אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ג' זה מגדל גדול צילום: עמית שעל

ג' זה מגדל גדול

לראשונה בהיסטוריה יתחרו בניינים ישראליים - רוטשילד 1 ו-W - על פרס מגדל השנה בעולם. אבנר ישר, האחראי על תכנונם, מספר ל"כלכליסט" איך המגדלים יכולים להפוך מנחלת העשירים לפתרון למצוקת הדיור

07.08.2011, 10:28 | ניצן דבי

"אין הוראה מאלוהים שחייבים לבנות מגדלים. להפך, אלוהים היה נגד מגדל בבל, הוא פירק אותו", אומר האדריכל אבנר ישר (55), בעלי ישר אדריכלים. "אבל כשאין מקום, מה אפשר לעשות? אם צריך לסדר ספרים בבית, ויש המון, אז עושים ערימות גדולות כי אין מקום. אותו הדבר עם אנשים".

דווקא עכשיו, בזמן המחאה החברתית, בחר לראשונה ארגון CTBUH, המועצה האמריקאית לבנייה גבוהה, בשני מגדלים ישראליים כמועמדים לתחרות מגדל השנה בעולם. המגדלים המועמדים לקבלת הפרס הם מגדל רוטשילד 1 בתל אביב, המונה 32 קומות בגובה של 120 מטר, ומגדל W, המונה 46 קומות בגובה 168 מטר. את שני הבניינים תכננו במשרד ישר אדריכלים. על רקע שדרת האוהלים ברוטשילד יצאנו לשוחח עם אבנר ישר על המועמדות לפרס, עתיד הבנייה בישראל ופתרונות הדיור.

טבע אחר

 

המגדל ברוטשילד 1 נמצא על קו התפר בין נווה צדק לרוטשילד, בחלק ההיסטורי של העיר. "האתגר היה לבנות מגדל בתוך רקמה נמוכה", מספר ישר על המיקום הייחודי, "כך שיפגוש את הקרקע באופן לא ברוטאלי. הרי את המגדל אי אפשר ולא רוצים להסתיר". הפתרון היה בניית קובייה לבנה הממתנת את קנה המידה של המגדל ומשמשת אגף משרדים ומסחר בן חמש קומות. גג הקובייה הוא הבריכה, וקומות המגורים מתחילות מעליה. "מה שפוגש את הקרקע זה מבנה בפרופורציות שמתאימות לסביבה שלו", הוא אומר. הבניין תוכנן בגמישות מרבית, ללא עמודים פנימיים, כך שאפשר יהיה לאחד בו יחידות דיור לפי צורכי הדיירים. כמו כן, רוטשילד 1 הוא המגדל הראשון בארץ שתוכנן למגורים עם מעטפת זכוכית מלאה, "אין קירות במעטפת, רק זכוכית, גבולות הדירה אינם מוגדרים. מה שהמגדל מציע, בניגוד לבית פרטי, זה טבע אחר, של שמים עם עננים, שקיעות וזריחות, וזה לא פחות מרגש מדשא. לסגור מגדל זה לעשות דבר והיפוכו".

למה דווקא מגדלים?

"יש משהו מאד סקסי במגדל. הפרוגרמה של כל הבניינים היא דומה מאוד, וליצור בכל פעם מגדל שמגיב אחרת לסביבתו זה אתגר".

מה חשוב לך בבניית מגדלים?

"מה שחשוב לי בבניינים בכלל ובמגדלים בפרט זה שיהיו אלגנטיים. למגדל יש נוכחות חזקה מאוד בגלל גודלו. אי אפשר לבטל ולטשטש אותו, אבל מה שאנחנו מנסים לעשות זה שבקו שהבניינים מייצרים במרחב יהיה משהו עם שיק, ולא נפח כבד ומאיים".

כשהבניין הזה נבנה היו הרבה מחאות נגדו בשכונה.

"העיר צריכה להתפתח. האוכלוסייה שלנו גדלה מהר ואי אפשר לטמון את הראש בחול. צריך לתת לאנשים איפה לגור. אולי היה נחמד יותר אם כל העיר היתה שתי קומות עם פרדסים באמצע, אבל זה לא עונה על הצרכים של היום".

למה לישראלים יש רגשות שליליים כלפי אותם מגדלים?

"המגדלים חדשים בארץ, ודברים חדשים בדרך כלל נצרכים על ידי עשירים. פעם גם טלפונים סלולריים היו יקרים ורק של עשירים. המגדלים שנבנו עד עכשיו בתל אביב היו כאלו שפנו לאוכלוסיות אמידות מאוד, עם בריכת שחייה, חדר כושר, שמירה ועוד. לא כתוב בשום ספר שזה צריך להיות בכל מגדל".

ישר מאמין כי עתיד הבנייה בארץ ידרוש בנייה של עוד מגדלים. לדבריו קצב גידול האוכלוסייה יגרום לכך שבעוד 30–40 שנה יהיו כאן 15 מיליון תושבים. "איפה הם יגורו? אם נבנה את כל הנגב בבתים צמודי קרקע זה אולי פתרון, אבל אז כל המדינה תהיה כבישים, זיהום, בזבוז של זמן ואנרגיה. לא יישארו שטחים פתוחים".

אז מגדל הוא פתרון לדיור בר השגה?

"הפתרון האמיתי למצוקת דיור בעיר כמו תל אביב זה לצופף את העיר ולהכניס יותר אנשים. הצפיפות תחסוך זמן, כסף ודלק, וזה אפשרי בבנייה לגובה. אני לא אומר שכל תל אביב צריכה להפוך למגדלים, אבל אני חושב שייבנו עוד ועוד מגדלים שאינם מיועדים לפלח השוק העליון".

אבנר ישר על רקע מגדל רוטשילד 1. "היה נחמד אם כל העיר הייתה שתי קומות עם פרדסים באמצע, אבל זה לא עונה על הצרכים", צילום: עמית שעל אבנר ישר על רקע מגדל רוטשילד 1. "היה נחמד אם כל העיר הייתה שתי קומות עם פרדסים באמצע, אבל זה לא עונה על הצרכים" | צילום: עמית שעל אבנר ישר על רקע מגדל רוטשילד 1. "היה נחמד אם כל העיר הייתה שתי קומות עם פרדסים באמצע, אבל זה לא עונה על הצרכים", צילום: עמית שעל

 

בעד המפגינים

לישר יש היסטוריה משפחתית בתחום: הוא בנו של האדריכל הידוע יצחק ישר, שנפטר השנה והותיר אחריו יצירות כמו דיזנגוף סנטר ומוזיאון תל אביב. העצות מאביו שמלוות אותו הן "לא לפחד ולהיות נאמן לעצמי, להאמין בדרך שבוחרים ללכת בה, וללכת בה בצעד בוטח".

איפה אתה גר?

"בתל אביב. זה המקום הכי טוב בעולם".

מה דעתך על המהפכה?

"אני חושב שזו מחאה נפלאה ויהיו לה פירות רבים. אני בעד המפגינים. הניגוד בין המגדלים לבין המחאה מגיע בעיקר מהתחום הרגשי, ולא הפרקטי. אמנם בשנים האחרונות בניתי מגדלים לעשירים, אך עובדה זו אינה הופכת אותי לאטום לחברה שאני חי בה. גם לי יש ילדים שאני רוצה שיסתדרו ויקימו משפחות. אני חושב שהמחאה צודקת מאוד והיא גם תצליח".

תגיות

31 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

30.
רק מגדלים יפתרו את בעיית הדיור בתל אביב כל אלה שנגד גרים בוילות הם העשירים
אפשר לבנות מגדלים גם למעמד הבינוני לא צריך לבנות מגדלים מפוארים אלה מגדלים ברמה סבירה. ככל שבונים לגובה אפשר להכניס יותר אנשים ולשחרר אדמה לשטחים ירוקים במיוחד עם עושים התחדשות עירונית. יש פרוייקט שאני מכיר במזרח תל אביב שגרים בו מעמד הביניים 1500 איש אבל שכונת וילו של עשירים מנסים לטרפד את הפרוייקט והם מתנגדים כי לא רוצים שירד ערך הוילות שלהם במרכז תל אביב שכל וילה שווה כמו 3 דירות במגדל. מי שמתנגד למגדלים הם העשירים העשירון העליון!
שרון , תל אביב  |  08.08.11
27.
מעניין, לא שמתי לב שהמגדלים סביב נווה צדק פתרו את מצוקת הדיור.
אולי האדריכל הנכבד שכח, אבל המגדלים שהוא מדבר עליהם, ואלו שמועמדים לפרס כלשהו, מציעים "פתרון דיורבר השגה למי שידו משגת לגור בדירה של 150-500 מ"ר, לפי מחיר של כ-8,500 עד 10,000 $ למ"ר. אין כל קושי לבדוק את אמיתות המספרים, שני טלפונים יעשו את העבודה. קח את התיאוריות שלך ועזוב אותנו בשקט, לראות איך חונקים את השכונה והעיר במגדלים לעשירים-מאוד-בלבד. ממש "דיור בר השגה"?
מיקי , תל אביב  |  07.08.11
לכל התגובות