.

למה לא דפקת על השולחן או העברת את החומרים למשרד הבריאות או למבקר המדינה?

"על פי חוק הביקורת הפנימית המבקר פנימי מדווח לממונה שלו, במקרה שלי זה המנכ"ל. אם הממונה עבר עבירה פלילית הוא יעקוף את הממונה; לא עבר עבירה פלילית - הכל נסגר. תפקידו של מבקר פנימי הוא רק לדווח. תיקון הליקויים הוא חובה של ההנהלה והדירקטוריון".

זו היתממות. מדובר בכסף ציבורי.

"זו לא סמכותי לעקוף את הממונה עליי. אני איבר בגוף. מעילה, לדוגמה, תדווח למנכ"ל או ליועץ המשפטי, והוא זה שיגדיר אם זו מעילה או בעיה בטוהר מידות, ואם להורות על הגשת תלונה למשטרה. הוא, לא אני".

סומך. "תפקידו של מבקר פנימי הוא רק לדווח", צילום: אוראל כהן סומך. "תפקידו של מבקר פנימי הוא רק לדווח" | צילום: אוראל כהן סומך. "תפקידו של מבקר פנימי הוא רק לדווח", צילום: אוראל כהן

 

מאוחדת: "בניגוד לטענתו השקרית, סומך לא מילא את תפקידו ולא התריע"

מקופ"ח מאוחדת נמסר בתגובה: "בעקבות דו"ח מבקר המדינה, שמתח ביקורת חריפה על תפקודו של מר סומך כמבקר הפנים, קיים דירקטוריון הקופה שימוע למר סומך. הדירקטוריון מצא, לפי ממצאים ברורים שהוצגו בפניו, כי מעשיו ומחדליו של מר סומך מעידים על אי־התאמתו ועל אי־יכולתו להמשיך ולשמש כמבקר הפנים.

"אכן, מתפקידו של מבקר הפנים להתריע על ליקויים ומתפקידו של הדירקטוריון לתקן את הטעון תיקון, אולם בניגוד לטענתו השקרית, מר סומך לא מילא את תפקידו ולא התריע -  כך קבע מבקר המדינה במפורש. מר סומך לא רק שלא התריע, אלא אף נמנע מלבדוק נושאים שהיה עליו לבדוק, ואף בעניין זה נקבעו ממצאים קשים לגביו. הדו"ח אף קובע כי סומך פעל בניגוד להוראות מפורשות בחוק הביקורת הפנימית.

"הטענה כאילו הנורמות בקופה הושרשו כבר לפני 30 שנה, גם אם היה בה ממש, אין בה כדי לעמעם את חומרת מחדלי המבקר הפנימי המודח: הוא עצמו התקשר עם נותני שירותים חיצוניים לצורך ביצוע עבודות ביקורת, וזאת בלא שנחתמו הסכמים מתאימים. בנוסף, השתתפות מר סומך ובת זוגו ללא תשלום בכנסים אינה ניתנת להצדקה בטענה כי 'כך נוהגים כולם', כאשר מדובר במבקר הפנים. מבקר המדינה קבע כי התנהגות חמורה זו של מר סומך נטלה ממנו הלכה למעשה את היכולת לקיים ביקורת בעניין זה.

"מר סומך מנסה לחמוק מאחריותו למחדליו על ידי פיזור הכפשות אל עבר אחרים: כך, בין היתר, אין בדו"ח מבקר המדינה זכר לטענה כאילו היועץ המשפטי של הקופה היה שותף להגבלת בדיקותיו של מר סומך. למקרא הדברים המובאים מפיו עתה דומה, כי מר סומך לא קרא את הדו"ח, ואם קרא - לא הפנים את האמור בו. אף בהליך השימוע לא

היה כדי להביאו לכך. הדברים כולם רק מחזקים אפוא את קביעותיו החמורות של מבקר המדינה לגביו, ואת נכונות החלטת הקופה לסיים את תפקידו.

סמנכ"ל הפיקוח על קופות החולים במשרד הבריאות, יואל ליפשיץ: "סומך לא דיווח על שום דבר. הוא כל הזמן נהג בהסתרה ובמטרה לחסל אנשים שהפריעו פוליטית לו ולשמואל מועלם. אין מכתב אחד שהוא שלח אלינו רשמית. צר לנו שאדם כזה, שדו"ח מבקר המדינה קבע שלא ביצע את תפקידו כהלכה, עושה זאת כדי להוציא פיצויים נוספים מעבר למשכורת המנופחת שהוא קיבל".

את תגובתו של סלנט לא ניתן היה להשיג.

תגיות