אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זווית אחרת: שוק ההון מקדים את האבטלה צילום: shutterstock

זווית אחרת: שוק ההון מקדים את האבטלה

הירידה הנוכחית בשיעור האבטלה היא בבחינת תגובה מאוחרת לעליות בבורסה במחצית השנייה של 2010

03.07.2011, 07:38 | ארז מור

לאחרונה הודיעה הלמ"ס כי שיעור האבטלה במשק ירד לשפל של 5.8% - שיעור נמוך היסטורית.

על רקע משבר חובות, אחוזי אבטלה גבוהים וציפיות לשיעורי צמיחה נמוכים באירופה וארצות הברית, המשק הישראלי פועל סביב תעסוקה מלאה ותחזיות של ה־OECD ובנק ישראל להמשך ההתרחבות בשנתיים הקרובות.

מה שידוע כאינדיקטור המוביל לחיזוי פעילות כלכלית הוא שוק ההון, המקדים את השינויים המאקרו־כלכליים (שיעורי אבטלה וצריכה פרטית) ואת התגובה הממשלתית.

בעשור החולף ניתן לראות כיצד שיעורי האבטלה מגיבים לשינויים בשוק המניות בפיגור של כמה חודשים. לאחר הגאות בשווקים והירידה בשיעורי האבטלה בין 2003 ל־ 2008הגיע המשבר הכלכלי. שיעורי האבטלה החלו לעלות בפיגור של כשמונה חודשים למפולת בשווקים, ולרדת כחצי שנה לאחר ההתאוששות. גם בין אפריל ליולי 2010, ירידה של כ־15% בשווקים באה לידי ביטוי בפיגור של ארבעה חודשים בשוק התעסוקה, כאשר מגמת הירידה בשיעורי האבטלה נבלמה.

מתחילת השנה ירד מדד ת"א־100 בכ־10%, כאשר במקביל שיעורי האבטלה ממשיכים לרדת בעקבות הפיגור. לפיכך, ובהתאם לתזמון התרחישים בעשור החולף, אם השווקים ימשיכו לרדת, ניתן לצפות דווקא לבלימת המגמה ולהיפוכה, במיוחד לאור העובדה שהמשק נמצא סביב רמות של תעסוקה מלאה ותחת שיעורי השתתפות נמוכים בכוח העבודה.

הכותב נמנה עם צוות המחקר של אי.בי.אי

תגיות