אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משה גפני: "התנהלות המדינה בעניין אגרקסקו גובלת ברשלנות ובפלילים" צילום: מיקי אלון

משה גפני: "התנהלות המדינה בעניין אגרקסקו גובלת ברשלנות ובפלילים"

במהלך דיון על החברה שהוחלט לפרקה, אמר יו"ר ועדת הכספים: "על האוצר לחשוף את המניעים מאחורי ההחלטה לא להזרים כספים שיאפשרו את המשך פעילות החברה"

13.09.2011, 12:34 | תומר אביטל

"התנהלות המדינה בעניין אגרקסקו גובלת ברשלנות ובפלילים", כך הכריז הבוקר (ג') יו"ר ועדת הכספים משה גפני בישיבה משותפת לוועדת הכספים ולוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת. הישיבה התקיימה לבקשת יו"ר הלובי החקלאי בכנסת, ח"כ שי חרמש (קדימה), שביקש לבחון אופציות להצלת החברה, שנקלעה בחודשים האחרונים למשבר פיננסי חמור ובית המשפט קבע השבוע כי תפורק. 

בדיון הביע גפני תרעומת על כך שאף פקיד בכיר ממשרד האוצר לא הגיע לדיון ובמקום זאת הופיעו "פקידים זוטרים שלא היה בידיהם לספק פרטים על קבלת ההחלטות לגבי החברה".

נאמן החברה, עו"ד שלמה נס, מתח גם הוא ביקורת בדיון על תפקוד הממשלה ואמר כי "הכנסת היא הריבון. צריכים לשבת פה שרים, ראש אגף תקציבים, ולא אנשים שמצטטים משפטים שאמרו להם. לפי ההגדרה החוקית היבשה, המדינה מחזיקה רק 30% מחברת אגרסקו . עם זאת רוב הדירקטורים ממונים על ידי המדינה, היא הזכיינית של הנכסים שלהם, ובסופו של דבר החברה מנוהלת בפועל על ידי המדינה".

שלמה נס, צילום: עמית שעל שלמה נס | צילום: עמית שעל שלמה נס, צילום: עמית שעל

נס הוסיף: "חודשיים וחצי אנו עובדים קשה ובודקים כיצד להחזיק את החברה כעסק חי. יש 2,500 לקוחות בחו"ל עם מוניטין אמיתי. 9 קבוצות בינ"ל בדקו כיצד אפשר להמשיך לעבוד איתה. המוניטין נבנה במשך 56 שנה. צו הפירוק הוא לא סוף פסוק, אפשר עדיין לשמור על החברה כעסק חי או למכור אותה כעסק חי. 530 עובדים ייצאו לרחוב". לדבריו, "מזה כחודשיים וחצי נעשים ניסיונות להגיע להבנות ולפריצת דרך שתאפשר את המשך פעילות החברה, אך באוצר לא היה מענה ולו לפנייה אחת בנושא".

רכז משרדים כלכליים באגף החשב הכללי באוצר, יובל רז, טען ש"שאין סכנה לחקלאות הישראלית בעקבות פירוק אגרקסקו. החקלאים יסתדרו גם בלעדיה. נחיצות החברה פחותה בהשוואה לעבר אם בכלל קיימת". רז הוסיף, כי "על פי החוק, החברה איננה מוגדרת ממשלתית". בעניין מחזיקי האג"חים אמר "הם התרשלו בתפקידם, כיוון שלא בדקו את מצב החברה בטרם רכשו את האג"חים, ועתה הם מנסים לגלגל את העניין לפתחה של המדינה".

גפני הדגיש במהלך הדיון כי "על האוצר לחשוף את המניעים מאחורי ההחלטה שלא להזרים כספים שיאפשרו את המשך פעילות החברה. החלטה כה קריטית לעתיד החקלאות והחקלאים בישראל לא יכולה להתקבל במחשכים". גפני טען ש"נעשה כאן ניסיון הפרטה של חברה ציבורית בדרך לא חוקית, ללא הליך מסודר וללא אישורה של ועדת הכספים כפי שהדבר נדרש".

יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, ח"כ חיים כץ (ליכוד), אמר כי "המדינה היא זו שנושאת באחריות למצב של החרבה, כיוון שהיא הבעלים".

"מישהו החליט לחסל את החברה ממניעים הנובעים מהשאיפה להפרטתה", אמר יוזם הדיון חרמש. "מדובר בחברה חיה ונושמת עם יצוא בהיקף של 500 מיליון יורו, ואין סיבה אמיתית לסגירתה".

בתום הישיבה יצאו גפני וכץ בהודעה משותפת בה הבהירו כי יפנו במכתב "חריף במיוחד" לשרי האוצר והחקלאות, שבו ידרשו התערבות מיידית ומתן דין וחשבון לפני הוועדות. כץ הוסיף דרישה לקבל את רשימת המחזיקים באגרות החוב של אגרקסקו.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
נוקד, שטייניץ ונתניהו - להתחשבן איתם בבחירות הבאות
לכולנו ברור כעת כי המדינה לא תציל את אגרקסקו. הכל תלוי כעת בפועלו של המפרק ואם יצליח למכור החברה כעסק חי ובכך להביא להמשך העסקתם של בין 50 ל-100 עובדים.את החשבון עם הגברת נוקד והאדונים נתניהו ושטייניץ צריך לעשות בקלפי, בבחירות הבאות. הם האחראים הבלעדים למצב הנוכחי. שהרי ברור לכולם שהאוצר והחקלאות לא היו מקבלים החלטה על זניחת אגרקסקו ללא האישורים שלהם.
דון קיחוטה  |  14.09.11
4.
מאוחר מידי
מר גפני היקר. ההתערבות שלכם מאוחרת מידי החברה במצב מוות קליני.תנו את מה שמגיע לחקלאים .תנו לעובדים מה שמגיע להם מספיק עם עינוי הדין עם כל מי שקשור בחברה. הנאמן לא פחות אשם במה שקרה .מאוחר מידי אתה תעשה קופה יותר קטנה ממה שחשבת תפביק לראות רק בצע כסף.
עובד אובד עצות , דרום  |  13.09.11
1.
נציג האוצר בישיבה
יודע לקרוא מצויין את מה שהכתיבו לו. מי שהכתיב לו ואלו שמעליו ומסביבו, כנראה לא יודעים מה זה שוק ההון, מה זה אמון, ומה יהיו ההשלכות של החוכמה הלא רבה שלהם. לומר על חברה שהמדינה ממנה בה את מרבית הדירקטורים שהיא לא ממשלתית? אז מה הם עשו שם? אכלו בורקס?
נציג האוצר בישיבה  |  13.09.11