אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ניתוח "כלכליסט": הכיסא של הברוניצקים בסכנה? צילום: יונתן בלום

ניתוח "כלכליסט": הכיסא של הברוניצקים בסכנה?

בני הזוג ברוניצקי, בעלי השליטה באורמת, עלולים לגלות שבדומה למקרה ריטליקס, ההלוואה מקרן פימי תעלה להם בוויתור על השליטה הבלעדית בחברה. אך בניגוד לריטליקס, באורמת יש לפימי סיכוי טוב יותר לקצור את פירות השקעתה

13.06.2011, 07:30 | שניר הנדלר

בשבוע שעבר חשף "כלכליסט" כי קרן פימי, המנוהלת על ידי ישי דוידי, תעניק הלוואה של 100 מיליון דולר לבני הזוג יהודה ודיתה ברוניצקי, בעלי השליטה באורמת. להלוואה שתיפרס על פני עשר שנים תצורף אופציה להמרה למניות אורמת, לפי יתרת החזר החוב בכל רגע נתון. שיעור המניות המקסימלי שאותו תוכל קרן פימי לקבל, במקרה של המרה מלאה של החוב, הוא 10% ממניות אורמת, המשקף לחברה שווי של כמיליארד דולר.

הברוניצקים נדרשים להלוואה כדי להחזיר את תשלומי הקרן להלוואה בהיקף של 600 מיליון שקל שנטלו מבנק הפועלים כדי לרכוש 9 מיליון מניות בדצמבר 2007, כחלק ממלחמת השליטה על אורמת שניהלו מול גזית אינק שבשליטת חיים כצמן. נכון להיום הברוניצקים מחזיקים 35% מאורמת, וכל המניות, ששוויין הכולל 941 מיליון שקל, משועבדות לבנק הפועלים.

שואפת לשליטה

לפי הערכות, משפחת ברוניצקי תשלם עד סוף 2011 את הריבית בלבד, ורק מתחילת 2012 יחלו תשלומי קרן ההלוואה. העסקה עם פימי צפויה להסדיר את התשלום הראשון של הקרן בשנה הבאה.

אלא שההיסטוריה מלמדת שכשפימי מחליטה על כניסה להשקעה בחברה מסוימת, היא הולכת על כל הקופה. פימי ככל הנראה לא תסתפק ב־10% מאורמת, כך שייתכן שהיא תתחיל לאסוף מניות אורמת בבורסה, אם לא החלה בכך כבר.

פימי נכנסת לחברות מתוך כוונה להשפיע ולבצע השבחה, כך שהיא שואפת לשליטה. עד עתה ההגדרה של פימי לשליטה היתה היכולת למנות לפחות מחצית מחברי הדירקטוריון, את היו"ר - תפקיד שאותו בדרך כלל דוידי נוטל לעצמו כדי שיוכל לנתב את החברה בתהליך ההשבחה - ואת המנכ"ל, יד ימינו של דוידי. אז האם כניסתו של דוידי מנענעת את הכיסאות עשליהם יושבים הברוניצקים?

ברוב המקרים, כאשר קרן פימי משתלטת על חברה כלשהי, הדברים נעשים בהבנה וברצון הדדי של הצדדים. אך פימי היא קרן, וקרן מעצם הגדרתה צריכה לצאת מההשקעה בתוך כחמש עד שבע שנים, כך שברגע שפימי תמיר את האופציה שברשותה למניות, המהלך צפוי להיות מהיר.

בין פימי למשפחת ברוניצקי קיימת כרגע מחלוקת לגבי גובה הריבית השנתית שתינתן בהלוואה, המיועדת להחליף ברובה הלוואה קודמת שנטלו בני הזוג לרכישת 7.6% ממניות אורמת כחלק מפעילותם לבלום את ניסיון ההשתלטות של גזית אינק על החברה. אך הברוניצקים עתידים למצוא את עצמם מופתעים עם מאבקי שליטה קשים לא פחות.

אם דוידי, מחלוצי הפרייבט אקוויטי בישראל, ייכנס לאורמת, הברוניצקים יגלו שהם לא מנהלים חברת אנרגיה ירוקה, אלא מפעל כסף שצריך לתפוח, ורצוי מהר.

כבעלי השליטה, בני הזוג ברוניצקי מעורבים באופן פעיל בחברה - יהודה הוא יו"ר דירקטוריון אורמת תעשיות, ודיתה היא מנכ"לית החברה. בנם של השניים, יורם, משמש כמנהל תפעול באורמת תעשיות ונשיא החברה־הבת אורמת טכנולוגיות.

העסקה עם פימי, אם תצא לפועל, תלווה כנראה בהסכם שליטה בין קרן פימי לברוניצקים, אך הם עשויים לגלות שהם הפכו ברגע לדמות משנית באורמת.

בארי שקד למד זאת על בשרו. בפברואר 2008 גילה שקד להפתעתו שקרן פימי קנתה 12% מריטליקס באמצעות רכישת מניות בשוק. שקד ושותפו בריטליקס, בריאן קופר, החזיקו אז רק 9% מהחברה. שקד, קופר ודוידי ניסו לשמור על מראית עין של שיתוף פעולה בדמות הסכם שליטה משותף, אך שנה מאוחר יותר, דוידי - שמונה בינתיים ליו"ר הדירקטוריון - טרף את הקלפים וניסה להגדיל את אחזקותיו ליותר מ־25%.

בתגובה חיפש שקד קרן שתרכוש את מניות ריטליקס, תאפשר לו לעשות אקזיט נוח ותיפטר מדוידי. בסופו של דבר החליטו הצדדים, על פי הצעתו של דוידי, להעביר את השליטה לאלפא - קבוצה של יוצאי אמדוקס, בהם אבי נאור, אלי גלמן, נחמיה למלבאום, מריו סדל ובועז דותן. אלפא הפכה לכוח הדומיננטי בחברה, ושקד פנה ליציאת החירום.

דוידי הבטיח מהפכה

עם נטילת השליטה בריטליקס הבטיח דוידי מהפכה בחברה, אך הנתונים הפיננסיים מלמדים אחרת, ונראה שריטליקס עדיין מתקשה לקצור את פירות השקעתה.

עד 2008, אז השתלט דוידי על דירקטוריון ריטליקס, חברת התוכנה לקמעונאיות צמחה בשיעורים נאים. המשבר שפקד את הכלכלה הגלובלית הקשה על ריטליקס, שהכנסותיה ב־2010 הסתכמו ב־207 מיליון דולר לעומת כ־222 מיליון דולר ב־2008.

בשורה התחתונה, ההתייעלות התפעולית שביצעה ריטליקס הביאה אותה לרווח נקי של 10.8 מיליון דולר ב־2010. לשם השוואה, את 2008 סיכמה ריטליקס עם הפסד של 51.6 מיליון דולר.

בריטליקס חוזרים ואומרים שהמהלך נמצא רק בראשית דרכו, ושבמהלך השנה ניתן יהיה לראות את פירות ההשקעה, אך עדיין קשה לראות איך בעלי השליטה החדשים יצליחו להפוך את ריטליקס למובילת השוק, כאשר היא מתחרה בחברות ותיקות ועתירות משאבים כמו יבמ.

אך לפימי גם הצלחות מוכחות. אחת ההצלחות הגדולות ביותר שלה היא רכישת השליטה בחברת ליפמן ב־2003, יחד עם איש העסקים מאיר שמיר, בעסקה ששיקפה לליפמן שווי של 150 מיליון דולר. ארבע שנים לאחר מכן מכרה פימי את ליפמן לווריפון האמריקאית. עסקה זו כבר שיקפה לליפמן שווי של 850 מיליון דולר.

בשונה מהמקרה של ריטליקס, דוידי לא ייאלץ כנראה להתמודד עם משבר כלכלי עמוק. למעשה, נקודת הפתיחה שלו באורמת טובה בהרבה. מניית אורמת נסחרה עד לאחרונה בשפל של שנה על רקע הקשיים המתמשכים בפרויקט תחנת החשמל בנורת' ברולי שבקליפורניה, שגררו אותה להפסד של 6.8 מיליון דולר ברבעון הראשון של 2011, שהתווסף להפסד של 44.3 מיליון דולר ברבעון הרביעי של 2010.

ההסכמים האחרונים שעליהם בישרה החברה־הבת (60%) אורמת טכנולוגיות בחודש האחרון, ובעיקר הפרסומים על כניסה של ביצועיסט בדמותו של דוידי להשקעה בחברה, החליפו את הסנטימנט השלילי וכעת העתיד נראה ירוק יותר.

תגיות