אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שנת הסחורות: הניבו 32% בשנה האחרונה צילום:עמית שעל תום ברטוב

שנת הסחורות: הניבו 32% בשנה האחרונה

שש מתוך שבע הקרנות שהשיגו את התשואות הגבוהות ביותר השתייכו לקטגוריית הסחורות. ומהי ההשקעה הממולצת לשנה הקרובה?

27.09.2011, 07:53 | צבי סטפק ורוני אפטר

אווירת חגי תשרי השנה מזכירה את אווירת הנכאים של תקופת החגים ב־2008, על רקע המשבר הכלכלי החריף של אותה שנה - שבועיים בלבד לפני קריסת ליהמן ברדרס.

בסיכומה של שנה, קרנות הנאמנות המתמחות בסחורות ובזהב סיפקו נחת רב למשקיעים בהן לאחר שרשמו עלייה בשיעור ממוצע של כ־32% ב־12 החודשים שהסתיימו בסוף אוגוסט. מתוך שבע הקרנות הטובות ביותר של השנה האחרונה, לא פחות משש קרנות משתייכות לקטגוריה זו. בראש קבוצת קרנות אלו, כמו גם מתוך כלל הקרנות בתעשייה, עומדת הקרן סימודן קומודיטיס ללא מניות שזינקה בכ־50%. אחריה מופיעה כלל חשיפה לסחורות עם תשואה מכובדת למדי של כ־45%.

קבוצה נוספת של קרנות שבלטו לחיוב השנה היא הקרנות שמתמחות בהשקעה ביורו, בעקבות פיחות של כ־6% בשער היורו לעומת השקל.

מבין קרנות האג"ח בישראל, ניתן לציין לטובה את הקרנות השקליות: קרנות מסוג זה לטווח ארוך רשמו את התשואה הגבוהה ביותר, 2.1%, הקרנות השקליות לטווח הבינוני רשמו תשואה של 1.9% והקרנות השקליות לטווח קצר - 1.8%. קרנות אג"ח מדינה צמוד מדד הסתפקו בעלייה של כ־0.7%, ואילו הקרנות הקונצרניות סיימו בעלייה מתונה עוד יותר בשיעור של כ־0.6%.

עם זאת, הקרנות הכספיות השקליות הצליחו לעקוף את ביצועיהן של כלל קרנות האג"ח בישראל וסיימו את השנה האחרונה עם עלייה ממוצעת של כ־2.4%, תשואה זהה לנתוני מדד המק"מ בתקופה המקבילה.

מהצד השני, קבוצת הקרנות שבלטה לשלילה בשנת תשע"א היא קרנות מניות הביומד, שירדו בשיעור ממוצע חד של כ־25%, קרנות מניות ת"א־75, שרשמו ירידה ממוצעת של כ-12%, וקרנות מניות יתר, שירדו בכ-11%. בניגוד ליורו, הדולר סבל ממגמה הפוכה והקרנות הכספיות הדולריות ירדו בשיעור ממוצע של כ־6.8%.

קרן הנאמנות שרשמה את הביצועים המאכזבים של השנה, מגיעה מקבוצת קרנות ה־HIGH YIELD (שירדו בממוצע בכ־6%) והיא הלמן־אלדובי אג"ח קונצרני, המחזיקה גם חשיפה מנייתית, ובסיכום השנה העברית ירדה בכ-29% - הרבה מעבר למדד הייחוס ובהשוואה לקרנות אחרות בקטגוריה.

במבט לעתיד, אם הסימנים למיתון ארוך יתרבו, הגישה הנכונה תהיה להתבצר בקרנות נאמנות כספיות ובקרנות אג"ח ממשלתיות ללא מניות. אם העולם יחווה מיתון של עד שנה וחצי, תהיה עדיפות לקרנות מניות ולקרנות אג"ח קונצרניות. גם במקרה של צמיחה אטית מאוד, קרנות המניות והאג"ח הקונצרניות עשויות למשוך מעלה.

כרגע, מאחר שגם לגדולי הכלכלנים אין תשובה ברורה לאן הולכת הכלכלה העולמית, מומלץ לדאוג לפיזור מרבי בין קרנות כספיות ואג"ח ממשלתיות לבין קרנות מניות ואג"ח קונצרניות, ולא להתבצר בסוג אחד של קרנות נאמנות.

צבי סטפק הוא יו"ר מיטב. רוני אפטר הוא מנהל קשרי יועצים בבית ההשקעות

תגיות