אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דרעי: "אין ברירה - חייבים להקים ממשלת אחדות לאומית" צילום: עמית שעל

דרעי: "אין ברירה - חייבים להקים ממשלת אחדות לאומית"

יו"ר ש"ס לשעבר אמר בוועידה הכלכלית המרכזית של "כלכליסט" כי "עם ישראל במקורותיו יכול לתת את התורה הכלכלית הטובה ביותר"; לדבריו, על אנשי העסקים "להושיט יד ולקבל חרדים למקומות העבודה"

07.09.2011, 11:22 | תומר זלצר
"בעת הזו אין ברירה וחייבים להקים ממשלת אחדות לאומית לשנתיים הבאות. ממשלה כזו תתמודד עם שלושה נושאים מרכזיים: הצונאמי המדיני-ביטחוני שעומד לפתחנו, מתן מענה לשינויים החברתיים ושינוי שיטת הממשל בישראל כי אין ברירה אחרת" - כך אמר היום (ג') אריה דרעי בוועידה הכלכלית המרכזית של "כלכליסט", הנערכת במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב. 

לדברי דרעי, "הייתי בין אלה, לפני הרבה שנים, שניצל את שתי שיטות הבחירות בישראל. אחרי שעברתי את כל אלה, וכיום כסבא לנכדים, אני אומר לכם: אין אפשרות לנהל את מדינת ישראל עם כל קשייה עם השיטה הקיימת. הכי קל לתקוף את ראש הממשלה ולהגיד שהוא לא מושל. תהיה ראש ממשלה הכי מוכשר שיש, בשיטה הקיימת שבה ממונים שרים על פי מפתח קואליציוני, שבה יש ריבוי מפלגות ואחוז חסימה נמוך - זה בלתי אפשרי, ודאי לא כדי להתמודד עם הבעיות הרות הגורל שעמן מתמודדת כיום ישראל. לא תהיה אפשרות לשנות את השיטה אם לא תהיה ממשלת אחדות לאומית"

עוד מהוועידה:

דרעי החל את דבריו בהתייחסות להפגנות המחאה במוצ"ש שבהן השתתפו כ-400 אלף מפגינים: "העם דורש צדק חברתי. את הקריאה הזו שמענו במוצ"ש בכיכר. את הקריאה הזו גם קראנו ושמענו באותו יום בבוקר, בפרשת שופטים שהוקראה בבתי הכנסת. התורה אומרת לנו שהתנאי לחיות בארץ הזו הוא צדק חברתי. אומרים המפרשים כי גם את הצדק צריך לרדוף בצדק. האתגר הגדול שלנו הוא להפוך את החברה הישראלית לחברה צודקת.

"אדם שמתרגל לחיות שלא על פי כללים של חסד, שלא נותן לאחר אלא רק לעצמו - בסוף יגיע למידת סדום וייקח מהאחר. מדינה לא יכולה לחיות במצב של קפיטליזם כזה קיצוני ולהגיד 'אני לא מתערבת'. אחת השאלות הפוליטיות והחברתיות המשמעותיות ביותר בחברה שלנו היא האם ישראל יכולה להרים יחד את הדגל החברתי והביטחוני. לשיטתי, אין כאן בכלל שאלה. השאלה היא מופרכת. האם העובדה שיש אזרחים שמרגישים שהמדינה מפקירה אותם מאיימת פחות על המדינה? האם מדינות קורסות בגלל חוסר בטנקים או בלכידות חברתית? החוסן הראשון של מדינת ישראל הוא החוסן החברתי. שני הדגלים האלה יכולים ללכת ביחד ולא האחד על חשבון השני.

מדיניות כלכלית ומוסרית

"החוזה של המדינה עם אזרחיה צריך לכלול מדיניות כלכלית ומוסרית ומחויבות שלא לבצע הפרטות בארבע מערכות: מערכת הבריאות, מערכת החינוך, מערכת הביטחון ושירותי הרווחה. מערכות אלה מאפשרות את קיום החוזה של המדינה עם אזרחיה. צריך לנסות לספק שוויון הזדמנויות לכל ילד והקניית ערכים יהודיים ויש לקדש את החיים וכבוד האדם.

"אני זוכר כנער את הרוח שהביא מנחם בגין בפרויקט שיקום השכונות. זכיתי גם לעבוד עם ראש הממשלה יצחק רבין ולא אשכח שהוא אמר לי: 'אריה, כדי שנוכל לעשות שלום עם אויבינו - צריך לעשות שלום בתוכנו. ואין אפשרות לעשות שלום בתוכנו בלי הגברת השוויון'. אין ספק שאנחנו נמצאים בימים גדולים, ימים היסטוריים ומשובבי נפש. כאשר התחלתי את דרכי בפוליטיקה כבחור צעיר, באותו גיל שבו נמצאים כיום מנהיגי המחאה, החלום שלי היה לראות את אותם מראות של השבועות האחרונים: אזרחים שלא מוכנים לקבל את מציאות חייהם כגזירת גורל ושמוכנים לפעול למען חברה צודקת.

"אני פונה למנהיגי המחאה: דיברתם הרבה על צדק חברתי ואני רוצה לדבר איתכם על פער חברתי. הצלחתם להכניס לתודעה רצון לתיקון חברתי שטרם נראו כאן. אף תנועה פוליטית לא עשתה את מה שעשיתם בחודשיים האחרונים. אבל אל תשכחו את שכבות המצוקה מאחור: הילחמו גם למענם, זעקו גם את זעקתם. הם לא היו בהפגנה במוצ"ש. אין להם את הכסף, את הכוח הנפשי ואת האנרגיה להגיע לכיכר המדינה. הם נשכחו בצפון, בדרום, בפריפריה. גם להם מגיע צדק חברתי והזכות לראות את האור. האנשים הללו מבקשים מהמדינה הזדמנות אמיתית וסיכוי הוגן - להם ולילדיהם.

"גם בחברה החרדית יש שינויים עמוקים שמתחוללים וצריך לעודד אותם בלשון רכה ובקבלה של האחר. צריך לקבל בוגרים אקדמיים חרדים לחברות העסקיות, לקבל אותם לעבודה ולתת להם את התנאים שמגיעים להם כדי שייקלטו. יש שטוענים כי קצב השינוי לא מספיק מהיר ושצריך להשתמש במקלות במקום בתבונה. החברה החרדית צריכה ורוצה מאוד לנהל את השינוי הזה בתוכה, תנו לה לנהל אותו. אני מבטיח לכם שתוך שנים תראו שינוי עצום. אבל אסור שהחברה החרדית תרגיש מאוימת. לא צריך לפחד מהאחר, אלא לחבק ולעזור. אחים אנחנו, גורל אחד לכולנו".

"השינוי כבר כאן"

"השינוי כבר כאן. רוחות של תיקון גדול וסובלנות הדדית נושבות כאן. שמעתי את יו"ר התאחדות הסטודנטים איציק שמולי נואם על 'הישראלים החדשים'. אין לי ספק שיש לו כוונה טובה, אבל אני מפחד מהמונח הזה. עדיין יש לי בראש את המונח 'ישראל השנייה'. עם ישראל לא יכול להרשות לעצמו חלוקה לקבוצות. עם ישראל הוא עם אחד. אסור ליצור קבוצות חדשות בעם ישראל".

"שמואל שהיה ראש הרבנים בבבל, גדול הפוסקים בדורו, הזהיר לפני חג הסוכות את מוכרי ההדסים שניצלו את ההזדמנות והעלו את המחירים. הוא הזהיר אותם שאם לא יורידו את המחיר בצורה ריאלית, הוא יוציא פסק הלכה מיוחד שיתיר להשתמש בהדסים פגומים כדי לא לפגוע בממונם של ישראל. אני מציע למחוקקים שנמצאים כאן ולשר התמ"ת: בלי קשר לכל הוועדות והפתרונות, כדי להתמודד עם יוקר המחייה צריך להקים בחקיקה גוף ציבורי שידאג לכך שעל כל מוצר שנקנה יהיה תו תקן של מחיר הוגן. יש לנו את הכוח להחליט מה אנחנו רוצים לקנות ומה לא. זהו תפקידה של הכנסת והממשלה: לתת לאזרחים כלים כדי שיהפכו לצרכנים נבונים".

"אני רוצה לציין בשורה גדולה וחשובה שמצאתי אצל המפגינים. היה אפשר לראות כמה הם מתאמצים להגיד לא לשנאה ולפירוד. כל המאמצים שנעשו להכניס מחלוקות ביניהם לא עלו יפה. הם נהגו באחריות וכל הכבוד להם. הם נותנים לנו המון תקווה, אבל אוי ואבוי אם לא נראה להם שהממשלה עושה את כל המאמצים האפשריים כדי למצוא פתרונות לזעקה שעלתה. לא בושה ללמוד מהצעירים האלה, שהתגברו על כל חילוקי הדעות ביניהם".

תגיות

36 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

35.
כתובבתורה שסוף העולם יגיע כשעם ישראל ישנא את אחיהם החרדים שינאת חינם בחסות התקשורת
כל העדר מלא שינאת חינם וטענות לחרדים אבל אף מילה על הערבים שמקבלים מליארדים מידי שנה מביטוח לאומי. אגב מרובין הוד עשו גיבור ומדרעי הפוך.תתחילו להיות אנושיים ולא רק חומריים כסף לא שווה את כבוד האדם.
אביה  |  07.09.11
34.
כל כישרונו בזיהוי סחטנות פוליטית
עבריין עילג שניצל את כוחו הפוליטי עוד בהיותו "מנכ"ל המדינה", ניצול חזירי שלא לטובת כלל הציבור. זוכרים את תרגילי "שרות הצבאי" ? זוכרים את תרגיליו בממשלת רבין שנאלץ לעשות ממנו גאון פוליטי בגלל הרכב ממשלתו ? זוכרים את מעלליו עם התגברות כוחו הפוליטי ביתר הממשלות ? זוכרים על מה הורשע ? זוכרים את הדמגוגיה שלו שגרמה לאיבה בין אשכנזים לספרדים, וכל זה לתועלתו האישית ? לא זוכרים. אחרת איך אפשר להסביר שהוא עדיין מקבל במה בכל אמצעי התיקשורת ?
לא שוכח , דרום  |  07.09.11
32.
השינוי מתחיל במערכת החינוך, אנא הגיבו והציעו שיפורים.
משרד החינוך צריך לממן אך ורק לימודי ליבה, שהם המקצועות הריאליים לחיים האזרחיים. צריכות להיות תוכניות לימוד שמאגדות מקצועות לפי "ז'אנר". כולם צריכים ללמוד מהכל, במינונים שונים. מקצועות ריאליים (מתמטיקה, מדעים, מחשבים...), מקצועות תרבותיים (ספרות, היסטוריה...), מקצועות שפה - תלות בציבור ובהעדפות וכד' (עברית, אנגלית, ערבית, שפות נוספות... [סינית, יפנית, צרפתית, ספרדית...]), מקצועות אזרחיים (ההיסטוריה של מדינת ישראל [אין מקום לנרטיבים של טיבי וחבריו, מצטער אתם לא חיים אצל אבו-מאזן או הנייה], אזרחות, כלכלה [קבלת החלטות נכונה, הבנה בסיסית בכסף חוץ מחשבון וכד'], תרומה לקהילה), חזרתם של התיכונים המקצועיים (חשמלאות, מכונאות, נגרות...). לגבי אוכלוסיות עם צרכים מיוחדים: אפשר לתת לדתיים ולחרדיים חוץ מהרחבות של בגרויות בתנ"ך וכד'. אם רוצים מעבר לזה, אזי מן הראוי שזה יהיה במסגרת של "חוגי העשרה" מעבר לתוכנית הלימודים, אם יסובסדו, אז זה בתנאי שכל תלמידי ישראל יוכלו לבחור חוג מסובסד בהיקף שעות דומה. הוראה: כמו כן, יש לבצע מבחנים ארציים אחידים כל שנה, מצד אחד כדי לאמוד את טיב ההוראה, וליצור שכר דיפרנציאלי. מורה שמרוויח לפי ותק נשחק, כי הוא יודע שלא משנה כמה יהיה מורה טוב זה לא ישפיע על שכרו. להתאים את הישגי תלמידיו לממוצעים בית ספריים, עירוניים וארציים, ולפי סטיות התקן, לקבוע מדד שעל פיו ייקבע האם להוסיף או לגרוע משכרו בשנה הבאה. תראו איך כולם הופכים להיות מורים מעולים... מצד שני, מעקב אחרי כל תלמיד בכל שנה וחיזוקים בבתי הספר לקראת שנה הבאה (או אפילו בחופשות הקיץ במקרים קיצוניים...). אשמח אם תרחיבו את הרעיון, בכל אופן המטרה שלי היא ליצור מורים ששואפים גבוה, ותעודות בגרות מגוונות יותר שיתאימו לכל תלמיד בהתאם לתחומים בהם הוא בולט. הדבר וודאי יגדיל גם את אחוז הזכאות לבגרויות, כיוון שכל אחד ייבחן בעיקר מה שהוא טוב בו, וניתן יהיה להקל מהלחץ והשנאה לתחומים חשובים אחרים שפשוט פחות טובים בהם.
THE RIGHT WAY  |  07.09.11
לכל התגובות