אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההצטיינות של הסטודנטים לווטרינריה עולה להם ביוקר צילום: גלעד קוולרצ'יק

ההצטיינות של הסטודנטים לווטרינריה עולה להם ביוקר

רק כ־50 מובחרים משתלבים מדי שנה בלימודי וטרינריה בישראל, בפקולטה לחקלאות ברחובות. את ההכשרה המקצועית הם עושים בבית החולים הווטרינרי בבית דגן, שם הם נתונים לטענתם לניצול, שאפילו הסטודנטים לרפואה אינם מכירים

05.05.2011, 10:41 | ליאור בן דוד

"גם לוקחים מאיתנו שכר לימוד, וגם מעבידים אותנו בפרך בעבודות שלא קשורות ישירות לתחום הלימודים שלנו" - כך נשמע סטודנט לווטרינריה, המוחה על תנאי ההכשרה המעשית בבית החולים הווטרינטי בבית דגן, בה מחויבים הוא וחבריו. הסטודנטים מתלוננים בעיקר על שעות עבודה רבות מדי, כולל בשבתות ובחגים, ועל משימות שכלל אינן קשורות ללימודי הווטרינריה, כמו הוצאת כלבים לטיול וניקיון כלובים.

"בכל שנה הנושא עולה מחדש, ואין באמת עם מי לדבר", אומר הסטודנט. "אנשים מפחדים לעשות משהו קיצוני כמו להפגין, כי חוששים מנקמנות מצד הסגל. ההכשרה המעשית אמנם מלמדת המון, אבל כל השבתות, החגים והלילות זה לא לימודים - זה מיועד רק כדי לחסוך כסף לבית החולים".

הכשרה, לא התמחות

מדי שנה זוכים רק כ־50 סטודנטים להשתלב בלימודי וטרינריה בישראל, במסלול יוקרתי בן ארבע שנים של האוניברסיטה העברית. אל המסלול מתקבלים רק בוגרי תואר ראשון במדעי החיים, והוא נלמד ברחובות, בקמפוס הפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה. בשלוש השנים הראשונות לומדים הסטודנטים באמצעות הרצאות את המקצועות הקדם־קליניים והקליניים, ומבצעים תרגול מעשי של המיומנויות הנדרשות באבחון ובטיפול בבעלי חיים.

את שנת הלימודים הרביעית והאחרונה, השנה הקלינית, עושים הסטודנטים בעיקר בבית החולים הווטרינרי האוניברסיטאי בבית דגן. השנה הזאת מוקדשת לעבודה מעשית במקצועות הרפואה הווטרינרית השונים, ולאחריה זכאים הבוגרים לרישיונות לעיסוק ברפואה וטרינרית, שאותם מנפיק מינהל השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות. לדברי הסטודנטים, עבודתם בבית דגן חורגת מהכללים ומהווה ניצול לכל דבר.

הכשרה מעשית אינה התמחות ואינה נושאת שכר, ומכיוון שכך נהוג לא להכביד על סטודנטים המחויבים בה. במקצועות כמו עבודה סוציאלית, ריפוי בעיסוק, סיעוד, פסיכולוגיה ואף רפואה, נעשית ההכשרה המעשית בשעות העבודה הרגילות, ללא מחויבויות לעבודה בשבתות, חגים ולילות. זו, כאמור, אינה התמונה בכל הנוגע לסטודנטים לווטרינריה: אסירי תודה על כך שזכו ללמוד בישראל, בשונה מעמיתים רבים שלהם שנאלצים ללמוד בחו"ל, הם מתייצבים להכשרה המעשית בכל זמן שבו הם נדרשים, לא פעם למשמרות שנמשכות יותר מ־14 שעות.

"אנו נבחנים מול הווטרינרים שלימדו אותנו במשך ארבע שנים ומכירים אותנו היטב", אומר הסטודנט לווטרינריה. "כך נוצר מצב שאף אחד לא מוכן לייצג בפומבי את הכיתה או את התלמידים, מכיוון שאז הוא יהפוך למטרה ויתנכלו לו, מבלי שתהיה לו דרך להוכיח את זה אחר כך. המורים שלנו הם גם עובדי ומנהלי בית הספר לווטרינריה, וגם עובדי ומנהלי בית החולים הווטרינרי בבית דגן. בפעמים שכן התלוננו על תנאי ההכשרה המעשית, קיבלנו מהממונים אותם תירוצים, שאין כסף".

ניתוח בבית דגן לאריה שמשון מהחי כיף בראשון לציון. "ההכשרה המעשית מלמדת המון", צילום: גלעד קוולרצ ניתוח בבית דגן לאריה שמשון מהחי כיף בראשון לציון. "ההכשרה המעשית מלמדת המון" | צילום: גלעד קוולרצ'יק ניתוח בבית דגן לאריה שמשון מהחי כיף בראשון לציון. "ההכשרה המעשית מלמדת המון", צילום: גלעד קוולרצ

 

בני המשפחה דואגים

ראש מחלקת אקדמיה בהתאחדות הסטודנטים הארצית, סתו ארז, מספרת על תלונות רבות בנושא שהגיעו ממקורות שונים, כולל "חברים ובני משפחה מודאגים של סטודנטים. המסר המשותף לכל הפניות היה שמדובר בניצול של הסטודנטים, האמורים ללמוד באופן מעשי מה קורה בבית החולים הווטרינרי".

לדברי יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית איציק שמולי, "לא ייתכן שמכיוון שמדובר בתוכנית יוקרתית שהביקוש אליה גבוה, יפגעו בסטודנטים המפחדים להתלונן. לא יעלה על הדעת שאף אחד לא מפקח על מסגרת הלימודים ודואג שלימודים מעשיים, כמו לימודים עיוניים, לא יפגעו ביום שבת מנוחה. לא נעבור על כך לסדר היום".

תלונות הסטודנטים אינן נוגעות רק לשעות ההכשרה ולאופי המשימות הנכללות בה. אל התאחדות הסטודנטים הארצית הגיעו תלונות גם על הדרישה שיגיעו למקומות מרוחקים - במסגרת סבבים של הכשרה מקצועית בלולים, רפתות וכדומה - וזאת ללא הסעה מסודרת או החזרי נסיעות. תלונה נוספת היא על כך שהסטודנטים לווטרינריה אינם מבוטחים בביטוח נוסף, אף שבמהלך ההכשרה הקלינית הם נחשפים למחלות ולפגיעות שסטודנט מהשורה אינו נחשף אליהן.

"גם כוננויות הן הכשרה"

הסטודנטים הפנו את תלונותיהם אל נציג ועדת ההוראה של שנת הלימודים הרביעית במסלול, פרופ' איתמר ארוך, שהשיב במכתב כי "זאת שנה קשה" ועל כן על הסטודנטים "להיערך בהתאם". על סוגיית הנסיעות כתב: "בעיית ההגעה למקומות מרוחקים נידונה בוועדת ההוראה. היו שינויים, ועדיין, בחלק מהרוטציות הללו נדרשת הגעה למקומות מרוחקים בשעה מוקדמת. על הסטודנטים להיערך לכך. מי שיש לו בעיית ניוד - שיבחר רוטציה קרובה גיאוגרפית למקום מגוריו".

האוניברסיטה העברית מסרה בתגובה: "תוכנית הלימודים נקבעה על ידי ועדה מקצועית ועל פי מודלים קיימים בבתי הספר לווטרינריה הטובים בארה"ב. התוכנית נבדקה על ידי ועדות בינלאומיות, אושרה על ידי המל"ג, והיא עוברת בדיקה והערכה תקופתית בכל כמה שנים. שתי ועדות ניטור בינלאומיות שהעריכו את ביה"ס ציינו לשבח את תוכנית הלימודים ובמיוחד את השנה הקלינית, שאותה הגדירו מצוינת.

"כל מי שלומד וטרינריה מודע לעובדה כי תורנויות וכוננויות הן חלק מחיי הרופא הווטרינר והן חלק בלתי נפרד מההכשרה. בהיותנו התוכנית היחידה ללימודי וטרינריה בארץ, מוטלת עלינו האחריות להיות מעודכנים בטובות שבתוכניות ההוראה והמחקר הווטרינרי בעולם. זו אחריות רבה והיא מתבטאת בתוכנית הלימודים של בית הספר".

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
והחשוב שכחו!
ראשית כל אני חייב לציין שהשנה הקלינית הייתה אחת החוויות הזכורות לי לטובה מכל הלימודים והייתי נשוי + שני ילדים קטנים ועבדתי בנוסף בשתי עבודות. אין ספק שבית הספר הוא אחד הטובים לפחות באזור הזה של הגלובוס וללמוד בחו"ל הרבה יותר יקר. אך חברה: מי שלא התחיל עוד שלא יעשה שטויות!!!!! אין כמעט עבודה!!!(אני עובד, לא כל כך במקצוע, מרוויח הרבה ואין לי תחרות כך שאין לי אינטרס למנוע מאחרים ללמוד) אני מבין שהדחף בא מהבטן אך תפעילו קצת את הראש ובחרו במקצוע אחר (רפואת בני אדם למשל, בארץ זה אותו הדבר הרי ישראלים הם עוד סוג של חיה)
בוגר בית הספר (הרבה שנים) , מרכז  |  16.05.11
14.
תשובה למגיבה מתגובה 13
אני לומדת בוורשה שבפולין. אנחנו המחזור הראשון הלומדים באנגלית באוניברסיטה הזו. בתשובתי אלייך אעביר מידע שאנשים מסויימים עלולים לחלוק עליה, אך זה מה שהניסיון שלי לימד אותי. אם את רוצה ללמוד במקום בו רמת הלימודים הן התיאורטיים והן המעשיים גבוהה, תכווני את עצמך למערב אירופה. כמובן, תיאלצי לרכוש את השפה המקומית. המקומות עליהם שמעתי דברים חיוביים בלבד הם באיטליה, בלגיה, אנגליה (מאוד יקר) והולנד. אם את מתעקשת ללמוד באנגלית, כנראה שתיאלצי להסתפק במזרח ומרכז אירופה. אם ימליצו לך על רומניה הונגריה בולגריה יוגוסלביה רוסיה בלרוסיה ליטא ולטביה - תסרבי מיד. חלקם זולים יותר מסופ"ש בכינרת, אבל אלה לא מקומות שבונים וטרינרים אמינים ו/או מקומות ידידותיים ליהודים/ישראלים (אני יודעת שזה נשמע נדוש...). כמובן, שאין לי מידע 100% מדויק. רק דיעות, הערות וחוויות מאינדיבידואלים. בהצלחה לך!!
סטודנטית לוטרינריה מחו"ל  |  15.05.11
12.
קינאה קלה
כמובן שאלה מאיתנו הנאלצים ללמוד בחו"ל מקנאים מעט בסטודנטים בארץ. ליבי עם הסטודנטים השחוקים, אך הייתי רוצה להיכנס לנעליהם. למרות רמת הלימודים התיאורטיים הגבוהה באוניברסיטה שלי, שעות הפרקטיקה לוקים בחסר. אני מרגישה שעם סיום הלימודים אהיה מרחק אסטרונומי מלהיות וטרינרית. עם סיום הלימודים אאלץ לעבוד כסטז'יונרית לפחות שנתיים רק בכדי לרכוש את הידע שהסטודנטים בארץ סופגים במהלך הלימודים עצמם. כואב לי כי חצי הכוס של עמיתי מישראל כה עוקצת, אך הייתי מחליפה איתם בן רגע.
סטודנטית לוטרינריה בחו"ל  |  11.05.11
11.
הכשרה מצויינת אינה פותרת מצדק ומהגינות
לכל אותם בוגרים שטוענים לזכות ההכשרה המצויינת שניתנת לנו במהלך שנה ד,' אני רוצה רק לומר כי זה לא נושא הדיון. אף אחד לא מתווכח על טיב ואיכות ההכשרה. הדיון נעשה על הגדרת חוקים וגבולות להכשרה שיהיו הוגנים כלפי הסטודנטים. אני בטוחה שאפשר לקיים הכשרה לא פחות טובה לסטודנטים בשנה ד' גם מבלי לנצל אותם ככוח עבודה זול ( חינם ). לא נראה לי שסטודנטים לרפואה יוצאים רופאים פחות טובים משום שלא ניצלו אותם במהלך השנים הקליניות. אם יהיה פה נסיון להשוות את השנה הקלינית שלנו לשנת הסטז' של הרופאים ההומניים, יש לציין כי על שנת הסטז' רופאים צעירים מקבלים תשלום משכורת ואינם משלמים שכר לימוד. מעבר לכך, לטעון כי כל הרופאים בבית החולים עברו את זה קודם, צר לי עליהם אבל זה לא הצדקה להמשך הניצול שנעשה. לא כל מה שנעשה בעבר במשך שנים רבות ראוי להמשיכו מפאת המסורת. לדוגמא: שריפת נשים על המוקד בכיכר העיר רק משום שהן "מכשפות".
סטודנטית לוטרינריה  |  09.05.11
לכל התגובות