אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עיזבון וחיסכון צילום: אוראל כהן

עיזבון וחיסכון

חלק גדול מהאי שוויון בחברה הישראלית נובע מאי שוויון בהעברות הבין דוריות. יש הגיון בהתערבות שתסדר לכולנו סבא קולקטיבי לפחות חלקי

02.08.2011, 07:17 | אריאל רובינשטיין

בנימין נתניהו קנה את זה ביושר. מי שהיתל בציבור בתעלולים דמגוגיים זולים (זוכרים את הסקטור הציבורי השמן הכולל את הרופאים, המורים והכבאים רוכב על גב הסקטור הפרטי הרזה הכולל את הבנקים, חברות הסלולר ורשתות השיווק?) יתכבד להתמודד עכשיו עם תחושות זעם ומיאוס, עם כריתת הגט מהמדיניות הכלכלית אותה הנהיג וגם עם לא מעט רטוריקה שמלווה את המחאה.

עם כל החן של המוחים יש שם לא מעט קריאות "בעייתיות". כך למשל שמעתי יושב אוהלים אחד אומר: "אני מוציא את כל הכנסתי על חשמל, מים, גן לילדים, מכונית ומשכנתה ולא נשאר לי כסף לחסכון". היי סליחה, אתה רוכש דירה? אתה חוסך גם חוסך. דירה היא רכוש שיש לו שתי פונקציות - האחת לגור בה, השנייה, נכס שתוכל למוכרו ומניסיון העבר מדובר באפיק חסכון בכלל לא רע שאתה יכול לחסוך לעת זקנתך או להעברה לילדיך או לנכדיך.

כן, אנשים מקבלים רכוש לא רק מעמלם אלא גם מהוריהם וסביהם. חלק גדול מהאי שוויון בחברה הישראלית נובע מאי שוויון בהעברות הבין דוריות. לרבים מאיתנו יש סבים שבמוקדם או במאוחר יורישו לנו חלק נכבד מרכושם. חשבון פשוט: אם לכל זוג הורים יש שני ילדים בלבד, צפוי כל זוג צעיר לקבל בירושה מסביהם דירה שלמה. אם לכל זוג הורים 3 ילדים צפוי כל זוג צעיר לקבל בירושה מסביהם 4 תשיעיות הדירה, וזה לא מעט. אמנם יש לי הרבה סימפתיה לצעירים שאינם רוצים להיות תלויים בהוריהם. בעולם של בחרותי היה "אסור" לקבל תמיכה מההורים. אבל גם מקרב בני דורי כל מי שהיה לו סבא קיבל ממנו בבוא היום חלק ניכר מרכושו. ובעצם אין בכך רע. עניין של מחזור החיים של הטבע.

ראשי מחאת האוהלים. נלחמים על הבית של סבא וסבתא?, צילום: אריאל בשור ראשי מחאת האוהלים. נלחמים על הבית של סבא וסבתא? | צילום: אריאל בשור ראשי מחאת האוהלים. נלחמים על הבית של סבא וסבתא?, צילום: אריאל בשור

אבל יש גם מי שאין לו סבים או לפחות לא סבא שבבוא יומו יותיר לו מגרש בנס ציונה או דירה בחולון (וכמה מהם בכלל מאריכים ימים...). אז יש הגיון בהתערבות שתסדר לכולנו סבא קולקטיבי לפחות חלקי. המנגנון שיכול לסדר את זה הוא המיסוי והסבא רבא הוא הממשלה. איך עושים את זה? למשל על ידי הטלת מס עיזבון. זה המס הצודק ביותר שאני מכיר ושדרך אגב קיים במרבית המדינות המתקדמות. חשיבותו של המס איננה רק בכך שהיא מסדרת העברות בין דוריות, אלא גם בכך שהיא בולמת את ריכוז ההון בידי משפחות מועטות, מטרה חשובה לכל שוחר צדק ודמוקרטיה.

והנה דרך אחרת. מתן הנחות מס מפליגות לצעירים עובדים בשלב בניית המשפחה והבית. למשל, כל אזרח יהיה פטור מתשלום מס על הכנסה עד כפול מההכנסה הממוצעת במשק, במשך עשר משנות חייו. כדי להתאים את ההטבה למסלול חייו, יוכל כל צעיר לבחור את מועד תחילת חלון הפטור לא יאוחר מיום הולדתו ה-35. ניתן, ראוי מיד לשאול ממי ניקח: מהאוכלוסייה הבוגרת האמידה (אוכלוסיה שתכלול חלק מהצעירים כשיהיו גדולים). ומקורות המימון יכולים להיות באמצעות השוואת מס רווחי הון למס הכנסה והעלאת מס חברות. הון נוטה להיות מצוי בידי האוכלוסייה המבוססת הבוגרת.

אופוריה היא מנוע המהפכה. חוסר אפשריות היא מנוע הבלימה. מכיוון שאני תומך מאד ברוח השדרות אני מעז להציע לצעירים לנשום עמוק וגם לבקר את הרטוריקה של עצמם. אבל, עם יד על הלב, יכול להיות שאני טועה ושהצעירים ברוטשילד מבינים יותר טוב ממני על מה הם שחים. הלוואי.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
תומכת בעמדות של אריאל רובינשטיין,מומלץ להקשיב היטב לרעיונות שלו
תומכת בהצעה של אריאל רובנשטיין במובנה הרחב משום שהיא נכונה ועושה צדק כלכלי וחלוקתי. עובדים שאין ברשותם הון ,מתקשים לחיות בכבוד, למרות שהם עובדים במשרה מלאה ואף יותר מכך,ואילו אחרים העובדים משרה מלאה ואולי אף פחות מכך, נהנים מרמת הכנסה מעבודה ומהון המאפשרת רמת חיים גבוהה ומותירה עודפים כה גדולים מהכנסתם השנתית שאין מצב שהם יצרכו אותו ,הרי שאם מפחיתים משהו מהונם, הכנסתם תפחת אך רמת החיים שלהם לא תפחת ,והעברת ההפחתה לאנשים עובדים השותפים לקוממיות החברה בישראל,תשפר את המצב, מבחינת זה נהנה וזה לא חסר.לכן יש לתקן את חוקי הקניין ולהחזיר לטובת הציבור את ההון העודף הנצבר, מעבר לסף גבוה שיקבע. והזמן הנכון לעשות זאת הוא לאחר פטירתו של האדם שצבר את ההון העצום.והדבר צריך להיות נכון גם לגבי תאגידים שם צריך לקבוע מנגנון אחר להחזרת המשאבים לטובת הציבור משום שגם כך אנו נשלטים ע"י אינטרסים של תאגידים אשר יכולים לחיות לעד כידוע.
חנה , ירושלים  |  27.09.11
9.
מס עיזבון=מס על המוות! ואיזה צידוק זה לקחת מס על מה שכבר שולם עליו מס?
אם יש לממשלה בעיה עם צבירת הון מוגזמת, שתטפל בכך בעוד הנישומים בחיים ותגבה מהם את המס הראוי. כמה רשעות צריכה להיות בכך שרואים בפטירת אדם "אירוע מס" שבגינו ניתן לגבות מס נוסף? רק כי אפשר? האין זה תשלום כפל מס??? ואיך כבוד הכותב מעז לראות בכך את "המס הצודק ביותר שהוא מכיר"? האם הוא במקרה "מדבר מהפוזיציה" (ובמילים אחרות, לצערו לא יהנה מירושה משמעותית)?...
מישל , ת"א  |  03.08.11
8.
לא ישים
מלבד הסיבות שנמנו לעיל על חוסר ישימותו של חוק מס ירושה, הרי שהנה לנו עוד הפסד בעצם החרדיות שלנו. אנחנו מונים 9 נפשות כך שבחלוקה בין כולם, לא נותר סכום גדול מדי מהדירה. אולם בעצם מגיע לנו. הדירה הרי ניתנה במתנה מאת מעמד הבינים, כחלק ממסע ההתעלקות והסחיטה של המגזר הטפיל. ההשרצת וגם ירשת?
כלכלן חרדי  |  02.08.11
7.
כמה בעיות חשובות עם מס עיזבון
1. ניתן להתחמק ממנו בקלות ע"י מתנות או סיוע לילדים 2. הוא מעודד צריכה מיותרת בגילאים המבוגרים 3. הוא מעודד יציאה מוקדמת לפנסיה מה שיפגע בכושר הייצור של המשק 4. הוא לא מוסרי (איזה צידוק מוסרי יש למיסוי כפול? פעם אחת בעת צבירת ההון ופעם אחת בעת העברתו הלאה) 5. הוא מאוד קשה למימוש (אם הורשת דירה ויש עליה מס של 20%, איך תשלם את המס? ע"י העברת נתח מהדירה למדינה או ע"י תשלום שווי הדירה? מי קובע את השווי? ומה אם אני לא רוצה למכור?) בקיצור זאת הצעה גרועה ועם המון חורים
בועז , תל אביב  |  02.08.11
לכל התגובות