אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יעקב זרם יקבל 24 מיליון דולר ממכירת אופיר אופטרוניקה צילום: עמית שעל

יעקב זרם יקבל 24 מיליון דולר ממכירת אופיר אופטרוניקה

זרם: "כל המנהלים ימשיכו בחברה וכל העובדים ימשיכו. אין תוכניות לסגירת פעילויות ולפיטורי עובדים, אלא להפך: כשאנחנו רכשנו חברה הגדלנו את מצבת העובדים שלה"

10.07.2011, 07:46 | ניר צליק

גל האקזיטים של ישי דוידי, בעל השליטה בקרן פימי, לא עוצר: אופיר אופטרוניקה, ש־25% ממניותיה נמצאות בבעלות קרן פימי, תימכר לניופורט האמריקאית תמורת 230 מיליון דולר. השווי שלפיו תבוצע העסקה משקף פרמיה של 92% על שווי השוק הנוכחי של החברה.

שווי זה גבוה משמעותית מהשווי המקסימלי שלה שאליו הגיעה חברה אי פעם במסחר בתל אביב: באוקטובר 2006 הגיעה החברה לשווי שיא של 405 מיליון שקל, וכיום, לשם השוואה, העסקה מבוצעת בשווי הגבוה כמעט פי שניים - כ־780 מיליון שקל.

על פי ההסכם בין החברות, בעלי המניות של אופיר אופטרוניקה יקבלו עם השלמת המיזוג 8.43 דולרים במזומן עבור כל מניה רגילה שברשותם.

דירקטוריון החברה אישר פה אחד את העסקה והמליץ לבעלי המניות של החברה לאשר את העסקה. המכירה תובא לאישור בעלי המניות של אופיר אופטרוניקה באסיפה כללית שתתקיים בקרוב. העסקה תושלם ככל הנראה עד סוף השנה, ואופיר תהפוך לחברה־בת פרטית בבעלותה המלאה של ניופורט.

המייסדים גוזרים קופון

אופיר אופטרוניקה הוקמה ב־1976 והיא עוסקת בפיתוח, ייצור ושיווק מוצרים לשוק המערכות האלקטרו־אופטיות. החברה הונפקה באחד העם ב־1991 וגייסה אז כ3.5 מיליון דולר לפי שווי של כ־8 מיליון דולר.

את החברה ייסדו שלושה יזמים שצפויים לגזור קופונים גדולים ממכירת החברה. יעקב זרם, מנכ"ל ויו"ר החברה שמחזיק בכ־10.4% מהמניות, יקבל כ־24 מיליון דולר לאחר מימוש האופציות שבידיו. שני המייסדים האחרים, אפרים סקמסקי ואפרים גרינפילד שמחזיקים ב־10.8% ו־6.3% (בהתאמה), יקבלו בעקבות העסקה כ־25 מיליון דולר ו־14.5 מיליון דולר.

עם מחזיקי המניות הגדולים ניתן למנות גם את בן ציון לנדא, שמחזיק בכ־11.1% מהמניות והוא צפוי לקבל כתוצאה מהעסקה כ־25.5 מיליון דולר. קרן פימי, בראשותו של ישי דוידי, מחזיקה ב־20.3% מהמניות, אך במימוש מלא של האופציות שבידה היא מגיעה לאחזקה של כ־25.3%, ולכן היא צפויה לרשום תקבולים של כ־58.2 מיליון דולר.

הקרן השקיעה כ־23.5 מיליון דולר בחברה במאי 2008, ובנוסף היא תשלם כ־8 מיליון דולר עבור מימוש האופציות שבידה. לאור זאת צפויה קרן פימי לרשום רווח של כ־28.3 מיליון דולר (כולל הדיבידנדים שקיבלה מאופיר) מהשקעתה בחברה.

ניופורט עוסקת בפיתוח של מוצרים ומערכות בטכנולוגיות לייזר וטכנולוגיות פוטוניות שונות, וכן בפיתוח מערכות אופטיות ללקוחות מתחום המדע, חקר החלל והתעשיות הביטחוניות, המיקרו־אלקטרוניקה, מדעי הבריאות והחיים ושווקים של ייצור תעשייתי מדויק.

אופיר אופטרוניקה עוסקת בפיתוח, ייצור ושיווק מוצרים לשוק המערכות האלקטרו־אופטיות בעזרת שלוש חטיבות: אופטיקה, פוטוניקה ותלת־ממד.

חטיבת האופטיקה עוסקת בפיתוח מכלולי עדשות (טלסקופים) מכנו־אופטיים ורכיבים אופטיים בתחום האינפרה אדום; חטיבת הפוטוניקה עוסקת במכשור למדידת הספק, אנרגיה ופרופיל של לייזרים ומקורות אור אחרים; ואילו חטיבת התלת־ממד מתמקדת בפיתוח סנסורים למדידת מרחק וסורקים המסוגלים לפענח צורות מורכבות (לדוגמה, צורות של שיניים בעת הכנת שתלים דנטליים - נ"צ).

הכנסותיה של אופיר בשנת 2010 הסתכמו בכ־107.8 מיליון דולר לעומת 101.6 מיליון דולר ב־2009. הרווח הנקי עמד על 7.6 מיליון דולר לעומת 7.9 מיליון דולר בשנת 2009.

"אין תוכניות לפיטורים"

יעקב זרם, יו"ר ומנכ"ל החברה, אמר בשיחה עם "כלכליסט" כי "מבחינת הפעילות, אופיר תהפוך להיות אחת מארבע החטיבות הקיימות בניופורט ואני אמשיך לנהל את אופיר. כל המנהלים ימשיכו בחברה וכל העובדים ימשיכו. אין תוכניות לסגירת פעילויות ולפיטורי עובדים, אלא להפך: כשאנחנו רכשנו חברה הגדלנו את מצבת העובדים שלה. ההזדמנויות שיהיו לעובדים ולמנהלים במסגרת חברה גלובלית שרוצה לצמוח הן גדולות, ואופיר תהיה קשורה לחברה עם משאבים יותר גדולים. לפעמים אומרים על מיזוגים שאחת ועוד אחת הם שלוש, המיזוג הזה יכול אפילו לגרום לזה שאחת ועוד אחת יהיו ארבע".

זרם התייחס גם למיזוג העתידי עם ניופורט והוסיף כי "יש להם לקוחות בתחום הביטחוני למוצרים שלהם שאנחנו לא הצלחנו להתקרב אליהם, וכעת ייפתחו לנו ערוצים לחברות האלה".

לדברי זרם, המגעים הראשוניים החלו כבר באפריל 2010, אולם רק רק בחודשים האחרונים צברו תאוצה. "המו"מ האמיתי עם ניופורט החל לפני כחצי שנה. היו לנו פניות מעוד גופים, אולם החלטנו להתמקד בניופורט".

בטרם המגעים למכירת החברה שקלו באופיר אופטרוניקה גם אפשרות להנפקה חלופית בוול סטריט. "היו מחשבות על הנפקה שחלפו בראשנו, אבל היה משבר כלכלי עולמי שלא אפשר זאת, ולאחר מכן התחלנו לדבר עם ניופורט. בנוסף, אפשרות כזו לא היתה פשוטה משום שיש לנו ערך מסוים בארץ שהיה עשוי להשפיע על ערך ההנפקה".

לדבריו, "העסקה הנוכחית תהיה טובה גם לניופורט וגם לאופיר. ניופורט היא חברה מאוד ידועה בתחום הפוטוניקה, והיקף המכירות שלה עמד על 470 מיליון דולר ב־2010. מאידך, אין הרבה חברות כמו אופיר עם הכנסות של יותר מ־100 מיליון דולר ופעילות בכל העולם. אופיר וניופורט נמצאות בתחומים זהים ומשלימות זו את זו כמעט באופן אידיאלי. כמעט אין תחרות בין שתי החברות".

תגיות