אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רבבות מוחים ברחבי הארץ: "העם נגד הממשלה" צילום: יסמין גיל

רבבות מוחים ברחבי הארץ: "העם נגד הממשלה"

לפחות 150 אלף בני מעמד הביניים הישראלי יצאו לרחובות מקריית שמונה ועד באר שבע עם מסר של אי-אמון כלפי מדיניות ממשלת נתניהו. מפגינים בת"א: "זו אינה צעקת מפונקים. זו צעקה של אלה שעובדים". אלפים בירושלים, בחיפה ובבאר שבע: "הגיע הזמן לסגור חשבון"

30.07.2011, 23:29 | יסמין גיל וליאור בן דויד

אם כל המחאות. במפגן כוח דרמטי, יצאו הערב (שבת) לפחות 150 אלף בני אדם בתל אביב, ועשרות אלפים נוספים ברחבי הארץ לרחובות הערים הישראליות כדי להפגין נגד המדיניות החברתית של ממשלת נתניהו ולשנות לחלוטין את כללי המשחק של מעמד הביניים. מקריית שמונה בצפון ועד באר שבע בדרום, כשבמרכז צעדת ההמונים משדרות רוטשילד, שם החלה לפני כשבועיים מחאת האוהלים - קראו המפגינים בגנות הממשלה. 

תלונות על יוקר המחייה התערבבו במחאת הדלק, הנדל"ן ואטימות הפוליטיקאים. השלטים הרבים - רובם מנוסחים על ידי המפגינים עצמם - הביעו סלידה מהחיי היומיום בישראל, שהפכו קשים יותר ויותר. בין השלטים: "השכר שלנו עלוב - כמו בלוב", צאו מהמרפסת - המדינה קורסת", "ביבי תתעורר, הרופאים שווים יותר" ועוד.

שלי דברי, עו"ד בת 35, אם לילד נאמה בתל אביב: "השבוע לקחת חלק, לשמחתי הרבה, במאבק ההורים שזכה לשם 'צעדת העגלות'. היינו בתנועות נוער, שירתנו בצבא, למדנו תארים מתקדמים, אך אנו לא יכולים להתקיים בארץ הזאת. תחליפי החלב, המעונות, החשמל, המשכנתא - משהו חייב להשתנות. זו לא מחאת נגד אלא מחאת בעד - בעד העם. אי אפשר לבטל את המחאה הזאת בעלילות שווא. אף אחד לא עומד מאחוריי, אנו קנינו מכספינו את הבלונים הצהובים". 

  

אסף לוי מת"א, מפעילי המאבק אמר: "זו המהפכה הכי שמחה בעולם. אנשים קורנים כי הם מבינים שקורה משהו. סוף סוף אנשים מדברים אחד עם השני. העם דורש צדק חברתי - והוא יקבל".

במקביל, 14 אלף מפגינים השתתפו בצעדת מחאה מגן הסוס שבירושלים למעון ראש הממשלה, מולו התקיימה עצרת. המפגינים קראו סיסמאות, בהן "איך נגור בעיר בירה, אי אפשר לקנות דירה". אחד מפעילי המחאה נאם: "ביבי ושטייניץ מנסים לפלג אותנו. הם מנסים לשחד אותנו בהבטחות סקטוריאליות. הם מנסים להתיש אותנו - אך אנו לא נתייאש. יש לנו הזדמנות אמיתית לשינוי".

העצרת המרכזית בצפון הארץ התקיימה בחיפה, שם נוצרה אחת המחאות הגדולות שידעה העיר. קרוב ל-10,000 מפגינים קיימו "מסע אלונקות" שנע לאורך כמה מאות מטרים בדרך מוריה, הציר המרכזי בכרמל, עד לצומת מרכז חורב, שם התקיימה עצרת המונים.

מלבד תושבי חיפה, השתתפו בצעדה גם תושבים מהקריות, מהגליל המערבי ומאזור טבריה ועמק הירדן. בין הבאים, בלטו משפחות שלמות, בהן נועם וגילה מנשר, שהגיעו עם הבנות אבישג וניצן. השניים עובדים באוניברסיטת חיפה, סיפרו שהביאו את בנותיהם כדי ללמוד שיעור בדמוקרטיה ואזרחות ולנהל עימן את המלחמה לחיים שפויים.

 הפגנה הערב גם בירושלים, צילום: אריאל שרוסטר הפגנה הערב גם בירושלים | צילום: אריאל שרוסטר  הפגנה הערב גם בירושלים, צילום: אריאל שרוסטר

מאות מפגינים מהמאהלים בכפר סבא ורעננה הפגינו בצומת רעננה, שרקו במשרוקיות וקראו: "הגיע הזמן לסגור חשבון". במודיעין התקבצו מאות אנשים להפגין נגד יוקר המחייה. כך גם בבאקה אל-גרבייה ובצומת סביון. מאות בני אדם מהמאהל בנתניה צעדו לאורך רחוב הרצל והגיעו לכיכר העצמאות בעיר, שם הפגינו לעיני אלפים, שרקו והניפו שלטים: "דור שלישי לשכונת מצוקה". באשדוד הפגינו מאות בני אדם מול בניין העירייה.

מחאה חברתית בתל אביב וברחבי הארץ, צילום: אריאל שרוסטר מחאה חברתית בתל אביב וברחבי הארץ | צילום: אריאל שרוסטר מחאה חברתית בתל אביב וברחבי הארץ, צילום: אריאל שרוסטר

בניגוד לשבוע שעבר הפעם נרשמה השתתפות ערה של אמנים. על הבמה, שרו חמי רודנר ודן תורן על "אימפריות נופלות לאט" וברי סחרוף הצהיר: "עוד חוזר הניגון", תוך שהוא קורא להמון לא לפחד ולא לוותר. יהודה פוליקר שר את "איך קוראים לאהבה שלי".

קבוצות חברתיות רבות, מאוחדות על ידי המחאה החברתית הכללית, השתתפו באירועים ובהפגנות הרבות ברחבי הארץ. עשרות תושבים ערבים הגיעו לשדרות רוטשילד מיפו, נושאים שלטים בערבית ובעברית, וצועקים: "ביפו לא רוצים מכרזים לעשירים", ערבים ויהודים רוצים דיור ציבורי". במקביל, יצאו לכיוון האזור עשרות אופנוענים מצומת גלילות, המזדהים גם כן עם המאבק. במקום נראו גם דגלים של ההסתדרות, שלא היו בשבוע שעבר.

מפגינים מניפים שלטים הערב בת"א, צילום: אריאל שרוסטר מפגינים מניפים שלטים הערב בת"א | צילום: אריאל שרוסטר מפגינים מניפים שלטים הערב בת"א, צילום: אריאל שרוסטר

קודם לכן אמר אחד המארגנים כי "אנו מתארגנים להפגנות בשלב יידוע הציבור, הפצה והכנת שליטה". "אנחנו לא צריכים את ההפגנות האלה", הוסיף גילי גלזמן, אף הוא פעיל במאבק, "מי שצריך את ההפגנות האלו הם האנשים שיושבים בבית ורואים טלוויזיה. הם עדיין ישנים, חיים באשליה שהכל בסדר. היום בערב עוד קצת אנשים יתעוררו".

נתניהו ינקוט צעדים נוספים

בתוך כך, היום פורסם כי נתניהו יודיע בימים הקרובים על הקמת צוות שיטווה חבילת פתרונות חדשה למעמד הביניים. בין הצעדים שייבחנו: הפחתת נטל המסים העקיפים כמו הבלו על הדלק ועל הסולר, הפחתת מחירי החשמל, הורדת מכסים על יבוא מוצרים, והטבות לנשים עובדות. הצוות יביא ככל הנראה את המלצותיו לממשלה תוך כמה שבועות. עדיין לא ברור מי יהיו חברים בצוות, אך מסתמן כי הוא יורכב מפקידים בכירים וללא פוליטיקאים.

כמו כן, נשקלת אפשרות לבטל את ייקור הדלק שאמור להיכנס לתוקפו באוגוסט. יצוין כי רשות החשמל עצמאית בכל הנוגע לתעריף החשמל, וכי אין לאף משרד ממשלתי או כל גוף אחר סמכות להורות לה כיצד לנהוג.

מתכוננים להפגנה: "היום בערב עוד קצת אנשים יתעוררו", צילום: יסמין גיל מתכוננים להפגנה: "היום בערב עוד קצת אנשים יתעוררו" | צילום: יסמין גיל מתכוננים להפגנה: "היום בערב עוד קצת אנשים יתעוררו", צילום: יסמין גיל

     

חברת ועדת הכספים זהבה גלאון (מרצ) אמרה בתגובה ליוזמת נתניהו: "התנהלותו המבוהלת של נתניהו מזכירה את מובארק בימים שלפני נפילתו. אנחנו כבר שבעים מהבטחות באוויר ומיוזמות סרק. המאבק הוא לא על הטבות סקטוריאליות אלא על טיפול שורש לשיטה רקובה מהיסוד. אנחנו דורשים הודעה מיידית על הקפאת העלאת המסים העקיפים, ובמקביל העלאה של מיסוי רווחי ההון ומס החברות".

תגיות

35 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

32.
המאבק הוא לא נגד הממשלה אלא בעד האזרח, רוצים שלטון שמשרת את הציבור
אין לי דבר נגד הליכוד לטעמי אין כיום הבדל , מלבד פרסונלי, בין הליכוד, קדימה והעבודה בודאי שלא בתחום הכלכלי. המאבק הוא לא נגד מפלגה כזאת או אחרת אלא נגד תפיסה שלטונית, כלכלית נוראית שמחפשת פתרונות מתחת לפנס. תפקיד הממשלה הוא לשרת את הציבור לא לשבת על כסא. ממשלה שלא משרתת את הציבור אין בה תועלת
רונן , הרצליה  |  31.07.11
31.
סדר עדיפויות
זה נכון שצריכים להוריד מחירים אבל השינוי האמיתי צריך לבוא מהחברה כלומר סדר העדיפויות תלוי בחברה מחירי דירות עולים בתל אביב יותר מכיוון שהחברה מחשיבה שזה יותר טוב כולם רוצים לגור שם , הביקוש גדל מאוד ולכן המחירים עולים , יש מקומות שבהם הדירות לא כל כך יקרות אבל אנשים לא רוצים לגור שם בגלל חשיבות החברה, ואלו שיוצאים להפגנות האם יש לכם הצעה ממשית איך לפתור את הבעיות? שינוי הממשלה לא תעזור בזה ,וגם אם אם מיד יורידו מחירים במשהו אחד, יעלה במשהו אחר, כי זה פועל לפי חוקים והכל קשור להכל, בקיצור תחשבו על מה אתם יוצאים להפגנה, למה אתם מצפים, האם כל זה באמת כדאי? תעשו לכם איזשהם גבולות שבמסגרתם תצאו להפגנה למשהו קונקרטי שבאמת ניתן למצוא לו פיתרון
31.07.11
לכל התגובות