אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

מה עקום בשכל הישר?

22 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

21.
האם מישהו מהמגיבים כאן יכין את ביתו כראוי לרעידת האדמה החזקה שתפקוד בחודש הבא את ישראל?
עפ"י תחזיותי, במהלך החודש הבא צפויה רעידת אדמה חזקה (מעל 8 בסולם ריכטר) בכל רחבי הארץ. מומחים כבר מזהירים זמן רב מפני רעידת אדמה שכזו, ואני אומר שאחת כזו תתרחש כנראה בחודש הבא. האם מישהו מכם, קוראים נכבדים, הולך להכין את עצמו לקראת רעידת אדמה זו? הנה לכם פיסת מידע, עכשיו נתחו אותו והשתמשו בו. ואל תגידו שלא ידעתם !! מה, אתם עדיין מול המחשב ?
אחד העם | 26.05.11
20.
אבל את המידע הקריטי לא חושפים לציבור ומבלבלים אותו בדיסאינפורמציה, עלק ברבורים שחורים בטעות
שטיגליץ זכה בפרס נובל , על עבודה שהראתה שהגופים הגדולים מנצלים מידע פנים כדי להשתלט על העולם הצורה לא חוקית וביריונית, בעליל, בכמה עוד מלל של שטויות ינסו לטיח את העובדות הפשוטות האלו, יש "מיזוגים" שלא נועדו ליעילות אלא לעוד כסף לקבוצות, חונטות, חמולות מסוימות על חשבון כל היתר ("יעילות" =כסף למעטים על חשבון כל היתר ובהחלט כוללת ביזבוז על חשבון הכלל ע"י אקסטרנליטיס, מענקים, הפרת זכויות עובדים קלינטים ,סובסידיות מושחתות ולא אמיתיות , רמאויות וטריקים באיי קיימן, ועוד), סה טו
איל גיא חיים | 24.05.11
19.
הכשל אינו בהיגיון
הכשל אינו בהיגיון ולא בשכל הישר. הכשל הוא בחוסר הרצון שלנו לפתוח את העיניים למציאות כי זה נראה מפחיד. הפחד הבסיסי הוא הפחד למות ויש לנו בעיה להתמודד עם יותר מדי סכנות, אז אנחנו מאמינים באלוהים, באנשים למעלה, רבנים וגורואים אחרים, אבל בעיקר טומנים את הראש בחו"ל. הפחד השני הוא פחד ההכנסה אנו עובדים את היום וחוסכים למחר מפחד שלא יהיה לנו ממה להתקיים, שלא נתמיד בתחרות, שידברו עלינו, שנצא פריירים. כמו כן אנו מתקשים לחשוב ובעיקר להגיד דברים שיוצאים מתוך הקונסנזוס יפגע מעמדנו בחברה, יחשבו אותנו למשוגעים, ינדו אותנו ועוד. אנו עוסקים הרבה בטפל ומזניחים את העיקר, לכן גם שהמציאות העתידית ברורה לא מסיקים את המסקנות. כמה אנשים גרים מתחת הרי געש, אזורים מועדים לצונאמי, קווי שבר, האסון הבא הוא רק עניין של עיתוי, המיקום ידוע, הנזקים ידועים, אלא שאנחנו מעדיפים להתעלם, לא מאמינים שיש לאל ידינו לעשות משהו, ואולי גם איננו יכולים, אלא לחכות לאסון הבא. כאשר אדם בונה בית לדוגמא את עיקר הכסף הוא יוציא על הנראות, העיקר שיהיה גדול, אולי ינקר את עיני האחרים, זה חשוב. האם הוא נבנה במקום ראוי, האם נלקחו בחשבון הסכנות? על זה בדרך כלל אין לנו כסף להוציא. זה לא שלא יודעים לא רוצים לדעת!!!
יהודה | 22.05.11
18.
ללא עליות ומורדות
- אני קראתי את תגובותיכם, ושום דבר לא עקום בשכל הישר, ולכן החיזוי הוא הגיוני, אז איפה הכשל? הכשל הוא בחברה האנושית, וצדק מר "בן אהרון, יו"ר ההסתדרות לשעבר שאמר: "צריך להחליף את העם", כי התנהגות העם סותרת את השכל הישר, אז אתם רוצים דוגמא? - - אנליסטים ניתחו את "טבע" לפי כללי השכל הישר, ולכן החיזוי היה הגיוני, אז איפה היה הכשל? הכשל היה ב"התנהגות המוכרים" הסותרת את השכל הישר, אז אתם רוצים עוד דוגמא? - - עיתונאים ניבאו עתיד ל-"ד.ס.ק." לפי כללי השכל הישר, ולכן החיזוי היה הגיוני, אז איפה היה הכשל? הכשל היה ב"התנהגות הסובייקט" הנוגדת את השכל הישר, אז מה המסקנה? - - המסקנה היא: "שום דבר לא עקום בשכל הישר, והחיזוי הוא הגיוני, והכשל הוא אך ורק בחברה האנושית בלבד, וצריך להחליף את העם, כי התנהגותו היא הסותרת את השכל הישר, ולכן במאה ה-22, אם כל המשקיעים יגיעו לדרגת פרופ' לכלכלה, אז לא יהיה הבדל בין החיזוי לבין המימוש, והכלכלה תצמח בקו לינארי מונוטוני הומוגני קומפקטי קשיר ורציף, ללא עליות ומורדות, תודה
Sassi6 | 22.05.11
16.
המציאות של בני האדם
ראשית - רמת הקוראים פה בהחלט מרשימה. הן באיכות, בבקיאות ובניסוח. לעניינו, ארצה לסכם את התגובות עד כה ולציין דבר שידוע לכל, ונאמר מעת לעת - המציאות מורכבת. לדעתי, כפי שמגיב 14 כתב, אפשר לשלב בין גישתו של גלאדוול ושל וואטס. יותר מכך, אולי אפשר לשלב גם בין דעותם של המגיבים: 8,6, ו-12. אני בדעה שהידע בעולם שלנו הוא אינסופי, וככזה הוא אינו ידוע לעולם כשלם, ולפיכך לא נוכל לנתח מצבים רבים. כגישת וואטס. בנוסף, גם עם הידע שכן יש לנו, אני מאוד מסכים עם הגישה של המגיבים פה - כנראה שישנה בעיה נוספת - של עיבוד מידע שקיים, כפי שחושב מגיב 12. תוסיפו לכך את בעית האינטרסים שיש לאדם ותקבלו מתכון מנצח - המידע שמוצג לפנינו לא רק שחלקי, אלא הוא גם סלקטיבי, ועלול להיות מנופולטיבי למטרה מסויימת. דוגמאות לא חסר. המושג הון-שלטון, ואפילו התקשורת המסחרית, הן רק קמצוץ מהרעיון הכללי. (אגב, אם נצא שניה מהשיחה הפילוסופית, ההתייחסות לאנליסטים כאל חוזי עתידות לא רק מוגזמת, אלא גם מוטעית. כפי שרבים ניסו להסביר זאת לפני, תפקידם משול לתפקידו של רופא שנמצא על מנת לנתח סימפטומים, ולהעריך סיכונים, ולא לחזות מחלה שתגיע. כמובן שהוא גם עלול לטעות. התפקיד המהותי הוא לטפל אחרי המחלה, ולתת ניתוח של מצב קיים תוך התייחסות לדרכי שיקום.) בנימה אופטימית אפשר לסיים, למרות שזה קצת שחצני, ולהגיד שדעותיי זהות לדעות מגיב מספר 8. האמת האמיתית - האחת, אם תרצו, או המציאות בשמה הפשוט, "למען האמת" לא כל כך חשובה. כי כפי שנאמר, לא בטוח שיעמדו בה. חשוב יותר איך אנו רואים את האמת. (אנשים רבים האוחזים בדיעה שאלוהות לא קיימת, מסכימים גם שטובת הכלל היא דווקא כן להאמין) לפיכך, אל תצפו לדעת דברים על העתיד, גם אם אתם בטוחים שיש בפניכם את התמונה בשלמותה, כי כנראה התמונה הזאת היא רק צד אחד, אם בכלל - שהוצא מהקשרו - של האמת.
גיא, סטודנט | 21.05.11
14.
לצערי, טרם קראתי את ספרו של וואטס
לאור קריאת כתבה קצרצרה זו, ולאור הערכתי את הכותב, אצפה שהיא אכן עוסקת בעיקר. אם כן, שתי הערות: 1. איך נעלם המרכיב הקריטי ביותר: "אנשים אינם רואים את מה שאינם רוצים לראות". ודוגמה מהגששים: "האם המצרים יגשימו את תוכניתם האידיוטית לחצות את תעלת סואץ?"... 2. אפשר לתקוף את גלאדוול, ואפשר מצד שני, דווקא לשלב בין גישתו לבין חלק מתפיסות וואטס. ציטוט מהכתבה: "חזרה אל פרטי המציאות מציגה תמונה מורכבת ומסועפת, שבה המציאות פעמים רבות דווקא סותרת את השכל הישר". הרי ברור שלעולם המציאות תהיה מורכבת יותר, מאפשרת אוסף עצום של צלווחים בדיעבד, מרכיבים חשובים שנותרים סמויים, פרשנויות שגויות, תמונה חלקית ועוד ועוד. לגלאדוול כושר אבחנה חד, יכולת ניסוח פנטסטית, ניתוח מחודד - וכנראה גם חסרונות. להרגשתי, וואטס ואקדמאים אחרים כמוהו, עויינים את גלאדוול בצורה קיצונית (בסגנון מיהו העיתונאי הזה שיעז לכתוב על נושאים סוציולוגיים כבדים כל כך...). זה מזכיר במידת מה את היחס שצבי ינאי זוכה לו בישראל מצד גורמים באקדמיה.
חג | 21.05.11
12.
ניבוי
קראתי בעניין רב את הכתבה. קטונתי מאד בתחום זה אך עולה בי שאלה: הרי גם הנתונים על היערכות הצבא המצרי היו ידועים, גם התכנון לפיגוע במגדלי התאומים יורט משיחות טלפון. לאור זאת, לא ייתכן שאנחנו בוחרים במידע או בפרמטרים שגויים לשם ניבוי תופעות? ואולי עלינו ללמוד מכך ולשנות את בחירת הפרמטרים? כקרימינולוג, אני מנסה לחשוב מה העבריין , לעתים פסיכופת היה חושב. כן גם פסיכופטים חושבים לצערי, וברמה גבוהה מאד.
ארנון אדלשטיין | 21.05.11
11.
ההבדל בן בעל נסיון לחסר הנסיון
הקושי הגדול שלנו לחזות תהליכים מתמקד בעיקר בתהליכים חדשים . די ברור שלאחר פיגוע התאומים , הממשל בארצות הברית ידע לזהות תהליך דומה ולכן די ברור שרב מרצחים כזה או אחר יעבוד היום על תוכנית שונה לחלוטין . הורה שמגדל ילד יודע לראות את הסכנות שהילד לא רואה , והדבר דומה בכל תחום . כנראה שלפעמים חייבים לשרוף את היד בכדי לדעת להיזהר מהאש .
ארז | 21.05.11
10.
מנהיגים ומקבלי החלטות = חסרי כישורים . מה ניתן לצפות מהם ? כלום
האמת הרבה יותר פשוטה. מי שעומד בראש ההפירמידה, הוא מי שמקבל את המידע על בסיסו עליו "לחזות" . ואולם ברוב המקרים מדובר באנשים חסרי כל כישרון שמונו לתפקידם על בסיס קשרים ולא על בסיס יכולת. התוצאה - אנישם חסרי יכולת הם אלו שאמונים על קבלת החלטות. לדוגמא : אלופי צה"ל למיניהם. כך למשל כבר היום ברור שנאלץ להחזיר שטחים אולם מקבלי ההחלטות "חיים בסרט" ןלא מבינים את המציאות המתרחשת מול עינינו. ואפתיע אתכם : מה שקרה במצרים ותוניסיה יכול לקרות אצלנו. שלא תגידו אחר כך : "הופתענו".
גדעון | 21.05.11
9.
כי אנחנו גלמים
כל המומחים שווים ל... בשביל מה צריך מומחים? כדי שיפתרו בעיות מראש. אבל תמיד המומחים פותרים בעיה אחרי שהיא מתרחשת פעם או פעמיים. הסיבה: זה לא מעניין באמת אף אחד. אנחנו עדר של חזירים, כל אחד מתעניין בעצמו, ואף אחד לא באמת נענש אם הוא כושל. חבורת כשלונות מנהלת את האנושות, וזה לא קריטריון להמשך העסקתם. כל עוד העולם ימשיך להתנהל כך, אלו יהיו התוצאות.
המומח | 21.05.11
8.
כמאמר הוגת הדעות המפורסמת מרגול: מה אתה מתחרקש עלי?!
כל כך מצחיק לקרוא את המובן מאליו כידיעה מרעישה ופורצת גבולות! הרי כל אחד יודע שההסבר שלנו למציאות הוא קודם כל ההסבר הלא נכון והשקר העצמי והשקר התרבותי המקומי המקובל על הסביבה. וכל הסבר אחר יגורש מגן העדן של ההסברים כמצורע. אנחנו משקרים לעצמנו בצורה קולקטיבית שקרים שמתאימים לנרטיב המקומי. אנחנו משקרים לעצמנו שקרים ומשנים את המציאות והעובדות על מנת שנוכל לחיות עם העובדות הללו. את התמונות של נפילת התאומים כולם ראו גם במזרח וגם במערב וההסברים שונים לחלוטין. החל מקונספירציה של היהודים בשיתוף הפנטגון ובוש ועד לאמת המקובלת במערב שזה היה בין לאדן. היצף המידע הוא הסיבה התפלה והטפלה לכך שאפשר לפרש את המציאות לכל כיוון שהוא. הקלות הבלתי נסבלת של התעלמות מעובדות והתעלמות מהמציאות - היא היא הבעיה המרכזית של האדם. וההתעלמות הזו היא לא מקרה אלא בחירה ראשונה במעלה שחיונית להישרדות האנושית! הסבר להלן... עד עכשיו רוב האוכלוסיה הערבית משוכנעת שתאילנדי ביצע את הרצח באיתמר. עד עכשיו רוב האוכלוסיה הערבית לא מכירה את הסיפור שנתפס כאמיתי על ידי רוב היהודים בנוגע להיסטוריה של ארץ ישראל. עד עכשיו רוב היהודים לא מבינים שהפלשתינאים הם הם היהודים האמיתיים אפילו שמחקרים גנטים מצביאים על כך שהפלשתינאים הם יהודים ב 85 אחוז ומתוכם אפשר לזהות את גן הכהנים. והיהודים עצמם, אלו הקרויים יהודים האם הם יהודים? האם באמת גלינו מארצנו ושבנו אליה? האם יכול להיות שהמציאות הפוכה ושר ההיסטוריה מת מצחוק? האם יכול להיות שעם זר מגיע לארץ שמעולם לא היה בה והוא מתרפק עליה וקורא לעצמו בשם המקורי של תושביו ומנסה לגרש את תושביו המקוריים שבנתיים שינו זהות והם נלחמים בפולש מבלי לדעת שהם בעצם מקיימים את הנרטיב של הפולש? היש מבדח וטראגי מכך? האם יש דוגמה מרהיבה מכך לעיוות המציאות? האם זה מפריע לאחד מהצדדים מלטבוח אחד בשני ומלהאמין בנרטיב השקרי שלו? כל טיפש יכול לענות תשובות יותר מדוייקות על השאלות הללו והדגש הוא על יותר מדוייקות לעולם לא מדוייקות. כי אין לאדם יכולת קריאת מפת המציאות אבל גרוע מכך אין לו את הרצון לקרוא את המציאות. אפילו מדען שנושא את דגל האובייקטיביות מגיע עם סדר יום אישי אמוציונלי שמשפיע על הניסויים האובייקטיביים שלו ובוודאי על התאוריות ותאורמות הראשוניות שלו. איינשטיין גדול המדענים היה מספיק טיפש לערב את האמוציות שלו ולהחליט שאלוקים לא משחק בקוביה ולפסול את תורת הקוונטים כלאחר יד. רק כאשר אותו מדען מהין לכופף את ראשו בפני המציאות ולשנות את התאוריות וליישר קו עם תוצאות הניסוי ולהסביר אותם בדרך שגויה לחלוטין אך יותר מתאימה למציאות הלוקאלית רק אז הוא הופך למדען אמיתי אבל גם אז הוא אמור וצריך להבין שההסבר שלו זמני ולוקאלי ויש הסבר אחר שתואם את המציאות ומסביר את אשר עיניו ומכשיריו ראו. ולכן עלינו להבין שאם לא ניפרד מהרגש כשאנחנו באים לשפוט את המציאות לעולם לא נראה אותה נכוחה, מה שמביא אותנו לשאלה האמיתית: האם באמת נחוץ לנו לראות את המציאות כפי שהיא? ואני משוכנע שהתשובה פה מפתיעה לא פחות! עדיף לו לאדם לא לראות את המציאות כפי שהיא בוודאי לא למאסות ולהמונים שלא מסוגלים ולא יכולים ולא היו רוצים גם אם היו יכולים להתמודד עם האמיתות הכי קרות ונוקשות. המנגנון הרגשי האנושי פשוט לא יוכל להתמודד עם התשובות הברורות שיש ליקום להציע לנו. והמנגנון השכלי ייתר את הצורך במציאות אנושית במרחב. או במילים אחרות אנחנו פה בגלל הרגש ובגלל העיוות האנושי של המציאות. אנחנו פה בגלל היכולת הנפלאה שלנו להיות עיוורים ובו זמנית להצהיר שאנחנו רואים את כל טווח הצבעים ולהאמין לעצמנו באותה הנשימה. תשאירו אותנו עם המילים הפשוטות ולהתחרקש בתוך עמינו כי זה בדיוק מה שאנחנו רוצים. כי את זה אנחנו רוצים ומסוגלים לבלוע. - לחם ושעשועים עד הרגע האחרון ועד זה הרגע בו נפגוש עוד ברבור נפלא ובצבע לבן (דוקא!) שינשוך אותנו נשיכה עזה ויחזיר אותנו לרגע אחד כואב לקרקע המציאות, אבל לא בשביל לנער אותנו ולהסביר לנו ולספר לנו סיפור חדש על המציאות, אלא פשוט כי כל הברבורים לבנים ורק מי שלא מבין את המציאות קורא לברבור הלבן ברבור שחור ונדיר - רק כך הוא יכול להמשיך את שרשרת המחדלים של ההסברים של האנושות למציאות. ומה לי לברבורים? בין בבוני אני יושב. ומידי פעם בפעם מגיע בבון שמבין על מה אני מדבר.
ולכשלהתחרקשותכם | 21.05.11
6.
הכשל לנבא אינו כשל בהגיון או בהבנה אלא מעיד על מגבלות ההגיון וההבנה
הדוגמאות שניתנו לאירועים שלא ידעו לנבא הם אירועים שיצרו מֲפנה כלשהוא. אנחנו לא יודעים לנבא מֲפנים, אילו ידענו, אלה לא היו נקודות מיפנה היסטוריות. בני אדם יודעים להתנהל בתוך הידוע, הצפוי וההגיוני. הבלתי צפוי הוא הגיוני רק בדיעבד, ובזמן אמיתי הוא לא נמצא בתוך תחום הפרמטרים שלוקחים בחשבון. הדבר מלמד על מוגבלות הידע וההגיון האנושי. אנחנו תמיד תחומים בתוך גבולות כלשהם, מעבר לגבולות הללו אנחנו לא יודעים!! עובדה זו כשלעצמה אינה רעה כל כך, הבעיה שלנו מחמירה משום שאנחנו לא מודעים למגבלה הזו שלנו ואיננו מתייחסים לעצמנו בענווה. כאשר אתה לא יודע, ואפילו לא מודה בכך שאינך יודע, אזי אתה נמצא כבר בבעיה אמיתית.
יואבב | 21.05.11
3.
ההסבר פשוט הרבה יותר
כל שבוע יש הגרלה בלוטו ומה לעשות אנחנו לא מצליחים לחזות את המספרים מראש למרות שכמעט תמיד יש מישהו שכן מצליח ולמרות שמייד לאחר ההגרלה לכל ילד ברור מה המספרים שעלו בגורל ובכל זאת בהגרלה הבאה לא למדנו כלום ושוב אנחנו לא מצליחים לגלות מראש אבל זה עם המסכה על הראש שוב הצליח המסקנה המתבקשת אם נשים מסיכה על הראש נצליח לגלות את המספרים בלוטו ולהיות מליונרים
כלום לא עקום | 21.05.11
תודה, קיבלנו את תגובתך ונשתדל לפרסמה, בכפוף לשיקולי המערכת