אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מסים: צרותיו של המשקיע האמריקאי בהייטק

מסים: צרותיו של המשקיע האמריקאי בהייטק

מומלץ למשקיעים קיימים שהשקיעו בחברות הייטק ישראליות באמצעות LLC, לבחון אפשרות לארגון מחדש של החזקותיהם

10.07.2011, 09:07 | עמיחי פרי

מדינת ישראל בכלל, ותחום ההייטק בפרט, מושכים אליהם השקעות זרות רבות, כאשר מדי שנה המשקיעים הזרים מזרימים מיליארדי דולרים לחברות ההייטק המקומיות. בתוך כך, שיעור המשקיעים הזרים מארצות הברית עומד על כ־60% מכלל ההשקעות הללו, לפי נתוני בנק ישראל.

במספר אקזיטים שאירעו בישראל בשנה האחרונה, בהיקפים של מאות מיליוני דולרים, הופתעו משקיעים אמריקאים רבים למצוא את עצמם נקראים לשלם מס בישראל, וזאת בשל העובדה שבחרו להשקיע בתחום ההייטק באמצעות חברות מסוג LLC (ראשי תיבות של Limited Liability Company).

ה־LLC הנו גוף משפטי אמריקאי, המאפשר הגבלת אחריות, מצד אחד (בדומה לחברה בע"מ), ושקיפות לצורכי מס, מצד שני. משקיעים אמריקאים רבים השקיעו בסטארט־אפים ישראליים באמצעות LLC מתוך הנחה שמכיוון שהוא שקוף לצורכי מיסוי, הם יוכלו ליהנות מהאמנה למניעת כפל מס בין ישראל לארה"ב, המאפשרת פטור ממס בישראל בעת מכירת המניות. ואולם, מכמה חוזרים והחלטות מיסוי שפרסמה רשות המסים בישראל, עולה כי לגישתה ה־LLC איננו גוף שקוף. אם כן, מה דינם של המשקיעים האמריקאים שהשקיעו דרכו בחברות הייטק ישראליות?

אחת העמדות האפשריות, שאליה נוטה כרגע רשות המסים, היא לקבוע שמאחר שה־LLC הוא גוף נפרד מהבעלים, הוא לא ייחשב תושב ארה"ב לעניין האמנה (גם אם הבעלים הוא תושב ארה"ב), ויחויב במס בישראל. מדובר בעשרות ואולי אף מאות מיליוני דולרים של מס, שאותו לא צפו מראש אותם משקיעים.

כאן לא מסתיימות צרותיו של המשקיע האמריקאי: בעת הדיווח על ההכנסות בארה"ב הוא עלול לשלם מס נוסף שם, ללא קבלת זיכוי בגין המס ששולם בישראל, שכן לגישת רשויות המס בארה"ב, ה־LLC הנו גוף שקוף וככזה לא היה אמור לשלם כל מס בישראל.

התוצאה היא שמשקיע מארה"ב, שלתומו חשב כי הוא אמור לשלם מס אמריקאי של 15% בגין רווחיו, עלול למצוא את עצמו משלם מס כולל של 40% ומעלה. אותו משקיע יחשוב בעתיד פעמיים לפני שישקיע בחברות הייטק ישראליות - תוצאה בעייתית בימים אלו, שבהם השקעות זרות בתחום ההייטק אינן בבחינת מותרות.

העמדה של רשות המסים כאמור איננה סופית, והיא נבחנת בימים אלה. עם זאת, נדמה כי הפרשנות הראויה שהיא צריכה לאמץ, תבחן את זהות הבעלים של ה־LLC. אין ספק שגוף זה לא זכאי ליהנות מהוראות האמנה במקרה שבו הבעלים איננו תושב ארה"ב. ואולם, במקרה שבו הבעלים הוא כן תושב ארה"ב - על רשות המסים לאפשר את הפטור לפי האמנה. במקביל, וכדי למנוע מחלוקות עתידיות, מומלץ למשקיעים קיימים שהשקיעו בחברות הייטק ישראליות באמצעות LLC, לבחון אפשרות לארגון מחדש של החזקותיהם, בבחינת להקדים תרופה למכה.

הכותב הוא עו"ד, שותף בכיר במשרד אלתר ושות'

תגיות