אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההחלטה על הסדרת תאגידי המים מתעכבת 5 חודשים צילום: גיא אסיאג

ההחלטה על הסדרת תאגידי המים מתעכבת 5 חודשים

ועדת ניסן, שבחנה את התקשרות תאגידי המים עם הרשויות המקומיות, התעכבה בהגשת המלצותיה. עכשיו מחכים שנתניהו יפנה זמן לנושא

14.08.2011, 08:20 | ליאור בן דוד

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, טרם קבע דיון בנושא מסקנות ועדת ניסן להמשך פעילות תאגידי המים. זאת אף שהמסקנות הוגשו על ידי הוועדה להכרעתו כבר בסוף חודש יולי, לאחר שהיא עצמה התעכבה בהגשת ההמלצות ארבעה חודשים.

ועדת ניסן הוקמה בינואר האחרון, במטרה לבחון את יחסי הרשויות המקומיות ותאגידי המים. זאת לאחר שהרשויות המקומיות ביקשו להחזיר אליהן את השליטה שנלקחה מהן ב־2001 על אחזקת משק המים וההכנסות ממנו. הועדה אמורה היתה להגיש את המלצותיה בתחילת מרץ האחרון.

חוק ממשלתי שהתקבל ב־2001 קבע כי על הרשויות להקים תאגידים שינהלו את משק המים באופן עצמאי, מתוך הבנה שהרשויות המקומיות לא ממקמות את הטיפול במשק המים והביוב במקום גבוה בסדר העדיפויות, ולכן תשתיות המים והביוב ברובן סובלות מהזנחה קשה. לאורך העשור האחרון הוקמו 52 תאגידי מים, וכל הכנסות הרשויות מגביית חשבונות המים וביוב עברו אליהם במקום לקופת הרשויות. בנוסף, נאלצו הרשויות לשלם חשבונות מים לתאגידים, על צריכת המים במבני ציבור ועל גינון ציבורי. בינואר האחרון, החליטו בשלטון המקומי כי הגיעו מים עד נפש, ואיימו לפתוח בשביתה עד שיוסדר נושא התאגידים. בעקבות האיום הוקמה ועדת ניסן.

כאמור, הועדה איחרה בהגשת מסקנותיה ועשתה כן רק לאחר חצי שנה של דיונים. כעת נראה כי הדרך ליישום ההמלצות עוד רחוקה: ראשי השלטון המקומי ומשרד האוצר אמנם חתמו בעקבות פרסום ההמלצות על הסכמות מבנושא הפעלת התאגידים. אך רשות המים, לה כפופים התאגידים, מתנגדת להסכם. היא אף מתעתדת להגיש לראש הממשלה דעת מיעוט. ראש הממשלה יהיה זה שיכריע בנושא, אך ממשרדו נמסר ל"כלכליסט" כי טרם נקבע מועד לדיון.

המלצות ועדת ניסן קובעות כי כל רשות שטרם הקימה תאגיד מים תצטרף לתאגיד קיים, או תקים תאגיד עצמאי תוך חצי שנה. כמו כן הרשויות המקומיות יקבלו פטור ממס על משיכת דיבידנד מרווחי התאגידים הפועלים בתחומן, וראש הרשות יוכל לכהן כיו"ר התאגיד בתחומו אך ימנע מלהשתתף בדיונים בהם הוא עלול להיקלע לניגוד עניינים. תאגידי המים יוכלו להשתמש במנגנון הגביה של הרשות המקומית.

רשות המים מסרבת לחתום על ההסכמות בטענה שיש לצמצם את מספר תאגידי המים ללא יותר מ־15. לטענתה, הקמת תאגידים נוספים תגדיל את ההוצאות ותעלה את מחירי המים, בעוד שצמצום מספר התאגידים ייעל את משק המים, יקטין את ההוצאות, ויפחית את מחירי המים לצרכן. כשיפסוק ראש הממשלה בנושא תוגש הצעת חוק, שתסדיר את נושא משק המים לטווח ארוך.

תגיות