אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: רובוט נגד האקרים צילום: Shutterstock

דו"ח טכנולוגי: רובוט נגד האקרים

תוכנה מתוחכמת נכנסת לפורומים של האקרים על מנת לאסוף מידע, מה שמאפשר להזהיר לקוחות שפרטי האשראי שלהם נגנבו. וגם: גוגל נערכת לשימוע בקונגרס וההצלחה של מפלגת הפיראטים הגרמנית

19.09.2011, 13:36 | יוסי גורביץ

הגונב מהאקר, רובוט

 

בניגוד למיתוסים שהאקרים מפיצים על עצמם, חלק ניכר מהם הם גנבים קטנים עם יכולות חברתיות מוגבלות, שלא פורצים למחשבים של  אחרים מתוך איזושהי אידיאולוגיה אלא מתוך רצון פשוט להתעשר על חשבונם. את העובדה שבמקרים רבים הם אכן מצליחים לפרוץ מוכיחים המחירים הנמוכים עד כדי גיחוך של כרטיסי אשראי גנובים, זהות גנובה וכן הלאה.

ההאקרים נשענים על האנונימיות שמספקת הרשת – אלא אם כן הם קשורים לאנונימוס, ואז הם מגלים שהם בעצם לא כל כך אנונימיים. אחד הצדדים של האנונימיות הזו, כפי שאומרת הקריקטורה הידועה של "הניו יורקר", הוא ש"ברשת אף אחד לא יכול לדעת שאתה כלב". ובכן, במקרה שלנו, ברשת קשה מאוד לדעת שאתה רובוט.

חברת אבטחה מטקסס יצרה רובוט שמתחזה להאקר, נכנס לפורומים שלהם, ומנסה לקלף מהם קצת מידע. את האינפורמציה לוקח הרובוט, שהוא בעצם תוכנה מתוחכמת, אל המפעילים האנושיים שלו – וכתוצאה מכך חברת האבטחה יכולה, לדבריה, לעדכן לעתים קרובות את הלקוחות שלהם שמשהו לא בסדר, עוד לפני שהבנק של הלקוח מרים טלפון. 

מתכנתי הרובוט, לצורך העניין, למדו את הסלנג של ההאקרים. אלה, מצידם, התחילו לחשוד שחלק מהמשתתפים בפורומים שלהם הם רובוטים, והם עושים כל מיני מבחני טיורינג בנסיון להבחין בין רובוט לאדם. העובדה שבשני הצדדים יושבים אנשים שאנגלית היא לא שפת האם שלהם – במקרה האחד השפה היא שפת מכונה, בשני רוסית– עובדת לטובת הרובוטים, כי ההאקר הזר עשוי שלא להבחין בשגיאות מביכות באנגלית. במקרה שהרובוט חושד שעבדו עליו וניסו למכור לו מידע מזויף, הוא מתחיל, כמקובל, לקלל.

ארררג, חברים!

בגרמניה נערכו בימים האחרונים בחירות לפרלמנטים המקומיים, ואחת הבשורות המעניינות מגיעות מאזור ברלין: מפלגת הפיראטים המקומית הביסה את השותפה הפרלמנטרית של הקנצלרית אנגלה מרקל, הדמוקרטים החופשיים, ונכנסה לפרלמנט עם 8.5% מהקולות. זו הפעם ראשונה שמפלגת פיראטים מצליחה להבחר לאיזשהו פרלמנט גרמני, משום שלגרמניה יש אחוז חסימה גבוה יחסית – חמישה אחוזים – כדי לוודא שכל מיני ניאו-נאצים בפוטנציה לא יצליחו להסתנן.

מרקל. שותפיה הובסו בידי פיראטים, צילום: בלומברג מרקל. שותפיה הובסו בידי פיראטים | צילום: בלומברג מרקל. שותפיה הובסו בידי פיראטים, צילום: בלומברג

מפלגת הפיראטים הגרמנית הוקמה ב-2006, ומהר מאוד הבינו אנשיה שעם מצע המתבסס רק על שיתוף קבצים לכל אין להם ממש סיכוי לעבור את אחוז החסימה. אי לכך ובהתאם לזאת, הם שינו את המצע שלהם והוא עכשיו מציג עקרונות ליברליים, עם דגש על זכויות הפרט.

כאשר הסקרים החלו לנבא שהם יעברו את אחוז החסימה, נשבר מחסום פסיכולוגי – הפחד של אנשים להשליך את קולם לפח – והרבה מצביעים התחילו לזרום בכיוונם. יש להניח שהעובדה שבניגוד למפלגת הפיראטים השבדית, הם לא היו קשורים לארגון פשע שממומן על ידי ניאו נאצי כמו פיירטביי, גם כן עשתה את שלה – ושהמצע הרחב יותר מעיד על כך שלמפלגה הזו יש סיכוי להשאר בסביבה, בניגוד לזו השבדית. ואולי זה גם קשור לסמיכות בין הבחירות לבין יום "דבר כמו פיראט".

 

מר שמידט הולך לוושינגטון

מחרתיים (ד') צפוי אריק "פה גדול" שמידט, המנכ"ל היוצא והיו"ר של גוגל, להתייצב בגבעת הקפיטול, להישבע לומר את האמת, ולחטוף על הראש. חברי הקונגרס צפויים לשאול אותו שאלות קשות על מדיניות המעקב והריגול של גוגל אחר משתמשים ברחבי העולם.

בגוגל מודאגים, בין היתר בגלל הנטייה המתועדת של שמידט לפליטות פה מביכות: רק זה חסר להם, שהוא יאמר משהו נוסח "אם אתה לא פושע, אתה לא צריך פרטיות", או "אולי הגיע הזמן שכאשר תגיע לגיל 20, תמחק את העבר שלך כדי שלא ירדוף אחריך". זאת לא תהיה אמירה מביכה מול כמה כתבי טכנולוגיה, אלא מול חברי קונגרס שיש להם השפעה על רגולטורים. כדי להתכונן, שכרה גוגל לפחות 13 (!) חברות יח"צ, בהן כאלה שמונהגות על ידי חברי קונגרס לשעבר, מאז שהודיע ה-FTC במאי שהוא חוקר אותה.
שמידט. שערוריות הפרטיות מגיעות לקונגרס, צילום: בלומברג שמידט. שערוריות הפרטיות מגיעות לקונגרס | צילום: בלומברג שמידט. שערוריות הפרטיות מגיעות לקונגרס, צילום: בלומברג

ברקע מרחפות להן הפרשיות השונות של גוגל בשנים האחרונות: מדליפת הפרטים האישיים של גוגל באזז, עבור בפרסום המודע של תרופות לא מאושרות (שעליו שילמה גוגל קנס של חצי מיליארד דולר), וכלה בבעיה הגדולה מכולן – הריגול שביצעה גוגל באמצעות מכוניות סטריט ויו, פרשיה שהיא מאוד היתה רוצה שתיעלם אבל היא נשארת איתנו. אולי הפעם, מישהו בקונגרס ישאל את שמידט מה הוא ידע על הנושא, ומתי ידע.

אויבת ותיקה של גוגל, קבוצת Consumer Watch, שמאשימה את החברה ביצירת מונופול מידע ומעקב הדוק אחר משתמשים, תארגן לגוגל כמה תרגילים מביכים. בין השאר, חברי הקבוצה יתלבשו כמו פנטומימאים, עם הכיתוב "צוות מעקב של גוגל", ויילכו בצמוד לאנשים בבניין הסנאט. כשאנשים יתלוננו על כך – בכל זאת, זה די מעיק – הם יקבלו את התשובה שזה מה שגוגל עושה כל הזמן, רק ברשת.

קצרצרים

   

עובד מיקרוסופט לשעבר תוקף בחריפות את הצוות שמפעיל את בינג, מנוע החיפוש של מיקרוסופט. כלפי המוצר עצמו אין לו טענות – הוא אומר שכאשר מחליפים את הלוגו, המשתמשים מעדיפים את התוצאות של בינג על אלה של גוגל, כל זמן שהן מוצגות כתוצאות של גוגל. אבל הוא מתאר את הצוות שם כפוליטי ביותר וכשאפתני ביותר של מיקרוסופט, כזה שהנהגתו מעוניינת רק בעצמה. סביר להניח שתהיה תגובה.

בקנדה אין תפיסה של נייטרליות רשת, ועל כן הספקיות יכולות לעשות שם ככל העולה על רוחן. ובכל זאת, אחת מהן – רוג'רס קומיוניקיישנס – הסתבכה עם הרגולטור, כאשר נתפסה כשהיא מאיטה את מהירות הגלישה של שחקני "וורלד אוף וורקראפט". העילה להאטה, כמובן, היא "תעבורה גבוהה" מצד השחקנים. הרגולטור הודיע לרוג'רס שההאטה בוצעה ללא אישורו והוא מצפה שהיא תיפסק בתוך ימים ספורים. ברוג'רס אמרו בהכנעה שכמה מחבריהם הטובים ביותר הם שחקני WoW. חומר למחשבה לוועדת הריכוזיות אצלנו על הדרך שבה רגולציה אמורה לעבוד.

World of Warcraft. הספקית הקנדית האטה - וגופי הפיקוח התערבו, צילום מסך: Blizzard Entertainment World of Warcraft. הספקית הקנדית האטה - וגופי הפיקוח התערבו | צילום מסך: Blizzard Entertainment World of Warcraft. הספקית הקנדית האטה - וגופי הפיקוח התערבו, צילום מסך: Blizzard Entertainment

מנהיגת האופוזיציה בבורמה, אאונג סאן סואו קיי, משכה את תשומת לבה של התקשורת הטכנולוגית בנובמבר האחרון. לא, לא בגלל העובדה שכלת פרס נובל לשלום יצאה ממעצר בית אחרי שנים ארוכות – בגלל דבר הרבה יותר חשוב: אאונג סאן אמרה שהיא תתחיל להשתמש בקרוב ברשתות חברתיות. ובכן, תשעה חודשים אחרי, בעוד התקשורת הדיגיטלית ממתינה בנשימה עצורה לעדכון הפורסקוור הראשון שלה, זה עוד לא קרה. בראיון שנערך לאחרונה הסבירה אאונג סאן שהיא פשוט עסוקה מדי בעבודה שהצטברה בשנות מעצר הבית שלה, ושאם היא תתחיל להשתמש בטוויטר ובפייסבוק, לא יישאר לה זמן לשום דבר אחר. תחושה מוכרת מאד, ולא רק בבורמה.

כאותו דינוזאור המטה את ראשו אל מאור השמים, מביט במטאור הנופל כהלל בן שחר אל ביצתו ואומר אל לבו "שום דבר טוב לא יצא מזה", קולטים המו"לים הוותיקים ששורה של ארגוני תקשורת עוקפים אותם בסיבוב. הארגונים הללו – במקרים רבים אתרי חדשות פוליטיים – מוציאים בזריזות ספרים קצרים בפורמט דיגיטלי, תוך שהם משמיעים "מיפ מיפ" עליז סביב הליך העריכה וההוצאה לאור שאורך שנים. "הפינגטון פוסט", למשל, עומד להוציא בקרוב את הספר השני שלו – בלי לעבור דרך מו"ל. השיטה הזו מאפשרת תגובה מהירה מאוד: כשפרצה השערוריה סביב אימפריית האזנות הסתר של מרדוק, "ואניטי פייר" אסף שורה של מאמרים שנכתבו לאורך השנים על מרדוק ואנשיו, הוסיף הקדמה – והתוצאה ראתה אור בפורמט דיגיטלי במחיר של 3.99 דולר בלבד. לך תתחרה בזה.

תגיות