אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם העליון קובר את הווד"לים? צילום: אפרת לובל

האם העליון קובר את הווד"לים?

מאבק על קרקע בנתניה אילץ את בית המשפט העליון לקבוע כי תוכניות נדל"ן שלא יאושרו בוועדות המחוזיות בתוך שלושה חודשים, יועברו לוועדה להשלמת תוכניות - שקיימת בחוק כבר מ־1987. המשמעות: חוק הווד"לים, שנועד להאיץ את אישור התוכניות, הופך למיותר

21.08.2011, 08:37 | מארק שון

שבועיים בלבד לאחר חקיקת חוק הווד"לים (ועדות דיור לאומיות) מודיע בית המשפט העליון: הוועדות המחוזיות בכל הארץ יצטרכו לעמוד בלוחות הזמנים של חוק התכנון - שלושה חודשים בלבד לאישור או דחייה של תוכנית - ולאחר מכן יועברו הסמכויות ל"וועדות להשלמת תוכניות", שיכללו נציגים של שר הפנים ושל ועדות התכנון המקומיות והמחוזיות.

במסגרת חוק הווד"לים יוקמו ועדות שיאשרו תוכניות במסלול מהיר, ואמורות להקטין את משך הזמן שהתוכניות נמצאות בוועדות. אם המהלך של העליון ייצא לפועל, הוא יכול להפוך את חוק הווד"לים למיותר.

ברקע ההחלטה הנוכחית עומד ניסיון משנת 1987 להתמודד עם התארכות הליכי אישורי תוכניות הבנייה בישראל, שניסה לצמצם את לוח הזמנים של הוועדה המחוזית לשנה ולאחר מכן לשלושה חודשים בלבד. בפועל, ההוראה לא קוימה כמעט מעולם, ותוכניות נותרו בוועדה המחוזית זמן רב יותר מאותם שלושה חודשים.

לכנסת ניתנה שהות להגיב

פרשנות חשפו את ה"ישראבלוף" הבלוף הגדול שנחשף הוא שכל הדיבורים הגבוהים על שבירת הבירוקרטיה היו כאן כבר לפני 20 שנה, אבל דבר לא קרה מארק שון, 3 תגובותלכתבה המלאה

השופטת אסתר חיות, שהביאה בחשבון את ההשלכות הרות הגורל שיש להחלטה על עבודת הוועדות המחוזיות, קבעה כי יש להמתין עם הפעולות האופרטיביות של העברת התוכניות לוועדות החדשות, ולתת לכנסת שהות של חצי שנה כדי להגיב לפסק הדין. "לא ניתן להתעלם מן ההשלכות הדרמטיות הצפויות כתוצאה מהפירוש שנתנו להוראות החוק", כתבה השופטת חיות בהחלטתה. "המשמעות של יישום ההחלטה לאלתר היא כי כל הוועדות המחוזיות הפועלות בארץ יידרשו באופן מיידי למנות ועדות להשלמת תוכניות לכל תוכנית ותוכנית שטרם נתקבלה לגביהן החלטה, בתוך לוח הזמנים הקבוע בחוק התכנון והבנייה".

השופטת הוסיפה כי "דומה שאין צורך להכביר מילים באשר לקשיים העלולים להיווצר כתוצאה מכך... הכדור מצוי במגרשו של המחוקק, ולו הפתרונים". השופט אליקים רובינשטיין הוסיף כי אם המחוקק יבחר שלא להתערב בעניין הזה - "על פי מגמתו בחוק הווד"לים" - העניין יתחיל להיות מיושם, למעט מקרים קיצוניים.

לטענת נציגי הוועדות המחוזיות, הצעד של העברת הדיונים לוועדות השלמת תוכניות רק יתקע את הליכי התכנון ויערים קשיים. נוסף על כך, הרפורמה המקיפה בדיני התכנון התקבלה בקריאה ראשונה במרץ 2010, ומאז נמצאת בוועדת הפנים והגנת הסביבה לקראת קריאות שנייה ושלישית. נכון לעכשיו, הוועדות להשלמת תוכניות אמורות להיות קיימות, אך בפועל כלל אינן מופיעות במסגרת הרפורמה הבאה.

אם המחוקק לא ישנה את פסק הדין בהוראה מיוחדת במסגרת הרפורמה, הרי שלרות יוסף - הממונה החדשה במחוז המרכז של הוועדה המחוזית, המחוז הגדול ביותר במדינה שכולל את עתודות הקרקע הגדולות ביותר - צפויה עבודה קשה מאוד לעמוד בלוחות הזמנים.

החוף בנתניה הביא להחלטה

 

באופן מפתיע, הסיבה להכרעה העקרונית היתה התעקשות של הוועדה המחוזית לערער על תוצאה בהליך אחד פרטי, שככל הנראה ישפיע כעת על כל הוועדות בישראל. התוכנית המדוברת היא יוזמה של עיריית נתניה ברצועת החוף בחלקה הדרומי של נתניה, שבמסגרתה יפונה אתר פסולת בשטח של 200 דונם, ייבנה מתחם מגורים של 2,000 יחידות דיור בבניינים בני 19–16 קומות, ועל חוף הים ייבנו כ־1,000 חדרי מלון. נוסף על כך, שמורת האירוסים שבסמוך לאזור תישמר.

התוכנית הופקדה באוגוסט 2009 בידי הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה, והוגשו לה 19 התנגדויות, בעיקר על ידי הבעלים. תקופת ההפקדה שקבועה בחוק הסתיימה באוקטובר 2009, אולם בפועל, הוועדה שדנה בהתנגדויות התכנסה לראשונה רק בינואר 2010. הפרקליט דן אבי־יצחק, שמחזיק עם בני משפחתו בשטח של 900 מ"ר על חוף נתניה, פנה כבר במאי 2010 בבקשה להורות על מינוי ועדה להשלמת תוכניות, אך נענה כי הוועדה המחוזית החליטה שלא לעשות זאת.

כעבור חודשיים הגיש אבי־יצחק עתירה מינהלית לבית המשפט המחוזי בפתח תקווה, ודרש הקמת ועדה שאליה יועברו כל הסמכויות של הוועדה המחוזית. בדצמבר 2010 החליט השופט אילן שילה לקבל את טענות אבי־יצחק ולמנות מיד ועדה להשלמת תוכניות.

בינואר האחרון מונתה הוועדה, אולם היא הקפיאה את עבודתה וחיכתה לפסק דין סופי של בית המשפט העליון, אף שבתחילת מרץ דחה העליון את הבקשה לעכב את ביצוע פסק הדין - כלומר, העבודה של הוועדה החדשה היתה אמורה להתחיל ולא לחכות לתוצאת הערעור. בסוף השבוע, כאמור, הכריע העליון והודיע כי יוקמו ועדות להשלמת תוכניות.

הוועדות התעלמו מהחוק

 

לפי החלטת העליון, לוועדה המחוזית יש שלושה חודשים מיום הפקדת התוכנית לאשר או לדחות אותה. לשר הפנים יש סמכות לתת הארכה של שלושה חודשים נוספים, אך בסופם חייבת הוועדה המחוזית למנות ועדה להשלמת תוכניות, שכל הסמכויות לגבי אישור התוכנית יעברו אליה.

השופטים לא הסתירו שדעתם אינה נוחה מההשלכה האפשרית בפועל, אך טרחו לכתוב בהרחבה על מה שהשפיע על דעתם - הרפורמות של נתניהו בתחום. רובינשטיין התייחס לחוק הווד"לים וכתב כי "לאחרונה ממש נחקק חוק הווד"לים שנועד לטפל בהליכי אישור תוכניות בנייה, שנועדו לצמצם ממש את לוחות הזמנים. עינינו הרואות את מגמת המחוקק".

תגיות