אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבנק העולמי צופה: ההגמוניה של הדולר תסתיים עד 2025 צילום: סי די בנק

הבנק העולמי צופה: ההגמוניה של הדולר תסתיים עד 2025

בדו"ח שפרסם הבנק הוא צופה שהצמיחה בכלכלות המתפתחות תשנה משמעותית את הנוף הכלכלי הגלובלי ב־15 השנים הבאות. על פי התחזיות, היורו והיואן יבססו אחיזה חזקה במערכת מוניטארית גלובלית "רב־מטבעית"

19.05.2011, 07:41 | סוכנויות הידיעות

הבנק העולמי צופה שהדולר האמריקאי יאבד את הדומיננטיות הבלעדית שיש לו בכלכלה העולמית עד שנת 2025, מדווח "פייננשל טיימס". זאת בשעה שהיורו והיואן מבססים לעצמם אחיזה הולכת וגוברת במערכת המוניטארית ה"רב־מטבעית" החדשה.

הגורם המרכזי למגמה זו הוא כוחן המתעצם של הכלכלות המתעוררות, אשר שש מתוכן - ברזיל, סין, הודו, אינדונזיה, רוסיה ודרום קוריאה - יהיו אחראיות ליותר ממחצית הצמיחה העולמית בתוך 14 שנים, כך על פי דו"ח שפרסם הבנק העולמי.

בדו"ח "Global Development Horizons 2011", שפורסם שלשום, צופה הבנק כי הכלכלות המתעוררות יצמחו בקצב של 4.7% עד 2025, קצב מהיר בהרבה מזה של הכלכלות המפותחות, שצפויות לצמוח ב־2.3% על פני אותה תקופת זמן. "המאזן של הצמיחה העולמית וההשקעות הגלובליות ינטה לכיוון כלכלות מתפתחות או מתעוררות", אמר מנסור דיאלאמי, המחבר הראשי של הדו"ח.

לתופעה זו השלכות מרחיקות לכת. על פי דיאלאמי, שינוי מאזן הכוחות הזה הביא לזרימה גבוהה של השקעות למדינות שמניעות את הצמיחה העולמית, ולעלייה משמעותית במיזוגים וברכישות חוצי גבולות, ולשינוי הנוף התאגידי שבמסגרתו "כבר לא נראה דומיננטיות ברורה של החברות הרב־לאומיות הגדולות".

כמו כן, תתפתח מערכת מוניטארית בינלאומית שונה, שתמחוק את מעמדו של הדולר כמטבע העתודה המרכזי שעמו עושים עסקאות. "היורו והיואן ישמשו מטבעות בינלאומיים לכל דבר", נכתב בדו"ח, כאשר בטווח הקצר היורו יהיה המתחרה הגדול ביותר של הדולר - עם סייג אחד: "מעמדו של היורו צפוי לעלות, בהינתן שיצליח להתגבר על משבר החובות שפוקד כרגע את כמה ממדינות גוש היורו".

בטווח הארוך, נכתב בדו"ח, היואן הסיני ישחק תפקיד הולך וגדל במערכת המוניטארית הבינלאומית. מחברי הדו"ח מציינים כי הרשויות בסין כבר החלו בתהליך "בִּנְאוּם" של היואן על ידי פיתוח שוק מט"ח מחוץ לגבולות המדינה ועידוד השימוש ביואן בחשבוניות מס של עסקאות. מגמה זו תסייע לפתור את המצב הבלתי מאוזן הקיים כיום, שבמסגרתו בייג'ינג מחזיקה במאגר הגדול ביותר של עתודות מט"ח ובה בעת משמשת גם כיצואנית הגדולה בעולם.

האנס טימר, מנהל חטיבת תחזיות הפיתוח של הבנק העולמי, אמר כי המעבר למערכת רב־מטבעית לא צפוי להפחית את חשיבותו של הדולר ולא אמור להתרחש בקצב מהיר. "קרוב לוודאי שזה יקרה בהדרגה, והדולר ימשיך להיות דומיננטי, אבל כבר לא לבד", אמר. מחברי הדו"ח מדגישים כי הנוף הכלכלי החדש יאלץ את מקבלי ההחלטות בעולם להגיב למערכת רב־קוטבית באופן בולט יותר.

תגיות