אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עוה"ד של נובל אנרג'י: “המטרה של ועדת ששינסקי הייתה להכין דו"ח חסין בג"ץ" צילום: דמיטרי שבצ'נקו

עוה"ד של נובל אנרג'י: “המטרה של ועדת ששינסקי הייתה להכין דו"ח חסין בג"ץ"

בכנס השנתי של לשכת עורכי הדין באילת אמר ד"ר יורם טרובוביץ', יו"ר דלק אנרגיה לשעבר בנושא ועדת ששינסקי, כי "המדינה עשתה את המהלך הזה לא לטובת העם, אלא לטובת מטרות פופוליזם של 'לקחת מטייקונים העשירים ולתת לעניינים'"

31.05.2011, 19:27 | איתי הר אור

"ברגע שהכניסו את הרטרואקטיביות, המטרה של ועדת ששנסקי הייתה איך לבנות דו"ח חסין בג"ץ. לא עסקו בנושא האמיתי, והוא מהו המצב הראוי לתעשיה הזו" , כך אמר עו"ד דן הכהן, אשר ייצג את חברת נובל אנרג'י בפני ועדת ששינסקי. הדברים נאמרו בפאנל שכותרתו "אוצרות המדינה – של מי הרכוש הזה לעזאזל?”, המתקיים במסגרת הכנס השנתי של לשכת עורכי הדין באילת.

במושב, שאותו מנחה חברת הכנסת עו"ד ציפי חוטובלי, משתתפים עוד יו"ר דלק אנרגיה לשעבר עורך הדין ד"ר יורם טרובוביץ', היועצת המשפטית למשרד התשתיות הלאומיות עו"ד דרורה ליפשיץ ועורכי הדין אודי סול. יו"ר דירקטוריון חברת החשמל עו"ד יפתח רון טל ומזכיר הממשלה עו"ד צבי האוזר היו אמורים גם הם להשתתף במושב אך ביטלו את הגעתם.

עו"ד הכהן סקר מספר דרכים של מדינות להתמודד עם מצבים של גילוי משאבי אנרגיה גדולים כפי שאירע בישראל עם קידוחי צמר ולוויתן: "הדרך של הלאמת משאבים ושל זכויות במאגרי אנרגיה נעשית במדינות כמו אירן וונצואלה. המדינה אמרה "אני לוקחת". במדינות מערביות ההתמודדות נעשית באמצעות שינוי מדיניות פיסקאלית. הסגנון בישראל הוא משהו חדש ומיוחד - רצחת וירשת. אני חושב שהמסקנות של ששנסקי אינן נכונות, ואת עמדתנו נאלצנו להציד ב-10 עמודים, כך שלא יכולנו להציג את עמדתנו במלואה", אמר הכהן.

ח"כ חוטובלי טענה כי מדיניות מיסוי של מדינה היא משהו שיכול להשתנות. "מאיפה המחשבה שלכם שהריבון צריך לכבול את ידיו ולא לשנות את המדיניות?”, שאלה. הכהן השיב: "ברגע שהכניסו את הרטרואקטיביות, המטרה של ועדת ששנסקי הייתה איך לבנות דו"ח חסין בג"צ. לא עסקו בנושא האמיתי, והוא מהו המצב הראוי לתעשיה הזו. במקום זה הכל לווה בידי מומחה למשפט מנהלי". הכהן הוסיף: "למה אומרים שהיזמים האלה חמדנים? הם השקיעו מיליארד דולר, וכשהם הצליחו בהשקעתם באה וחמדו את רכושם. בועדת ששינסקי ישבו אנשים מאוד מוכשרים, חכמים ומלומדים, אבל הם כלכלנים, הם לא אנשי אנרגיה, הם לא מבינים בענף הזה, והתוצאה היא שהעיוורים מובילים את העוורים".

יורם טרובוביץ: "המדינה פעלה ממניעים פופוליסטיים"

 

טרובוביץ מצידו לא נשאר חייב והקרין מצגת תחת הכותרת "העניקו פרס לריבון – הפקיעו והלאימו זכויות קנייניות שהוענקו כדין ללא פיצוי". טרובוביץ טען: "המדינה עשתה את המהלך הזה לא לטובת העם, אלא לטובת מטרות פופוליזם של 'לקחת מטייקונים העשירים ולתת לעניינים'. פגעו בהתחייבוביות המדינה ובאמון שלה.

בסופו של דבר יקבלו פחות מיסים. לא יותר מיסים". עוד הוצגו במצגת של טרובוביץ' שורה של בעיות במדינה כמו היעדר תפיסת ביטחון והיעדר מוכנות לרעידות אדמה כדוגמה למה שהוגדר "ריבוי סימפטומים למחלה". בהמשך המצגת הובאו הצהרות סרטונים של בכירי האוצר ובהם שר האוצר יובל שטייניץ לפיהן שינוי מדיניות מיסויית כלפי תגליות הנפט והגז הן בעייתיות משפטית.

אודי סול: "סכנה לשחיתות במועצת הנפט"

עורך הדין אודי סול אמר: "אין שאלה אם יש למדינה סמכות לעשות את זה. השאלה היא אם זה נבון לעשות את זה. אם אנחנו רוצים לנקות בית ספר באופקים צריך לעשות מכרז. אבל רשיונות נפט חולקו לכל דחפין. נושא שהיה ראוי לבחון אותו בוועדת ששנסקי הוא האם לא נכון לחלק רשיונות בשיטות המכרז. זה למשל נושא שהיית מצפה מועדת ששינסקי - שחוץ מאיך גובים מיזמים ומשקיעים, איך בונים תכנית לטווח ארוך".

עוד אמר סול באמירה שהפתיעה את הנוכחים: "מועצת הנפט, אשר מייעצת לממונה על הנפט מרכזת פוטנציאל לשחיתות, מתדפקים על דלתותיה כל מיני מאעכרים, וחבריה הם אנשים פוליטיים. צריך להקים מועצה בלתי תלויה, רשות שמרכזת ולוקחת את הסמכויות מכל הגופים האחרים כי ריבוי סמכויות יוצר ניגוד עניינים. עורכת הדין ליפשיץ קטעה את דבריו וטענה כי עליו להיזהר בלשונו.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
האלמת ואיראן, מקום לקצת צניעות
להבין, הטכנולוגיה וציודים, והשירותים, כולם בידי חברות פרטיות, רובן מערביות. מאסון מקונדו היה אפשר ללמוד שאפילו ממשלת ארה"ב האדירה בגודלה לא היתה מסוגלת לטפל. היא היתה תלויה באלו שגרמו לאסון כדי לאטם את הבאר. והינה איראן עם משאבי טבע גדולים ביותר והיא לא מסוגלת להפיק אותם במלואם בגלל החרם עליה. חרם. גם אנחנו באותה ספינה. רוב רובן של חברות ה-E&P(חיפשים והפקות) שמסוגלות לעבוד במים עמוקים לא רוצות אפילו לשמוע את המילה "ישראל" בגלל החרם הערבי. בינתיים. אז האלמת היא אופציה רק למי שרוצה להשאיר את הגז, המסים ותמלוגים, והעזרה לנזקקים באדמה.
פול , השרון  |  01.06.11