אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההשקעה שתטיל לכם ביצי זהב צילום: עמית שעל

ההשקעה שתטיל לכם ביצי זהב

מחירו של הזהב אמנם ירד מעט בשבועות האחרונים, אך המלאי העולמי המוגבל, העלייה בביקוש במדינות המתפתחות והחששות ממשבר חובות באירופה עשויים להזניק אותו, ועימו גם את תשואת תיק ההשקעות

30.06.2011, 07:25 | אריה גורן

מחיר הזהב הגיע ב־2 במאי השנה לשיא של כל הזמנים - 1,577.7 דולר לאונקיה. לאחר מכן, בעקבות התיקון החד במחירי הסחורות, ירד מחירו בכמעט 5%. הסיבה העיקרית למחירו הגבוה של הזהב היא ביקוש גבוה לצורכי השקעה בקרב משקיעים המחפשים מקלט בטוח לכספם, עקב החששות מפני התפרצות עתידית של אינפלציה שיגרור אחריו משבר החובות של יוון ומדינות נוספות, כמו גם בעקבות התערערות האמון במערכת הבנקאות העולמית לאחר המשבר הכלכלי הגלובלי.

יש לציין שבמחירים ריאליים מתואמים לאינפלציה כבר היה מחיר הזהב גבוה אף יותר: מחירו בתחילת 1980, 850 דולר לאונקיה, שקול ל־2,226 דולר של ימינו.

השימוש העיקרי בזהב הוא לייצור תכשיטים, והביקוש לאלה יורד כשמחירו עולה. הביקוש להשקעה במטבעות, במטילים ובקרנות סל המשקיעות בזהב ממשי, דווקא עולה במצבים אלה.

 

מגמה זו התחזקה מאוד בשנים האחרונות: אם ב־2001 היוו תכשיטים 80.6% מצריכת הזהב העולמית, הרי שב־2010 היוו אלה 50.8% בלבד מהצריכה העולמית. ב־2001 9.6% מהצריכה העולמית יועדו למטבעות ולמטילי זהב להשקעה, ועדיין לא נסחרו כלל קרנות סל לזהב. לעומת זאת, ב־2010 שימשו 28.9% מצריכת הזהב העולמית למטבעות ולמטילים להשקעה ו־8.5% לקרנות סל. שאר הזהב שיוצר באותה השנה, 11.7%, נצרך בתעשייה, בעיקר בתעשיית האלקטרוניקה.

גורם נוסף המשפיע על מחיר הזהב הוא הבנקים המרכזיים של המדינות השונות. אלו החלו משנת 2009 לרכוש זהב נטו, זאת לאחר שבשנים הקודמות מכרו כולם יחד כ־500 טונות זהב לשנה.

מכיוון שהזהב הוא מתכת אצילה שאינה מתכלה או מתחמצנת, כמעט כל הזהב שהופק אי פעם נמצא במקום כלשהו בעולם. על פי ההערכות, כמות הזהב בעולם כיום עומדת על כ־163 אלף טונות: 18% מהזהב שמורים במרתפי הבנקים המרכזיים של המדינות השונות, 51% בידי אנשים פרטיים בצורה של תכשיטים, 17% במטילי זהב, במטבעות ובמדליונים לצורכי השקעה, 12% במגזר התעשייתי ו־2% בשימושים שונים.

כמה זהב נותר באדמה?

העתודות המוכחות של זהב שעדיין לא נכרה מוערכות ב־51 אלף טונות, כלומר יותר משלושה רבעים מסך כל הזהב כבר נמצאים מעל פני הקרקע. לפי קצב הכרייה הנוכחי, שנשאר קבוע יחסית בעשור האחרון - כ־2,500 טונות לשנה - יספיק הזהב רק לעוד 20 שנה. אם נחשב את פוטנציאל עתודות הזהב, גם כאלה שלא הוכחו, המוערך ב־100 אלף טונות, יספיק הזהב ממכרות רק לעוד 40 שנה. יש לציין שכ־40% מהיצע הזהב העולמי מגיעים ממיחזור זהב מגרוטאות של מכשירי אלקטרוניקה ותכשיטים ישנים.

סין היתה המפיקה הגדולה ביותר של זהב ב־2010, ואחריה אוסטרליה וארצות הברית. דרום אפריקה, שהיתה מפיקת הזהב הגדולה ביותר בעבר והפיקה 67.7% מהכמות העולמית ממכרות ב־1970, הפיקה רק 7.6% מהכמות העולמית ב־2010. בין הסיבות לירידה החדה בתפוקה: מחסור באספקת חשמל שפוגע בפעילות המכרות, וירידה בבטיחות המכרות בדרום אפריקה שכמה מהם נחשבים למסוכנים בעולם.

הודו, צרכנית הזהב הגדולה בעולם, שבה נהוג לחלק מתנות מזהב באירועים ובחגים, הגדילה את צריכת הזהב שלה ב־12 החודשים המסתיימים בסוף מרץ 2011 ב־20.4% בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שלפניה. סין, צרכנית הזהב השנייה בגודלה בעולם, העלתה את צריכת הזהב שלה באותה עת בשיעור גבוה אף יותר: 37.7%. ג'אנג בינג נאן, סגן יו"ר התאחדות הזהב הסינית, הצהיר בשבוע שעבר בראיון לעיתון "צ'יינה דיילי" שצריכת הזהב בסין תגדל ב־2011 ביותר מ־20% בהשוואה ל־2010, צמיחה שיכולה להביא לנסיקה במחיר הזהב, בעיקר אם יתפשט משבר החובות האירופי.

איך משקיעים בזהב?

  • תעודות סל בישראל: השוק המקומי מציעה כמה תעודות העוקבות אחר מחיר הזהב, ביניהן תכלית זהב שהשיגה תשואה של 3.3% מתחילת השנה; קסם זהב שהשיגה 3.05% באותה תקופה ומבט זהב העוקבת אחר מחיר הזהב London AM Fix Price כלומר אינה מושפעת מגלגול חוזים עתידיים. מתחילת השנה השיגה מבט זהב תשואה של 3.8%.

  • קרן סל בארה"ב: קרן הסל הסחירה ביותר לזהב, SPDR Gold Shares, משקיעה בזהב ממשי. מלאי הזהב שהקרן מחזיקה כיום, כ־1,200 טונות, גדול יותר מהאחזקות של כל אחד מהבנקים המרכזיים של סין, שוויץ ויפן. הקרן נסחרת כמניה לכל דבר בבורסת ניו יורק (סימול: GLD) ודמי הניהול שלה הם 0.40% לשנה. קיימות גם אופציות Call ו־Put לקרן סל זו.

  • מניות: מניית חברת הכרייה הקנדית Barrick Gold נסחרת בבורסת ניו יורק בסימול ABX. החברה היא מפיקת הזהב ממכרות הגדולה בעולם, והיא מפיקה כ־10% מהתפוקה העולמית ממכרות.

הכותב הוא אנליסט גלובלי בכלל פיננסים

תגיות