אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": הממשלה תתחייב להגדיל את הרכש מעסקים קטנים ובינוניים צילום: מוטי מילרוד

בלעדי ל"כלכליסט": הממשלה תתחייב להגדיל את הרכש מעסקים קטנים ובינוניים

הצעת החלטה שיגיש בקרוב משרד התמ"ת לעיון הממשלה מבקשת לחזק את כוחם של העסקים הקטנים והבינוניים בישראל. על פי ההצעה, הסוכנות לעסקים קטנים תהפוך לנציבות ותוכל להתערב במכרזים של החשב הכללי באוצר לטובת האחרונים

04.05.2011, 07:02 | מיקי פלד

משרד התמ"ת יגבש עד סוף יולי הצעת חוק לעידוד פעילותם של עסקים קטנים ובינוניים - כך עולה ממסמך הצעה להחלטת ממשלה שנכתב על ידי התמ"ת ואשר הגיע לידי "כלכליסט".

מעודדים גם מפעלים בפריפריה התמ"ת משיק מסלול "עוקף" לחוק לעידוד השקעות הון במסגרת המסלול, מפעלים הממוקמים בפריפריה ואינם עומדים ברף היצוא הקבוע בתיקון 68 לחוק לעידוד השקעות ההון - ועומד על 25% מכלל המחזור - יוכלו עדיין לקבל מענקים ממרכז ההשקעות טל ליטמןלכתבה המלאה

בין השאר, עולה מהמסמך - שנכתב כחלק מטיוטת דו"ח של חברת עדליא על פעילות העסקים הקטנים בישראל - כי במסגרת המהלך יורחבו סמכויותיה של הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים בתמ"ת כך שתוגדר כנציבות. המשמעות: הנציבות תיהנה ממעמד עצמאי יותר ותהיה כפופה ישירות לשר התמ"ת, במקום למנכ"ל המשרד.

הסעיף המעניין ביותר מבחינת העסקים הקטנים והבינוניים העולה מהמסמך נוגע להתחייבות של הממשלה לפעול להגדלת הרכש הממשלתי מעסקים קטנים ובינוניים. הצעת החוק תגדיר את ההתחייבות, אך היא לא צפויה לכלול שיעור מינימלי של רכישות מעסקים קטנים. מסתמן כי ההצעה תכלול אפשרות לנציבות להתערב בכתיבת מכרזי הרכש והקניות הממשלתיים, כך שיותאמו לעסקים קטנים ובינוניים.

כיום קיימת הוראה של החשב הכללי באוצר הדורשת להפעיל שיקול דעת בעת הכנת מכרזים כדי שעסקים קטנים ובינוניים יוכלו להשתלב בהם, אך הוראה זו צפויה לפוג בחודש דצמבר הקרוב. סביר להניח כי באגף החשב הכללי לא יאהבו את כניסת משרד התמ"ת לתחום מכרזי המדינה, שהאגף הוא האחראי עליהם. תקציב הרכש והקניות של המדינה ב־2012 יעמוד על כ־30 מיליארד שקל. שינוי של 10% בלבד, לטובת עסקים קטנים, עשוי להוסיף למחזור המכירות של עסקים אלו מיליארדי שקלים.

סעיף מעניין נוסף בהצעה קובע כי יחד עם הצעת תקציב המדינה תוגש לממשלה חוות דעת של הנציבות, בשיתוף המועצה הלאומית לכלכלה, שיעסוק בהשלכות התקציב על מגזר העסקים הקטנים והבינוניים. הנציבות תוכל גם להשיג על הצעות חוק ממשלתיות ופרטיות שלדעתה יפגעו בעסקים קטנים ובינוניים.

מהלך זה מתווסף לשני שינויים לטובת עסקים קטנים, שעליהם נאבקו ארגוניהם מזה מספר שנים. הראשון הוא אפשרות לעסקים קטנים בתחום השירותים לשלם מע"מ במזומן, כלומר רק כאשר הם מקבלים את הכסף מהלקוח ולא בעת כתיבת החשבונית. בנוסף, חלה התקדמות בדיונים להקמת קרן דמי אבטלה לעצמאים, כך שאלו יוכלו להפריש כספים שיוכרו לניכוי מס.

מי שהצעדים האחרונים של המדינה מפתיעים אותו לטובה הוא נשיא לשכת העצמאים והעסקים הקטנים והבינוניים, יהודה טלמון. "מזה שנים לא ראיתי נחישות כזו של הממשלה אל מהלך מהותי בתחום העסקים הקטנים", אמר. "מאבקנו הוא על דמותו של המעמד הבינוני מול האלפיון העליון".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
מוציאים מכרז למרכזיה ב20-30K ומבקשים הון נפרע של 1 מיליון שקל
אנחנו לא ניגשים לבד למכרזים ממשלתיים. גופים ממשלתיים מוציאים מכרז למערכת טלפוניה ב20-30 אלף ש"ח (מחירים שלנו) ומבקשים דרישות כאילו מקימים כור גרעיני חדש. למשל במכרזים שראיתי לאחרונה הם דורשים הון *נפרע* (לא מונפק, לא מוקצה-נפרע!) של 1 מיליון שקל. למה? בסוף ניגשים למכרזים שלהם רק חברות בינוניות-גדולות עם מרכזיות קניניות והמדינה משלמת כפול ולפעמים פי שלוש על מוצר שלעיתים נחות ממרכזיות בקוד פתוח ועלויות השירות - שלא נדע. מרוב רצון "להבטיח" את המוצר לשנים הם משלמים פי שלוש. ומה חברות כמו תדיראן טלקום וטלרד קונגי לא נכנסו לקשיים?נורטל לא פשטה את הרגל?
asterjet , tel aviv  |  04.05.11
4.
רוצים צמיחה אמיתית חייבים לפזר את המכרזים לכולם שכולם יהיה הזדמנות להרוויח .......
קשה להבין למה לא שונתה השיטה עד היום שלמעשה גורמת לפערי שכר ועוני מתעצם ! הגיע הזמן שהתמ"ת יתעורר מתרדמתו וייתן הזדמנות שיוויונית אמיתית לכלל העסקים במדינה ובמיוחד הקטנים שסבלו מאפליה ממושכת ופוגעת בכלכלה הישראלית .
moti  |  04.05.11
לכל התגובות