אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל אגרקסקו: "אם אגרקסקו תקרוס - מחירי הפירות והירקות בישראל יעלו"

מנכ"ל אגרקסקו: "אם אגרקסקו תקרוס - מחירי הפירות והירקות בישראל יעלו"

בית המשפט ידון הבוקר בבקשת אגרקסקו להקפאת ההליכים נגדה, בעוד שבמשרד האוצר מוכנים להזרים הון רק ביחס לחלקה הישיר של המדינה בחברה. ברקע טוענים חלק מהחקלאים כי מועצת הצמחים, בעלת המניות העיקרית באגרקסקו, הפקירה אותם

04.07.2011, 07:40 | נעמה סיקולר

"המצב של אגרקסקו נובע מטעויות ניהוליות לאורך השנים, אבל גם למדינה יש חלק בטעויות אלה", אמר אתמול ל"כלכליסט" דוד בונדי, מנכ"ל חברת היצוא החקלאי הקורסת אגרקסקו, שצברה חובות של 106 מיליון יורו.

"המדינה היא הבעלים שלנו, ובעלים לא יכול לעשות 'שגר ושכח'. כשבעלים של חברות עסקיות לא דאגו לניהול תקין ונוצרו חורים, הם שמו את היד בכיס והצילו את החברות — אלא אם כן נמאס להם מהחברה, מהעובדים ומכל מי שהם חייבים לו כסף", אמר בונדי.

מו"מ על המימון הממשלתי

הבוקר יתקיים בבית המשפט המחוזי בתל אביב דיון בבקשת הקפאת ההליכים לחודשיים שהגישה אגרקסקו ביום החמישי האחרון. עד הרגע האחרון התקיימו אתמול מגעים בין אגרקסקו לבין משרד האוצר בנוגע למימון שמבקשת החברה בגובה 8 מיליון יורו. באוצר ניסו אתמול להגיע להסכמות על תקופת הקפאה קצרה יותר במימון קטן יותר, ומוכנים לשקול הזרמת הון רק ביחס לחלק הישיר של המדינה בחברה (30%).

מהאוצר נמסר אתמול כי הם לומדים את בקשת המימון, לרבות גובה הסכום ושימושיו. באוצר מציינים כי לפני כחצי שנה הזרימה המדינה לחברה 55 מיליון שקלים (כ־11 מיליון יורו). תנובה, המחזיקה ב־11% מאגרקסקו, כבר הודיעה שתזרים קרוב למיליון יורו.

"המדינה פתחה את השוק לתחרות, אבל לא אפשרה לאגרקסקו להפוך לחברה עסקית רגילה ולצבור הון עצמי ורווחים", מאשים בונדי. "הממשלה צריכה לקחת אחריות. חלק ממגדלי הירקות והפירות כבר החלו לעבוד עם חברות אחרות. אם אגרקסקו תקרוס, עשויה להיווצר בעיה גם בשיווק תוצרת חקלאית לשוק המקומי, ואז התלות ביבוא תגבר והמחירים עשויים לעלות. הבראת החברה היא לא קלה, אבל בת־ביצוע. זה עשוי לחייב פיטורים מעבר ל־140 העובדים שכבר הוחלט כי יפוטרו".

סכסוך במועצת הצמחים

קריסתה המסתמנת של אגרקסקו חושפת חילוקי דעות בין מועצת הצמחים, שהיא בעלת המניות הגדולה באגרקסקו (55%), לבין חלק מהחקלאים החברים בה. "מועצת הצמחים היא גוף מיותר ואנכרוניסטי שלא מייצג את החקלאים", טוענים ראשי המאבק החקלאי דוגי ישראלי ובני קוטין. השניים טוענים כי למאבקם הצטרפו כ־2,000 חקלאים שאינם משלמים עוד את דמי החבר.

לדבריהם, המועצה והדירקטורים מטעמה באגרקסקו לא ייצגו את האינטרסים שלהם, והם חוששים שאם תימכר אגרקסקו, המועצה תרוויח מהמכירה.

"במועצת הצמחים אומרים שהם ישנים טוב בלילה, אבל אנחנו — החקלאים — בפאניקה", אמר אתמול ישראלי. "המועצה היתה אמורה לשמור על האינטרסים שלנו אבל לא דאגה לנו. עכשיו אנחנו מבקשים נדבות מהממשלה".

מנכ"ל מועצת הצמחים צבי אלון מסר בתגובה: "מטה המאבק מייצג אנשים שכל הטענות שלהם נובעות מחוסר הרצון לשלם היטלים לפי החוק".

לא כל חברי המגזר החקלאי קוראים לממשלה להזרים כספים לאגרקסקו. משה פרץ, מנכ"ל בית האריזה לפרחים "אביב", טען אתמול כי "תמיכה בחברה אחת בלבד שמשתמשת בכסף כדי לנגח יצואנים אחרים, לתחרות לא הוגנת, לסבסוד מפלה ולהתנהלות לא כלכלית — תגרור מאבק ודרישה לתמיכה זהה".

בימים הקרובים צפויים להגיע לישראל נציגי הבנק הגרמני KfW, שהלווה לאגרקסקו 60 מיליון דולר לבניית אוניות. הבנק פנה לשגרירות גרמניה לתיאום פגישה עם האוצר וטוען כי הסתמך על כך שמדובר בחברה ממשלתית.

תגיות