אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עדיף מחאה אחת ביד

עדיף מחאה אחת ביד

חשוב להפגין על דברים שמפריעים לכם, אבל הרצון לנצל את ההזדמנות ולהפגין על עוד ועוד דברים מפחית מאוד את הסיכוי שמשהו משמעותי יקרה בסוף, וזה יהיה ממש חבל

02.08.2011, 07:53 | דן אריאלי

המחאה הגדולה המתחוללת בישראל החלה להיפרט בימים האחרונים למחאות קטנות יותר, כשהפגנות חדשות צצות בכל שעה כמעט. יש התכנסויות המוניות, הנפות שלטים וצעדות של רופאים, סטאז'רים, הורים צעירים, רפתנים, משרתי מילואים, סגל זוטר באוניברסיטאות, מטפלות, אבות גרושים והורי ילדים אוטיסטים. סביר להניח שבזמן שתקראו שורות אלה, כבר יצמחו כמה מחאות משמעותיות חדשות. כנראה זה המקום לשאלה המתבקשת: איך הממשלה אמורה להתייחס לפצצה המתקתקת הזו של מצבור מחאות שרק עולה וצומח?

זה המקום להתייחס למחקר שערכתי בשנים האחרונות בצוותא עם ד"ר מוטי אמר וד"ר שחר אייל, שעסק בשאלה שונה לגמרי על הנייר: איך אנשים מחזירים הלוואות. גילינו כי אנשים שנוטלים הלוואות רבות ושונות נוטים להחזיר קודם את ההלוואות הקטנות. זה כמובן, מנוגד להיגיון. הרי כשאתה צריך לבחור איזו הלוואה להחזיר קודם, אתה אמור לחשוב על הריבית הנלווית להלוואות השונות ולהשיב קודם את אלה עם הריבית הגבוהה ביותר. אלא שאנשים מבינים את זה, אבל כמעט לעולם לא נוהגים לפי היגיון זה בפועל.

ברגע שיש ללווים הזדמנות, הם פשוט לא יכולים לעצור את עצמם מלהיפטר דווקא מההלוואות הקטנות. הסיבה לכך היא שאנחנו מוכנים לסבול את חוסר הנעימות הנובע מחוב גדול וכבד, אבל לא מכמה חובות קטנים במקביל. לכן רובנו נעדיף להקטין את כמות הבעיות המספרית בכל מחיר, גם אם זה לא אופטימלי בטווח הארוך.

עולם המחאה הישראלי אינו מעלה תהייה שונה, ואפשר לתהות האם תהליך קבלת החלטות דומות יתקבל גם על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו והשרים: האם הממשלה, במקום לטפל בדברים החשובים והבוערים ביותר, שדורשים מן הסתם טיפול יסודי ורציני - תתרכז דווקא בבעיות קטנות יותר וחשובות פחות, רק כדי להרגיש שנעשתה התקדמות כלשהי. אפשר גם לשאול אם הנטייה לנסות לסמן וי על בעיות היא חזקה יותר בסיטואציה ציבורית לעומת זו האישית. בתחום המחקר שלי עולה פעמים רבות השאלה אם אנשים מתנהגים באופן רציונלי יותר כשהם עובדים במשרות חשובות. לדעתי במקרה הזה, הם דווקא פחות רציונליים.

כשמישהו בממשלה מחליט לפתור בעיות קטנות הוא לא מסמן וי רק לעצמו, הוא מסמן את זה גם לתקשורת ולציבור. על בסיס זה אפשר לבנות תסריט לעתיד להתרחש בקרוב: ברגע שהממשלה תבין כי הבעיה המרכזית גדולה וכואבת מדי מכדי להיפתר בהבטחות מעורפלות, היא תעבור למקומות שיביאו תוצאות בטווח הקצר. יכול להיות שהמתמחים או חובבי הקוטג' ייהנו מכך, אבל הבעיות הגדולות יותר - ע"ע מצוקת הדיור - לא יזכו לטיפול הראוי להן.

חשוב להפגין על דברים שמפריעים לכם, וחשיבות הדברים היא סובייקטיבית לגמרי. עם זאת, הרצון לנצל את ההזדמנות ולהפגין על עוד ועוד דברים מפחיתה מאוד את הסיכוי שמשהו משמעותי יקרה בסוף, וזה יהיה ממש חבל. הוכחתם שאתם מסוגלים להתארגן, ועכשיו דרושים הבגרות ואורך הרוח לעשות זאת אחד־אחד.

 

פרופ' אריאלי הוא חוקר כלכלה התנהגותית. מחבר רבי־המכר העולמיים "לא רציונלי ולא במקרה" ו"לא רציונלי אבל לא נורא"

תגיות

36 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

36.
אריאלי צודק ++
ראשית- הןא צודק 100%. מרב עצים- לא רואים את היער. זה כבר מתחיל לעייף! (אשכרה ראיתי "מחאת הליצנים שאין להם איפה להופיע". אמיתי! וביבי אשם! :-)) שנית- למגיב 17: מדינת רווחה- כדאית, בעיקר, לעצלנים... מה שנקרא: כולנו רוצים שיורידו לנו מסים (ושייעלו למישהו אחר... :-)) אתה נותן את דוגמת סקנדינביה. זו אגב דוגמא גרועה.. רק הביאה אליהם עוד ועוד מהגרים, ששותים את קופת המדינה. כל כלכלות אירופה קורסות- בגלל הסוציאליזם. אגב: באנגליה: כלכלת רווחה, דיור בר-השגה וחינוך חינם. יצא לך לראות טלויזיה לאחרונה ולראות מה הולך שם? שבת שלום!
סטודנטית לשעבר של אריאלי , ת"א  |  12.08.11
34.
פתרונות תעסוקה לגילאי 50+
היגיע הזמן שימצא פיתרון לבעיית האבטלה הנכפיית לאנשים בגילאי 50+. אנשים עם המון נסיון, זמן, יכולות אשר יכולים להשתלב במעגל התעסוקה, אך בעיית הגיל חוזרת ועולה בכל פעם מחדש!!! מתסכל, מביך ואף מעליב והנורא מכל זהו מצב המביא מציאות כלכלית נוראה! זו צריכה להיות מחאה!!!!!
שולמית , מרכז  |  03.08.11
32.
מה צריך לעשות??צריך למנוע את התפשתות הגדולים
אני יתן דוגמא את העיר מודעין...בעיר מודעין נבנו עם הקמתה כמה מרכזים מסחריים.שפירנסו יפה גם את מקימי המרכז וגם את בעלי החניות וגם את בעלי ההעסקים ובשרשור כל מרכז פרנס יפה כמה מאות משפחות... המדינה הוציאה מכרז לקניון שכמובן ההעלות הכוללת שלו זה כמה מאות מיליונים...עכשיו מי בארץ יכול לגשת למכרז כזה אולי 2-5 משפחות...ואכן את הקניון בנה עזריאלי... ברגע שקם הקניון נפגעו קשות ההעסקים ובעלי החניות שהיו במרכזים הקטנים הפרוסים בעיר...וכך נפגעו מאות משפחות מכל מרכז שהיה עובד ובגלל הקניון ירדה העבודה....ותכפילו את זה ב 5-10 מרכזים...זה אלפי משפחות... השכירות במרכזים הייתה בסביבות 5-10 אשח לחנות... בקניון כידוע נמצאים לרוב הרשתות ולא אנשים פרטיים ובמרכזים לרוב המוחלט אלו אנשים פרטיים.... בקניון השכירות נאה בין 25-70 אשח <לא זה לא טעות כתיב> התוצאה....אלפי משפחות מהמעמד הביניים שהתפרנסו יפה ופרנסו הלאה אלפי משפחות...פסקה פרנסתם הטובה ועברה לבנאדם אחד אדון עזריאלי שיחיה שהוא כמדומני מתקרב ל 80 כך לצערי בארץ לאט או מהר נשחק ממעמד הביניים
מ , נתניה  |  03.08.11
לכל התגובות