אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה עקום בשכל הישר? צילום: shutterstock

מה עקום בשכל הישר?

הדרך לדעת שחיזוי הוא שגוי - הוא נשמע הגיוני

19.05.2011, 10:51 | שיזף רפאלי

פיגועי 11 בספטמבר היו הפתעה, אבל התחקירים והניתוחים שבאו אחריהם ידעו לתארם כמובנים ובלתי נמנעים. המשבר הכלכלי הפתיע את העולם, וזכה גם הוא להסבר הגיוני בדיעבד. וכך גם מלחמת יום הכיפורים, הקמת מדינת ישראל, ובעצם רוב ההתרחשויות בעלות המשמעות: בכולן בני האדם כשלו בחיזוייהם והצטיינו במתן הסברים מלומדים לאחר מעשה. למה אנחנו כל כך רעים בלנבא, ולא לומדים מההסברים שנתנו בדיעבד?

תשובה מוכרת אחת היא תיאוריית "הברבור השחור" של נאסים טאלב, שגורסת שאנחנו רואים כה מעט מפרטיה הרבים של המציאות ויודעים כה מעט מה עיקר בה ומה טפל, עד שניתוחינו פשוט לא רלבנטיים. תשובה אחרת מציע בימים אלה הסוציולוג האוסטרלי וחבר מכון סנטה פה לחקר מערכות מורכבות דאנקן וואטס בספרו החדש "Everything is Obvious *Once You Know the Answer" (ובתרגום חופשי: "הכל ברור *ברגע שכבר יודעים את התשובה"). וואטס הוא בין היתר ראש המעבדה לחקר הדינמיקה החברתית והבין־אישית בחברת יאהו.

וואטס, שהחל את דרכו כפיזיקאי, פרסם ב־2003 את אחד הספרים שבישרו את עידן חקר הרשתות. אחר כך החזיר לשימוש רחב את המושג הסוציולוגי־רשתי "שש דרגות הפרדה". וכעת הוא צולל אל חקר הנבואות הכושלות. הוא מנסה לחזור לרגעים שבהם לאנשים היה די מידע לדעת מה יקרה, ובכל זאת הם חזו את ההפך. משימתו היא להבין מהו הכשל המסוים שגורם לנו לנהוג כך. איזה בורג חסר לנו.

עטיפת הספר עטיפת הספר עטיפת הספר

מסקנתו היא שהטעות שלנו היא בהבנת הגורם האנושי. פסיכולוגים, כלכלנים וחוקרי מדע המדינה נופלים שוב ושוב, הוא כותב, למלכודת בשם "השכל הישר" - הסיפורים שנשמעים טוב. אלא שחברה אנושית אינה תופעה ביולוגית או פיזיקלית. מתאם סיבתי, תצפית והכללה - ההסתמכות עליהם במדעי החברה היא אשליה. הכלים הגסים שבהם אנחנו מודדים את המציאות לא באמת יצליחו לתאר את מורכבותן של הדינמיקות האנושיות. כל ניתוחי השכל הישר, הנימוקים בדיעבד לכך שדווקא המונה ליזה נחשבת לפורטרט הגדול בכל הזמנים - ושדווקא פייסבוק קברה את כל הרשתות החברתיות - פשוט אינם נכונים, ולבטח אינם מגלים מה קרה באמת. סיפורים שנשמעים טוב הם בדיוק זה - סיפורים. המציאות נוהגת לפי כללים אחרים לגמרי, והרבה פחות אסתטיים.

וואטס ממקד הרבה מביקורתו בעיתונאי מלקולם גלדוול, שרב־המכר שלו "נקודת המפנה" תיאר, כביכול, את הכללים הנסתרים שמאחורי היווצרות אופנות וטרנדים. גלדוול ייחס היווצרות אופנות לסוג מסוים ונדיר של אנשים, מובילי שינויים באופנה, שהרגלים שהם מאמצים זוכים לתפוצה בקרב מאות ואלפי אנשים. ההצבעה עליהם היתה נדבך בתיאוריה של גלדוול ואחד הדברים שמכרו מיליוני עותקים מספרו, אך לדעת וואטס, גלדוול ניתח את מקרי המבחן בספרו באופן סלקטיבי, שמשרת את התיאוריה שלו אך לא נאמן לאקראיות ולהפתעות הפתלתלות שאפיינו את היווצרות הטרנדים האלה באמת. וואטס סוקר תופעות שגלדוול ואחרים נגעו בהן, ומראה שוב ושוב שהסיפורים הנוחים לעיכול הם חלקיים ומסולפים, ושחזרה אל פרטי המציאות מציגה תמונה מורכבת ומסועפת, שבה המציאות פעמים רבות דווקא סותרת את השכל הישר.

הכשל אינו במחסור במידע. אנו מוצפים במידע, וישנם כלים לנתחו בזמן אמת. הכשל שלנו הוא בשכל הישר ובכבליו המבלבלים. בחולשתנו לסיפורים שנשמעים טוב, ושהמציאות שמחוץ למוחנו אינה שותפה להם.

בעבודת המחקר של תלמידיי ושלי, כמו גם וואטס בעבודתו, אנו מדמים עצמנו לעתים קרובות לארכיאולוגים שחוקרים את עידן הסייבר. את המידע הדיגיטלי אנחנו מדמים למטבעות ולחרסים של העידן הזה, וכך, מנותקים מההקשר המיידי, אנחנו מדמיינים שבאנו בדיעבד, וכך מנסים לנבא את ההווה.

תגיות

22 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

21.
האם מישהו מהמגיבים כאן יכין את ביתו כראוי לרעידת האדמה החזקה שתפקוד בחודש הבא את ישראל?
עפ"י תחזיותי, במהלך החודש הבא צפויה רעידת אדמה חזקה (מעל 8 בסולם ריכטר) בכל רחבי הארץ. מומחים כבר מזהירים זמן רב מפני רעידת אדמה שכזו, ואני אומר שאחת כזו תתרחש כנראה בחודש הבא. האם מישהו מכם, קוראים נכבדים, הולך להכין את עצמו לקראת רעידת אדמה זו? הנה לכם פיסת מידע, עכשיו נתחו אותו והשתמשו בו. ואל תגידו שלא ידעתם !! מה, אתם עדיין מול המחשב ?
אחד העם  |  26.05.11
20.
אבל את המידע הקריטי לא חושפים לציבור ומבלבלים אותו בדיסאינפורמציה, עלק ברבורים שחורים בטעות
שטיגליץ זכה בפרס נובל , על עבודה שהראתה שהגופים הגדולים מנצלים מידע פנים כדי להשתלט על העולם הצורה לא חוקית וביריונית, בעליל, בכמה עוד מלל של שטויות ינסו לטיח את העובדות הפשוטות האלו, יש "מיזוגים" שלא נועדו ליעילות אלא לעוד כסף לקבוצות, חונטות, חמולות מסוימות על חשבון כל היתר ("יעילות" =כסף למעטים על חשבון כל היתר ובהחלט כוללת ביזבוז על חשבון הכלל ע"י אקסטרנליטיס, מענקים, הפרת זכויות עובדים קלינטים ,סובסידיות מושחתות ולא אמיתיות , רמאויות וטריקים באיי קיימן, ועוד), סה טו
איל גיא חיים  |  24.05.11
19.
הכשל אינו בהיגיון
הכשל אינו בהיגיון ולא בשכל הישר. הכשל הוא בחוסר הרצון שלנו לפתוח את העיניים למציאות כי זה נראה מפחיד. הפחד הבסיסי הוא הפחד למות ויש לנו בעיה להתמודד עם יותר מדי סכנות, אז אנחנו מאמינים באלוהים, באנשים למעלה, רבנים וגורואים אחרים, אבל בעיקר טומנים את הראש בחו"ל. הפחד השני הוא פחד ההכנסה אנו עובדים את היום וחוסכים למחר מפחד שלא יהיה לנו ממה להתקיים, שלא נתמיד בתחרות, שידברו עלינו, שנצא פריירים. כמו כן אנו מתקשים לחשוב ובעיקר להגיד דברים שיוצאים מתוך הקונסנזוס יפגע מעמדנו בחברה, יחשבו אותנו למשוגעים, ינדו אותנו ועוד. אנו עוסקים הרבה בטפל ומזניחים את העיקר, לכן גם שהמציאות העתידית ברורה לא מסיקים את המסקנות. כמה אנשים גרים מתחת הרי געש, אזורים מועדים לצונאמי, קווי שבר, האסון הבא הוא רק עניין של עיתוי, המיקום ידוע, הנזקים ידועים, אלא שאנחנו מעדיפים להתעלם, לא מאמינים שיש לאל ידינו לעשות משהו, ואולי גם איננו יכולים, אלא לחכות לאסון הבא. כאשר אדם בונה בית לדוגמא את עיקר הכסף הוא יוציא על הנראות, העיקר שיהיה גדול, אולי ינקר את עיני האחרים, זה חשוב. האם הוא נבנה במקום ראוי, האם נלקחו בחשבון הסכנות? על זה בדרך כלל אין לנו כסף להוציא. זה לא שלא יודעים לא רוצים לדעת!!!
יהודה , מודיעין  |  22.05.11
18.
ללא עליות ומורדות
- אני קראתי את תגובותיכם, ושום דבר לא עקום בשכל הישר, ולכן החיזוי הוא הגיוני, אז איפה הכשל? הכשל הוא בחברה האנושית, וצדק מר "בן אהרון, יו"ר ההסתדרות לשעבר שאמר: "צריך להחליף את העם", כי התנהגות העם סותרת את השכל הישר, אז אתם רוצים דוגמא? - - אנליסטים ניתחו את "טבע" לפי כללי השכל הישר, ולכן החיזוי היה הגיוני, אז איפה היה הכשל? הכשל היה ב"התנהגות המוכרים" הסותרת את השכל הישר, אז אתם רוצים עוד דוגמא? - - עיתונאים ניבאו עתיד ל-"ד.ס.ק." לפי כללי השכל הישר, ולכן החיזוי היה הגיוני, אז איפה היה הכשל? הכשל היה ב"התנהגות הסובייקט" הנוגדת את השכל הישר, אז מה המסקנה? - - המסקנה היא: "שום דבר לא עקום בשכל הישר, והחיזוי הוא הגיוני, והכשל הוא אך ורק בחברה האנושית בלבד, וצריך להחליף את העם, כי התנהגותו היא הסותרת את השכל הישר, ולכן במאה ה-22, אם כל המשקיעים יגיעו לדרגת פרופ' לכלכלה, אז לא יהיה הבדל בין החיזוי לבין המימוש, והכלכלה תצמח בקו לינארי מונוטוני הומוגני קומפקטי קשיר ורציף, ללא עליות ומורדות, תודה
Sassi6 , Jerusalem  |  22.05.11
לכל התגובות