אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": חיפה ונתניה נוספו לרשימת המועמדות לקליטת הגז צילום: גיא אסיג

בלעדי ל"כלכליסט": חיפה ונתניה נוספו לרשימת המועמדות לקליטת הגז

משרד הפנים צירף את חיפה, נתניה ויקום והציג רשימה חדשה הכוללת 19 אתרים להקמת מתקן לקליטת הגז הגולמי מתמר, ובהם גם האפשרות להקמת אסדה ימית. בנובמבר יסוננו האתרים ויתבצע תסקיר השפעת סביבה לבחירת אתר ההקמה הסופי

13.09.2011, 06:55 | ליאור גוטמן

ועדת העורכים של משרד הפנים הציגה רשימה חדשה הכוללת 19 חלופות להקמת מתקן לקליטת הגז הגולמי מקידוח תמר - כך נודע ל"כלכליסט". הרשימה כוללת אתרים שמתווספים לששת האתרים היבשתיים שנבחנו עד כה: עכו, עין איילה, זכרון יעקב, קיסריה, חדרה צפון וחדרה מרכז. בין האתרים החדשים שייבחנו כאתר להקמת המתקן: חיפה, נתניה ויקום. כמו כן, עדיין נבחנת האפשרות להקים את מתקן הקליטה על אסדה ימית מול חופשי חדרה.

בנוסף, החליטה הוועדה לבטל הישיבה שתוכננה לאוקטובר ושבה היתה צפויה ליפול ההחלטה על האתר להקמת המתקן. במקום זאת תכנס הוועדה ישיבה בחודש נובמבר ובה יוחלטו איזה מבין 19 החלופות רלבנטיות יותר ויבוצע להן תסקיר השפעת סביבה, שיבחון גם השלכות על איכות הסביבה וגם סכנות ביטחוניות.

מתקן קליטת הגז הוא מבנה להפחתת לחצים ולהזרמת הגז למערכת ההולכה הארצית, שיתפרש על שטח של 100–140 דונם, זמן הבנייה נאמד ב־18–24 חודשים ועלות הבנייה נאמדת ב־150 מיליון שקל. משרד התשתיות מעוניין בשימוש במתקן כנקודת קליטה צפונית לגז, בנוסף לנקודה הקיימת בין אשדוד לאשקלון, מחשש שבעת אירוע ביטחוני מערכת הולכת הגז תושבת וייצור החשמל בישראל ייפגע.

בזמן ישיבת הוועדה נערכה מחוץ לכתלי משרד הפנים הפגנה המתנגדת להקמת מתקן יבשתי לקליטת הגז. "קיים קשר הדוק בין המאבק לצדק חברתי לבין המאבק להרחקת תשתיות הגז ללב הים", אמרה חנה קופרמן, תושבת חוף הכרמל שליוותה את המאבק נגד הקמת המתקן היבשתי בשנה האחרונה. "אסור שהארובות יגיעו לחוף".

המתקן לקליטת גז גולמי מקידוח תמר זכה לפרסום רב בשנה שעברה, על רקע מאבקם של תושבי המועצה האזורית חוף הכרמל, זכרון יעקב ופוריידיס נגד הקמת המתקן בחוף דור הסמוך. משרד התשתיות הלאומיות שאף להקים את המתקן במקום לאחר ששותפות תמר, שבה שותפה קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה, הגיעה להבנה עם קיבוץ מעיין צבי על הקמת המתקן במטעיו.

מאבק עיקש של תושבי המקום וחוסר תכנון והעלאת התנגדויות לתכנית במוסדות המתאימים הביאו את משרד התשתיות לזנוח את התכנית. כתוצאה מכך החליטה המועצה הארצית לתכנון ובניה על בחינת שש חלופות יבשתיות והקמת אסדה ימית, שאליהן נוספו עתה חלופות נוספות.

בענף האנרגיה ממתינים בקוצר רוח לקבלת ההחלטה הסופית על מיקום מתקן קליטת הגז ומחכים להקמתו, שכן הוא הכרחי להזרמת גז לשימוש המזק ממאגרים פוטנציאליים נוספים מלבד תמר, כשרה ומירה,עד סוף 2013. חלק מתושבי אזור חדרה ממשיכים להתנגד לכל חלופה יבשתית למתקן, ומציעים להקים את האסדה בלב ים בכל מקרה.

עם זאת, בענף האנרגיה חוששים שעל רקע השיבושים באספקת הגז המצרי צפוי מאגר הגז הפעיל היחידי ים תטיס לאזול בתוך שנה, כך שיווצר מחסור בגז עד הפיכת קידוח תמר למסחרי ב־2013.

במקביל, צפוי היום להתקבל האישור הסופי להצבת מצוף ימי לקבלת הגז הנוזלי מול חופי חדרה במרחק 10 ק"מ מהחוף. המצוף שיוקם בידי המדינה ישמש לקליטת גז נוזלי מאניות הנושאות גז ממדינות זרות, ולהמרתו מנוזל לגז, על רקע השיבושים בהגעת הגז ממצרים. מתקן היבשה של המצוף, שממוקם 2.8 ק"מ מהחוף, עשוי להפוך למתקן קבע בעתיד לאחר שמשרד התשתיות הלאומיות הביע לאחרונה התעניינות להשארתו ככזה.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
מדוע יצחק תשובה נלחם על כך שמפעלי הגז ייבנו על היבשה ולא בים?
אם נובל אנרג'י היתה מתכננת מראש לבנות את מפעלי הגז על אסדה בים, כזאת שראינו בסרטוני הפרסומת הפוטוגניים שהפיצה בטלוויזיה בליווי הכיתובית "אנרגיות טובות"- אזי לא היו שום עיכובים, והמפעלים היו כבר מזמן נמצאים בהליכי תכנון אבל...בגלל בצע כסף, טייקוני הגז רוצים להקים את המפעלים על היבשה כי זה זול ומהיר יותר. לא מעניין אותם שעקב המצב הביטחוני דבר זה יגרום לסכנה לחיי רבבות תושבים שיגורו בסמיכות למתקנים ולא מעניין אותם שתהליך טיהור הגז יזהם את הסביבה, שלא לדבר על סכנה של דליפה. גם אם המפעלים יוקמו בים הם ירוויחו הרבה מיליונים - אז מדוע הם מנהלים מלחמה מול התושבים? כי יצחק תשובה זקוק בדחיפות למזומנים על מנת לפרוע את חובותיו וכל תושבי רצועת החוף הופכים להיות בני ערובה בגלל חשבון הבנק שלו שנמצא במינוס....
חנה , חוף הכרמל  |  13.09.11
5.
לא הבנתי. לנו כמויוט אדירות גז וקונים LNG מאחרים?
נימבים(לא אצלי בחצר). כך אמרו אנשי נובל כאשר קמה התנגדות תושבי הר הכרמל לנקודת קליטה בצפון. תופעה ידיעה ולא רק כאן. הבעיה שלנו היא שישראל קטנה פיזית ואין איפה לשים את הכל במיוחד שלא מדובר בגן ילדים. התנגדות של מקושרים לשלטון וכבר הממשלה מחססת. והחיסוס מביא לדחיות, לביורוקרטיה, לאי-וודאות, לעיכובי הגעת הגז מהים, לעלויות יותר כבדות. תפקיד ממשלה, כל ממשלה, הוא להחליט, גם החלטות קשות ולא רק קלות. בנדון, לממשלה זאת, מגיע ציון לא עובר.
פול  |  13.09.11
לכל התגובות