אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": טלנקס לפני פרמירה במירוץ על כלל ביטוח צילום: אוראל כהן

בלעדי ל"כלכליסט": טלנקס לפני פרמירה במירוץ על כלל ביטוח

תאגיד הביטוח הגרמני מוכן לשלם יותר על רכישת כלל ביטוח והוא אף זוכה לתמיכה באוצר - שרואה בעין יפה גם את התרחיש שלפיו אי.די.בי תמשיך להחזיק ב-10%-15% מחברת הביטוח הישראלית

12.05.2011, 07:03 | גולן חזני

התפתחות במגעים לרכישת כלל ביטוח: ל"כלכליסט" נודע כי תאגיד הביטוח הגרמני טלנקס עקף את קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה במירוץ לרכישת השליטה בחברת הביטוח מקבוצת אי.די.בי. טלנקס, שרק ב־30 במרץ פורסם על העניין שהוא מגלה בכלל ביטוח, אינו מבזבז זמן וכבר החל בבדיקות נאותות - הליך שקרן פרמירה כבר סיימה למעשה.

אולם בשעה שפרמירה הגישה הצעה לרכישת השליטה בכלל ביטוח לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר בלבד (בשלב ראשון, עם אופציה להעלאת השווי ל־1.9 מיליארד דולר), הרי שטלנקס מוכן כנראה לשלם יותר - קרוב יותר לתג המחיר שדורש נוחי דנקנר, בעל השליטה בכלל ביטוח.

דנקנר דורש לא פחות מ־4 מיליארד שקל תמורת אחזקות אי.די.בי בכלל ביטוח (55%), כלומר שהעסקה תיעשה לפי שווי של 7.3 מיליארד שקל (שהם 2.08 מיליארד דולר). מאחר שכלל ביטוח נסחרת כיום לפי שווי של 5 מיליארד שקל (1.43 מיליארד דולר), מתברר שדנקנר דורש פרמיה של כמעט 50% על שווי החברה בשוק.

ל"כלכליסט" נודע עוד כי טלנקס זוכה לרוח גבית מאגפו של הממונה על הביטוח ושוק ההון באוצר, פרופ' עודד שריג. באגף מעדיפים להשאיר את השליטה בכלל ביטוח בידי גוף אסטרטגי ולא בידי קרנות השקעה פרטיות. לאחרונה פורסם כי באוצר בוחנים האם לאסור על קרנות השקעה וקרנות גידור להחזיק בגופים מוסדיים. צוות בראשות הילה בן חיים, סגנית בכירה לממונה על שוק ההון, הוקם כדי לבחון את הכללים של מבני השליטה בגופים המוסדיים. אחת הסוגיות המרכזיות שנבדקות היא האם קרן השקעות המחזיקה בגוף מוסדי מסכנת את יציבותו מאחר שהקרנות הללו שואפות למנף את רווחיהן ולבצע אקזיט בתוך שבע שנים.

לא ברור אם באוצר באמת שוקלים לאסור על קרנות פרייבט אקוויטי לרכוש גופים מוסדיים, אבל טלנקס זוכה לרוח גבית - מעצם היותו תאגיד הביטוח השלישי בגודלו בגרמניה המהווה רוכש אסטרטגי שלא יחפש אקזיט מהיר. עם זאת, בשיחות פנימיות עם שריג הביעו גורמים באוצר תמיכה בהשארת השליטה בכלל ביטוח בידיה של אי.די.בי, בשל חוסנה הפיננסי של הקבוצה הישראלית שתבוא לידי ביטוי בעתות משבר. אותם גורמים ציינו שכלל ביטוח נמצאת כבר שנתיים על המדף ועדיין לא נמכרה - מה גם שהיא זכתה לעניין מועט יחסית מצד גורמים זרים.

למרות המגעים למכירת כלל ביטוח עדיין קיימת האפשרות כי דנקנר לא ימכור את אחזקותיו. באחרונה מתקיים דיון נרחב בסוגיית הריכוזיות במשק הישראלי שבה מעט בעלי הון מחזיקים בחברות רבות יחסית. בוועדה שהקים ראש הממשלה לבחינת הסוגיה הועלתה הצעה להפריד בין הנכסים הריאליים לנכסים הפיננסיים של בעלי ההון.

טלנקס כבר קיים כמה פגישות עם האוצר כדי לקבל תמונה מלאה באשר לתנאים שיהיה עליו למלא בהליך המכירה. ל"כלכליסט" נודע כי באותן שיחות עלתה האפשרות שאי.די.בי תמכור את השליטה בכלל ביטוח, אך תישאר עם אחזקה של 10%-15% - תרחיש הזוכה לתמיכה באגף הפיקוח על הביטוח.

כלל ביטוח היא קבוצת הביטוח השנייה בגודלה בישראל (אחרי מגדל) ומנהלת נכסים בהיקף של כ־145 מיליארד שקל. סכום זה כולל 30 מיליארד שקל המנוהלים בחברת ניהול תיקים בארצות הברית. כלל ביטוח פעילה בכל תחומי הביטוח כמו גם בתחומי הפיננסים והפנסיה.

טלנקס הוא תאגיד פרטי שמתכנן לצאת ברבעון הבא לגיוס ענק וראשון של כ־1.5 מיליארד יורו לפי שווי של 6–7 מיליארד יורו. מנכ"ל טלנקס הוא הרברט האס, והאחזקה העיקרית של התאגיד היא בחברת הנובר־רה (50.2%), אחת משלוש חברות הביטוח הגדולות הנסחרות בגרמניה (האחרות הן אליאנץ ומינכן־רה). מלבד זאת, טלנקס גם מחזיק בחברות ביטוח זרות בטורקיה ובברזיל. באחרונה חתמה חברה־בת של טלנקס, HDI GERLINK, על שיתוף פעולה עם חברת הביטוח הראל.

תגיות