אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך לחסוך למרות עליית מחירי החשמל

איך לחסוך למרות עליית מחירי החשמל

לקראת כנס "חשמל ברשת – בין אנרגיה מתחדשת להתייעלות אנרגטית" של המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה בחסות בנק ירושלים מציע מנכ"ל שניידר אלקטריק ישראל כמה דרכים להתייעלות אנרגטית

13.09.2011, 10:52 | פליפ ברמי

באמצע אוגוסט עלו תעריפי החשמל בכ-9%, בתחילה דובר על התייקרות של כ-19% אך בשל מחאה חברתית והתערבות ממשלתית העלייה קוצצה זמנית ל-9%. אם עוקבים אחר הסיבות להתייקרות מבינים כי זה רק עניין של זמן עד שלא יהיה מנוס מלייקר את מחירי החשמל שוב.

תעריפי החשמל עלו כתוצאה משילוב של מספר גורמים: הגורם הראשון העלייה בביקושים במקביל לדחייה במועדי הקמת תחנות כוח חדשות, הגורם השני חמש חבלות שהתבצעו בצנרת הגז הטבעי ממצרים מתחילת השנה, והגורם השלישי צווים שמגבילים את השימוש במזוט ומאלצים את השימוש בסולר שעלותו הממוצעת גבוהה בכ- 140%.

כפי שניתן לראות הסיבות לעלייה בתעריפים מגוונות ומושפעות מגורמים רבים. לעלייה במחירי החשמל השפעה על רווחיות מפעלים, חברות, רשויות ובעצם על כל אחד מאיתנו.

מכיוון שלאור הסיבות לעליית המחיר לא ניתן להניח שאפשר לוותר עליה הדרך חלופית להתמודדות עם העלייה בתעריפים היא ליישם התייעלות אנרגטית, מחקרים בעולם מצאו כי העלות לביטול צורך בקוט"ש חשמל נמוכה ב-60% מעלות הייצור של אותו קוט"ש, ההתייעלות האנרגטית הינה האמצעי הזול היעיל והמהיר ביותר ליישום.

אם כך נשאלת השאלה כיצד ניתן להתייעל אנרגטית?

  • הצעד הראשון החשוב והמשמעותי ביותר להתניע מהלך להתייעלות אנרגטית הוא יצירת מחויבות מצד הנהלת הארגון, רק ברגע שמנהל הארגון מעלה את המודעות לנושא, מציב יעדים ברורים רב שנתיים שניתנים למדידה ורותם את כל העובדים לכך ניתן להתחיל מהלך מסוג זה.

  • הצעד השני הוא מינוי ממונה אנרגיה שתפקידו יהיה לבצע מעקב אחר צריכות האנרגיה בארגון, לבצע פעולות ופרויקטים לשימור האנרגיה ולעמוד ביעדים של הנהלת הארגון. מנהלים רבים אינם מודעים לכך שמינוי ממונה אנרגיה הינו בגדר חובה. בהתאם לתקנת מקורות האנרגיה כל ארגון שצורך מעל 1.15 מיליון קוט"ש מחויב למנות ממונה אנרגיה מוסמך.

  • הצעד השלישי הינו ניטור ומדידה רציפה של צריכת האנרגיה (חשמל, דלקים, מים, אוויר) לכל הצרכנים העיקריים במפעל באמצעות מערכת לניהול אנרגיה. רק מדידה רציפה לאורך זמן תבטיח ניהול אנרגיה נכון וחכם שיחזיר את ההשקעה.

  • הצעד הרביעי הינו ביצוע סקר לחיסכון הבוחן את הפוטנציאל הקיים להתייעלות אנרגטית ומאפשר למפות את כל ההזדמנויות לחיסכון בדו"ח מפורט עם הערכה כלכלית של עלות של כל אחד מהפרויקטים, החיסכון באנרגיה ובכסף כתוצאה מיישומו וכן ROI חזוי.

  • הצעד החמישי - ביצוע הפרויקט לחיסכון בשני מישורים:

א. תיקון הבסיס - לדוגמא החלפת מערכת התאורה במערכת חדשה ויעילה.

ב. אופטימיזציה ובקרה – לדוגמא התקנת אמצעים לכבוי מערכת התאורה כשהאזור לא מאויש או כשנכנס אור טבעי מבחוץ.

  • השלב השישי מדידת החיסכון באופן רציף ובחינת מקומות פוטנציאלים חדשים לחיסכון באמצעות המערכת לניהול אנרגיה, כמו כן שמירת החיסכון לאורך זמן ע"י תחזוקה מונעת, בקרה ומעקב לאורך זמן.

רק באמצעות מעקב וביצוע של כל לאחד מהשלבים ניתן לצמצם את צריכות והוצאת האנרגיה ולהקטין עד כמה שניתן את ההשפעה של העלייה בתעריפי החשמל על חיינו.

פליפ ברמי מנכ"ל שניידר אלקטריק ישראל

תגיות