אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברי ועדת הריכוזיות ייפגשו עם ח"כ וילף במוצאי החג צילום: אלכס קולומויסקי

חברי ועדת הריכוזיות ייפגשו עם ח"כ וילף במוצאי החג

ח"כ עינת וילף הגישה אשתקד הצעת חוק שקבעה צעדים לפירוק הריכוזיות במשק. הוועדה תגיש המלצותיה בחודש יוני

08.05.2011, 11:52 | תומר אביטל

לאחר שחברי ועדת הריכוזיות סיימו לערוך שימועים לבכירי המשק, הם יתכנסו בשנית בכדי לשמוע מה יש למחוקקים להגיד בנושא. ביום חמישי הקרוב תיפגש הוועדה עם ח"כ עינת וילף (העצמאות). חברי הוועדה צפויים לשמוע בהמשך גם את עמדתם של ח"כים נוספים - ביניהם יו"ר ועדת הכספים משה גפני.

ועדת הריכוזיות מונתה בחודש אוקטובר האחרון בידי ראש הממשלה בנימין נתניהו, לאחר שוועדת הכספים של הכנסת העבירה בחודש יולי החלטה הקוראת לממשלה להקים ועדה ציבורית לבחינת נושא הריכוזיות במשק. הוועדה צפויה להגיש את המלצותיה ביוני.

הטייקונים בוועדת הריכוזיות: "להאיר פינות חשוכות, לא לסגור את המועדון" מוזי ורטהיים, צדיק בינו, נציגי אי.די.בי שבשליטת נוחי דנקנר וקבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה נפגשו בחמישי עם חברי הוועדה לבחינת הריכוזיות במשק, וביקשו להימנע מצעדים גורפים. אנשי אי.די.בי הציגו מחקר בינלאומי השוואתי, שלפיו ישראל נמצאת במקום טוב באמצע ביחס למדינות בעולם המערבי תומר אביטל, 7 תגובותלכתבה המלאה

וילף הגישה בשנה שעברה הצעת חוק שקבעה צעדים לפירוק הריכוזיות במשק. החוק חייב בין השאר הפרדה בין אחזקות פיננסיות וריאליות, מיסוי דיבידנדים בין חברות משורשרות, וקיום רוב מטעם הציבור בדירקטוריונים של חברות משורשרות בהתאם לחלקו האמיתי של הציבור בחברות אלה.

על החוק חתמו 36 חברי כנסת. לקראת הופעתה בוועדה הכריזה וילף כי "המאבק להגברת התחרותיות במשק הוא מאבק חברתי ממדרגה ראשונה שנועד להבטיח שכל הציבור ייהנה מפירות תחרות גבוהה יותר ושבעלי עסקים קטנים ובינוניים יזכו לגישה להון בתנאים הדומים לאלה של המשפחות השולטות במשק.

"למרות עוצמתם של בעלי הפירמידות ושליטתם של חלקם באמצעי תקשורת, אני מצפה מחברי הוועדה לפעול בנחישות וללא פחד למימוש המטרה של צמצום הריכוזיות במשק", אמרה וילף.

"הריכוזיות יוצאת מכלל שליטה"

וילף גם הגישה לחברי הוועדה מסמך מיוחד שמנתח את הריכוזיות בישראל. במסמך נכתב כי "מבנה הפירמידה העסקית הוא הבסיס לריכוזיות ולצבירת הכוח של הקבוצות המובילות במשק. למרות שבחברות רבות מחזיק כלל הציבור ברוב המניות, בעלי השליטה למעשה הם המיעוט שמנהל את החברה באמצעות שירשור ועושה בה כרצונו".

עוד צוין במסמך כי "הריכוזיות במשק הישראלי יוצאת מכלל שליטה. קבוצות ומשפחות בודדות מנהלות משק שלם ללא פיקוח הולם או מאזן של פעולותיהם. מרבית מקבוצות אלו משתמשות בהון הלאומי לשרת את מטרותיהן האישיות, זאת בעוד הונם הפרטי של חברי הקבוצה מוגן, ומביאות לחוסר מיצוי רבתי של הון זה: הקטנת החיסכון הפנסיוני של הציבור; הגדלת הסיכון המערכתי; האצת האינפלציה; הגברת העוני בהעלת מחירים על ידי מונופלים; שימור שכר מינימום נמוך; דיכוי התחרותיות ועוד. יש להוסיף כי הריכוזיות משליכה גם על הפוליטיקה הישראלית והדיון הציבורי, שכן לאנשי הממון השפעה ואף שליטה בגופי התקשורת השונים, והם אינם מהססים להשתמש בכוח זה כראות עיניהם".

ועדה אחת, שני יושבי ראש

את הקמת הוועדה לבחינת הריכוזיות במשק ליוותה מחלוקת בנושא זהות יושב הראש שלה, שיצרה סכסוך בין משרד ראש הממשלה לאוצר. נתניהו פתר את הסכסוך באמצעות שימוש במודל דו-ראשי, ומינה לעמוד בראש הוועדה הן את מנכ"ל משרדו איל גבאי והן את מנכ"ל משרד האוצר חיים שני.

עם חברי הוועדה נמנים יו"ר רשות ני"ע (הפורש) זוהר גושן, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד אבי ליכט, ראש המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' יוג'ין קנדל, המפקח על הבנקים בבנק ישראל דודו זקן, והממונה החדש על הגבלים עסקיים דיוויד גילה.

עם הקמת הוועדה אמר נתניהו כי "נושא התחרות במשק מעסיק אותי כבר שנים רבות. השאלה המרכזית היא כיצד אנחנו מגבירים את התחרותיות במידה הראויה, ובאופן שיעודד את הצמיחה והיציבות במשק, יגדיל את השוויון בחלוקת ההכנסות, ויביא להקצאת מקורות שוויונית יותר ולרמת סיכון נמוכה יותר ליזמים ומשקיעים". גם שר האוצר יובל שטייניץ הביע עמדה דומה.

תגיות