אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחקר חדש: ירידה במספר בוגרי מקצועות ההנדסה באוניברסיטאות צילום: Shutterstock

מחקר חדש: ירידה במספר בוגרי מקצועות ההנדסה באוניברסיטאות

המסמך שפרסמה מחלקת המחקר של הכנסת חושף את אחד הגורמים העיקריים לביקוש הגבוה ולעליית המשכורות בענף ההייטק הישראלי

22.06.2011, 11:52 | אסף גלעד

מנהלי חברות ההייטק מרבים להתלונן על מחסור בעובדים ועל השתוללות המשכורות בענף שנובעת ממנו. מחקר חדש שהוציאה אתמול (ג') מחלקת המחקר של הכנסת מאשר את החששות. לפי המחקר, אמנם הוכפל מספרם של בוגרי האוניברסיטאות במקצועות ההנדסה בעשור האחרון, והוא עמד בסוף שנת 2009 על 5,286 איש, אלא שעלייה זו היא מדומה: מספר בוגרי ההנדסה הגיע לשיאו כבר בשנת 2006 ועמד על 5,321, אך מאז ועד שנת 2009 ירד בקרוב לאחוז.

ירידה קלה זו מסתירה צניחה גדולה יותר שאירעה בין 2006 ל-2008, של 8.5% במספר בוגרי התואר הראשון במסלולי ההנדסה השונים. לטענת המחקר, הירידה מתבטאת בעיקר באוניברסיטאות בן-גוריון והטכניון, אך גם במספר מכללות מובילות.

גם מספרם של בוגרי התואר השני במקצועות ההנדסה הוכפל בסוף 2009 ביחס לתחילת העשור והוא עומד על 822 איש, אלא שבין השנים 2006 ל-2007 חלה ירידה של 14 בוגרים , מ 710 ל-696 ולאחר מכן עלייה ל-822.

בין המקצועות שנבחנו נמצאים מסלולי ההנדסה שבוגריהם משתלבים בתעשיית ההייטק בישראל: הנדסת אלקטרוניקה, מדעי המחשב, הנדסת תקשורת ותוכנה, הנדסת חומרים, הנדסה אזרחית, הנדסת תעשייה וניהול, הנדסה כימית, הנדסה ביו-רפואית, הנדסת מערכות מידע, הנדסה אווירונאוטית, הנדסת ביו-טכנולוגיה ומזון והנדסת מכונות.

"הפער כוסה על ידי מיקור חוץ"

"קיים כשל שוק שלפיו מספר בוגרי תואר ראשון בהנדסת אלקטרוניקה ומחשבים נותר כפי שהיה ב-2003, בעוד שהתעשייה צמחה בשנים האלה", אומר ח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו), יושב-ראש ועדת המשנה לקידום ולסיוע לתעשיות ההייטק, שהמחקר נערך לבקשתו. "הפער כוסה על ידי פנייה של חברות ישראליות לשירותי מיקור חוץ".

"כיום השכר של מהנדס תוכנה או חומרה עם 6-5 שנות ניסיון בישראל זהה לשכר של מקבילו בארה"ב. הדבר פוגע בתחרותיות של ישראל, שכן אם בעבר היתרונות נבעו מאיכות ועלויות, כיום מרכיב העלות הופך להיות לא רלוונטי. העליה בשכר נובעת, ישירות, מהפער בכמות המהנדסים בתחומי החומרה והתוכנה בתעשייה. יש לפעול, בדחיפות, לאיתור ומיצוי מקורות כוח אדם טכנולוגי והנדסי".

בשנה החולפת הממשלה הקימה צוות משותף למשרד ראש הממשלה, משרד האוצר ומשרד התמ"ת, יחד עם המועצה להשכלה גבוהה וועדת תכנון ותקצוב (ות"ת) כדי לגבש המלצות בנושא אולם אלה טרם גובשו.

תגיות

60 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

58.
יפה שיש כל כך הרבה תגובות ..אבל כמו בכל דבר אנחנו רק בוכים
מתבכיינים שלא טוב לנו מתבכיינים שהכל יקר מתבכיינים שהמדינה עושקת אותנו אבל לעשות משהו בנידון אנחנו לא עושים .. הכח זה אנחנו .. אנחנו צריכים להביא את השינוי ולא בדיבור וכתיבת תגובות לכתבה כזו או אחרת צריך לעשות בלאגןןןןןןןןןן. כי זה ימשיך לקרות והמחיים יעלו ואנחנו נמשיך לבכות ולקנות ולהתמרמר על החיים שלנו אז קומו ותעשו משהו!!!
יובל , חדרה  |  23.06.11
56.
להיות מעודכן טכנולוגית כל הזמן ???
הפרטוקול הכי שימושי אי פעם שכל קורא תגובה זה משתמש בו לפחות 10 פעמים ביום הוא פרוטוקול TCP לא השתנה בקוצו של יוד מזה 40 שנה ולהשיג מומחים אמיתיים על אמת בTCP זה בלתי אפשרי לא מפני שהם עברו את ה40 אלה מפני שהם כבר מזמן בבתי אבות או לא איתנו בעולם זה ואם ניתן לקבל את דעתם בסינאס אז אולי יחוו את דעתם על כל הקופלריים הכי חדשנים שקיימים חוות דעת מאלה שכתבו את האלגוריתים שלהם ב 0 ו 1 בלבד ולהיות מעודכן טכנולוגית בקומפלריים הכי חדשניים של מיקרוסופט ??? על זה דברו אם ברין סרגי שעד היום מעדיף לתכנת את הספיידר בלינוקס ולא לגעת בקומפלייר של מקרוסופט
spider(black widow algorithm  |  23.06.11
לכל התגובות