אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה יש הרבה יותר סינים מכל עם אחר?

למה יש הרבה יותר סינים מכל עם אחר?

פעם הם היו רק שניים. מה קרה להם מאז? בלדד משיב

12.05.2011, 09:49 | בלדד השוחי

עומרי היקר,

קודם כל, הסינים אינם "הרבה יותר מכל עם אחר". אוכלוסיית הודו נאמדת ב־1.21 ביליון תושבים. לא רחוק מה־1.34 ביליון של סין, והודו מצמצמת את הפער במהירות.

למעשה, הצפיפות הממוצעת בסין אינה שונה מאד מזו של צ'כיה, פשוט יש הרבה יותר ממנה. ההגדרה המדינית של סין נשענת על גבולות גיאוגרפיים והיסטוריים, אך בסופו של דבר היא שרירותית: מישהו החליט שהשטח העצום הזה ייקרא "סין העממית" והאנשים בתוכו ייקראו "סינים". לו היינו קוראים לאזרחי סין הלאומנית, הלא הם הטייוואנים, בשם "סינים", היינו מגלים שיש רק 23 מיליון סינים שמצטופפים על אי.

אזור חאנגג אזור חאנגג'ואו בסין | צילום: אי פי אי אזור חאנגג

ובכל זאת, לא רק הגודל קובע. ארצות הברית קצת יותר גדולה מסין ואוכלוסייתה לא מגיעה לשליש ביליון; קנדה גדולה אף יותר ואוכלוסייתה עומדת על כמה עשרות מיליונים; ורוסיה, המדינה הגדולה בתבל ששטחה כמעט כפול משל סין, משכנת פחות מ־150 מיליון רוסים.

כדי להתרבות ברצינות צריך גם תנאים נוחים, וגם טיפת מזל. ברוסיה קור אימים, קשה למצוא אוכל וקשה לגדל אותו. ארצות הברית נמצאת על יבשת נידחת שיושבה מחדש רק לאחרונה. כמעט כל האוכלוסייה המקורית נמחתה לפני כמה מאות שנים, כנראה בתגובה למחלות שהאדם הלבן נשא עמו. וקנדה סובלת משתי הבעיות גם יחד: קור אימים ויבשת נידחת.

ובעצם, מה עוד נשאר לנו? אנטרקטיקה קטנה וקפואה. אוסטרליה זעירה ונידחת. אפריקה נחמדה וגדולה, והיא כור מחצבתו של המין האנושי, אבל היא קצת יבשה מדי. יש בה יותר אנשים מכל היבשות שהזכרתי עד כה, אך עדיין מדובר בפחות מ־14% מאוכלוסיית העולם. ורובה חיה בתנאים קשים מאד.

היבשת היחידה שבה אפשר למתוח את הרגליים היא אסיה, היבשת הכי גדולה בעולם (כמעט 30% משטח היבשה העולמי). נכון, החלק הצפוני שלה – זה שנקרא "רוסיה" – קצת קר, אבל נתח גדול ועסיסי ממנה ממוקם במרחק מושלם מקו המשווה. ותראה, אפשר להגיע אליה מאפריקה בקלות, בלי לחצות שום אוקיינוס בדרך.

מה עם אירופה, אתה שואל? בחייך. אירופה היא בקושי יבלת על האף של אסיה, וקיומה כיבשת נפרדת הוא עניין מדיני גרידא. מבחינה גיאולוגית וגיאוגרפית אסיה ואירופה הן יבשת אחת – אירואסיה. הצפיפות באירופה דומה לצפיפות באסיה, אך אירופה זערורית (רק קצת יותר גדולה מאוסטרליה), ולכן יש בה רק כשלושת רבעי ביליון בני אדם.

רוב האנושות חיה באסיה. בערך 60% מאוכלוסיית העולם גרים דווקא ביבשת הזו, על פיסת גן העדן הקטנה שלנו. ולכן יש כל כך הרבה סינים. כי זה השם שניתן לחתיכה ענקית באזור הכי מיושב והכי נחשק של כדור הארץ. נפח את החזה שלך, עומרי. אתה אסייתי.

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

תגיות

39 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

39.
למה היה\יש ריבוי אוכלוסין גבוה בסין הסיבה היא בשיטת חלוקת המזון עם המהפכה
כבר בתקופת השושלות היה עידוד לריבוי בשיעור הילודה בעם היו חוקים המקשים על הרווקים כמו קנסות לכל רווק מגיל מסוים. בעבר היותר קרוב עם תחילת המהפכה הקומוניסטית בשנות ה50 60 והמעבר לקצבאות אוכל שוות בעצם כל פרט במשפחה מגיל שלוש קיבל מנה שווה כמו למבוגר שבעצם הילד אוכל מעט מאוד ממנה ולכן היה לסינים משתלם להביא ילדים וכך הם קיבלו שפע של מזון כך נוצר מצב שמנה אחת של ילד בן שלוש האכילה לפחות 3 ילדים.
סטודנטית ללימודי מזרח אסיה  |  21.05.11
37.
אורז ושלטון מרכזי
התשובה ממש מאכזבת כפי שכתבו כמה לעיל התשובה נעוצה בעיקר בסוג אורז הצ'מפה שהגיע לסין במאה ה7 ואיפשר גידולים רב שנתיים, וכן מפעלים שהממשל אירגן לצורך סכירת סכרים, מפעלי השקייה, תכנון זמני שתילה זריעה וקציר, מחסני מזון, והרפואה הסינית שיש לה היסטוריה ארוכה בהרבה מן הנסיון של הרפואה המערבית. אני בספק אם נושא המלחמות רלוונטי. גם בסין היו מלחמות, בצורות, מגיפות, אסונות טבע מסוגים שונים.
דינה  |  18.05.11
35.
יכול להיות שבגלל הציפורים האוכלוסיה נשארה גדולה.
כשהיה רעב בסין אז... מאו צטונג אמר לאוכלוסיה שיוכלו את הציפורים על מנת להשביע את קיבתם. ואכן כך עשו. זאת הסיבה שאין ציפורים בסין. בארה"ב בתקופת רעב התאבדו. אולי באמת כדאי לחקור מה יש בציפורים?! בנוסף בסין לא אוכלים חיטה - אין חיטה - יש רק אורז גם לחם אופים מקמח אורז וכמובן הרבה מאוד צ'ילי חריף . היום בכפרים יש חוסר של צעירים לעבד את האדמות ואת שדות האורז לכן הממשלה התירה בכפרים בלבד ללדת ילד נוסף ע"מ שיהיה דור המשך לעיבוד האדמות , רוב האוכלוסיה שמעבדת אדמות היום היתבגרה. לדעתי ורק לדעתי הסיבה השניה לכך שאין להם דת ושבת רק בשנות ה90 הם עברו לשבתון, בגלל הכלכלה העולמית.
ברי בן יוסף  |  15.05.11
לכל התגובות