אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרופ' ניר שביב :"ייקח עוד 10 שנים לפחות עד שישתלם לייצר חשמל סולארי" צילום: מיקי אלון

פרופ' ניר שביב :"ייקח עוד 10 שנים לפחות עד שישתלם לייצר חשמל סולארי"

ניר שביב, פרופ' לפיזיקה מהאוניברסיטה העברית, טוען שסבסוד אנרגיה סולארית גורם לבזבוז מיותר של משאבים. "ייצור של חשמל סולארי עולה פי חמישה, ומי שמשלם את המחיר הם כלל הצרכנים שנדרשים לשלם תעריף גבוה יותר כדי לסבסד אותו"

11.08.2011, 07:04 | ליאור בן דוד

"למה לבזבז את המשאבים שלנו על סבסוד טכנולוגיות לא יעילות, במקום להשקיע אותם במחקר ובפיתוח? אם הכסף יושקע באופן נכון, נוכל לייצר חשמל סולארי במחיר זול יותר מזה של החשמל המיוצר כיום באמצעות פחם", אומר ניר שביב, פרופ' לפיזיקה מהאוניברסיטה העברית.

שביב אומר את הדברים על רקע החלטת הממשלה ביולי האחרון לאשר את הגדלת מכסות ייצור החשמל מאנרגיה סולארית ב־460 מגה־ואט. ההחלטה זכתה להתנגדות עיקשת מצד נערי האוצר, שטענו כי ייצור החשמל ממתקנים סולאריים מטיל נטל רב מדי על הציבור. הסיבה: חברת החשמל נדרשת לרכוש מהיצרנים הפרטיים חשמל במחיר הגבוה פי שלושה מעלויות הייצור שלו בפועל - פער שמגולגל בסופו של דבר לתעריף החשמל לצרכן, שרק השבוע הועלה ב־10%.

שביב מסכים עם עמדת האוצר, וטוען כי לפחות בשלב זה סבסוד אנרגיה סולארית אינו כדאי: "ייצור חשמל מכור גרעיני או מתחנת פחם עולה כ־5 סנט לקוט"ש, לעומת 25 סנט לקוט"ש במתקן סולארי. הסיבה היחידה לכך שיש יצרנים סולאריים היא סבסוד עלויות הייצור, שמי שמשלם עליו הם צרכני החשמל".

 

גדל בעצמו בבית סולארי

העיסוק בשמש מאוד טבעי לשביב. אמו, פרופ' עדנה שביב, היא ארכיטקטית שמתמחה בבנייה סולארית. לאורך ילדותו אף גדל בעצמו בבית סולארי: "הבית שלנו ניצל באופן נכון את אור השמש וחסך את עלויות החימום בחורף ואת עלויות הקירור בקיץ. אמא שלי תכננה את הבית כך שההשקעה הנוספת בעלות הבנייה החזירה את עצמה בתוך ארבע שנים. ככלל, בנייה סולארית יעילה בהרבה מייצור חשמל סולארי, שלוקח שנים רבות עד שהוא משתלם", אומר שביב.

מה תגיד למי שהשקיע כסף ברכישת מתקנים סולאריים על סמך התחייבויות שקיבל מהמדינה?

משתלם? האבסורד שמאחורי סבסוד אנרגיה סולארית יותר משתלם לפרק מתקן מסובסד מאשר להשתמש בו ליאור בן דוד, 2 תגובותלכתבה המלאה

"מי שבונה על טכנולוגיה מסובסדת צריך להבין שבלי הסבסוד ההשקעה לא רווחית, ושזה סיכון. הייתי מציע לאנשים לחכות עשר שנים, כי אם מסתכלים על מחיר החשמל הסולארי רואים שהוא יורד בדומה לחוק מור (מודל מתחום מדעי המחשב המאפשר לנבא קצב של התפתחויות טכנולוגיות - לב"ד). לפי התחזית, עלות ייצור חשמל סולארי תשתווה למחיר החשמל לצרכן ב־2020. רק אז יהיה שווה לאנשים להתקין מערכות על הגג שלהם, כי זה יחזיר את העלות מיד. גם אם זה יקרה רק ב־2025, מתישהו זה יקרה. באיזשהו שלב, המחיר של טכנולוגיות חלופיות יהיה זול יותר מייצור חשמל באמצעות פחם, ומי שתהיה לו הטכנולוגיה הזו יגזור קופון גדול מאוד. צריך לוודא שאנחנו משקיעים בפיתוח הטכנולוגיה הזו כמו שצריך, כך שכשנגיע לנקודה הזאת נהיה הראשונים עם הטכנולוגיה. ברגע שזה יקרה, השוק יגדל בצורה משמעותית".

"מנסים לגרום לנו לפחד"

שביב מתמחה באסטרופיזיקה והתפרסם בזכות מחקר יוצא דופן שפרסם, ולפיו ההתחממות הגלובלית לא נגרמת כתוצאה מפעילות האדם, אלא עקב שינויים בפעילות השמש ובקרינה הקוסמית שהיא מטילה על כדור הארץ.

"הסיפור מורכב הרבה יותר מכפי שמציגים אותו ונובע מעלייה בפעילות השמש", הוא קובע. "גם הרגישות האקלימית של כדור הארץ לשינויים באטמוספרה נמוכה יותר מכפי שטוענים באו"ם".

אז למה מתעקשים לשכנע אותנו שההתחממות הגלובלית מקורה בפעילות האדם?

"קמה לה תעשיית מחקר אדירה שמגלגלת המון כסף. ברור שיהיה להם אינטרס להעצים את הבעיה. לאחרונה דיברתי עם פרופ' לפיזיקה באוניברסיטה מכובדת בארה"ב ועם בכיר בתעשיית החשמל בארה"ב, ושניהם אמרו לי שחברות הביטוח משקיעות בנושא. יש להן אינטרס לגרום לנו לפחד, כי זה מקור ההכנסה שלהן".

המשמעות של דבריך היא שאפשר להמשיך לייצר חשמל מדלקים מזהמים ולפלוט פחמן בלי חשבון?

"המטרה שלנו היא שיהיו לנו מקורות אנרגיה אחרים, כי אנחנו לא רוצים להיות תלויים באנרגיה שמקורה בשריפת דלקים מאובנים. זה נכון שתקופת האבן לא נגמרה מפני שנגמרה האבן, ואני גם לא חושב שהתלות שלנו בנפט תיגמר מפני שייגמר הנפט, אבל כמות הנפט עדיין הולכת ופוחתת, ועם הירידה במשאבים גם המחיר יעלה. חוץ מזה, נכון שהיום נפט או פחם הם מקורות אנרגיה זולים, אבל למה לא לשאוף למקורות אנרגיה זולים פי שניים או שלושה?".

לדברי שביב, "צריך להבין מהי המטרה להפחתה בשימוש בפחם. מטרות שונות דורשות צורת פעולה אחרת לגמרי. אם אנחנו רוצים להקטין את פליטות הפחמן הדו־חמצני או אם אנחנו רוצים לשמר את רזרבות הנפט, לכל אחת מדרכים אלה יש פתרונות שונים".

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
ל-9, איך אתה מסביר אם כן את מחיר הסיבסוד??
אם היה כל כך שווה ליצר חשמל בעזרת תאים סולריים בשעות השיא, איך זה שצריך לסבסד אותם פי 4 או יותר מכמה שעולה לקנות את החשמל מחברת החשמל? לפי מה שאתה אומר, לא צריך את הסבסוד! השוק החופשי היה דואג לכך שחשמל סולרי היה מופק רק למטרת רווח.
נוכרי , ארה"ב  |  02.10.11
9.
כלכלה ופיזיקה לא הולכים יחד???
מתוכן הדברים נראה לי שבפיזיקה אולי מבין אבל בכלכלה ממש לא. המחיר הראלי של ייצור החשמל בארץ ( כולל הולכה) מתקרב בצהריים ל 1.2 ש"ח לקילוואט מיוצר. האנרגיה המופקת ממתקנים סולארים מוזרמת בעיקר בשעות של 10 עד 16:00 זהו בדיוק הזמן שעלות ייצור החשמל בממוצע כ 1 ש"ח. עלות זו נובעת בעיקר משימוש של כל טורבינות הגז ( רגע של פיזיקה - חלקן מונעות לא בגז אלא בדלק פוסילי), טורבינות אלו נועדו להיות מופעלות רק בחרום ועלות הפעלתן גבוהה, היות ומשק החשמל לא מתוכנן על רזרבות כמו בכל מדינה מערבית מתוקנת ( לפחות 20% רזרבה), ולכן הטורבינות מופעלות על בסיס קבוע על מנת לספק את שיא הביקוש אשר נושק לקיבולת המקסימאלית של הייצור. ולכן עלות הייצור הראלית גדולה מ 1 ש"ח לקילוואט. צריך כמובן לקחת בחשבון את נזקי הפלטות ולהוסיף למרכיב הייצור. ולכן המחיר שמשלמת היום המדינה עבור מערכות סולאריות קרוב למחיר האמיתי של ייצור חשמל, ובקצב של עליית מחיר החשמל ( התלוי בנפט ואספקה לקויה של גז), מחיר ההחשמל הסולארי אפילו ללא התחשבות בעלויות עקיפות יגיע למחיר הרשת תוך שנה. חייבים היום במיידית להניח את התשתית הסולארית המבוזרת ולפתוח מכסה נוספת של כ 200 מגהואט למערכות קטנות .
לייזר  |  30.08.11
לכל התגובות