אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סיכום שנת תשע"א בבורסה: גרוע, אבל יכול להיות גרוע יותר צילום: בלומברג

סיכום שנת תשע"א בבורסה: גרוע, אבל יכול להיות גרוע יותר

מדד ת"א 25 איבד בשנה החולפת 8% ומדד ת"א 100 נפל ב-11%. מניות חברות האחזקה איכזבו: אלביט הדמיה של מוטי זיסר קרסה ב-82% וסקיילקס של אילן בן דב צללה ב-59%. חברות הטכנולגיה בלטו בעליות. מחזורי המסחר בתשע"א ירדו והשפעת תעודות הסל גברה

27.09.2011, 17:10 | שי סלינס

שנה לא פשוטה עברה על השווקים הגלובליים ועל השוק המקומי. רצף האירועים שרדף זה אחר זה - משבר החובות באירופה, האבטלה בארה"ב, הורדת הדירוג המושלם של ארה"ב על ידי S&P, הכרזת המדינה הפלסטינית, מחאה חברתית ומסקנות טרכטנברג - העלה את חששות המשקיעים לרמה שמחזירה את תמונות המשבר משנת 2008.

שוק המניות רשם ירידות שערים בשיעורים נכבדים. מדד ת"א 25 ירד ב-8% ות"א 100 איבד 11%. הנדל"ן והבנקים ירדו ב-12% ו-19% בהתאמה. מדד יתר 50 השיל 26% ומדד הביומד צלל ב-26%. מדד הבלוטק רשם ירידה מזערית של 3% בניגוד למדד נפט וגז שקרס ב-34%.

מבחינת המניות במדד ת"א 25 המניה שרשמה את העלייה הגדולה ביותר היא מלאנוקס עם עלייה של 83%. במקום שני נמצאת מניית נס טכנולוגיות עם עלייה של 70% ובמקום השלישי מניית פאנדטק שעלתה בשנה האחרונה ב-66%.

המניה עם הביצועים החלשים ביותר ברשימת מאה החברות הגדולות בישראל היא אלביט הדמיה שירדה ב-82%, סקיילקס של אילן בן דב ירדה ב-59% ואילו כור איבדה מערכה 57%.

מבחינת המניות עם עם מחזור המסחר הגדול ביותר ניתן למצוא את כיל עם מחזור מסחר יומי ממוצע של 126 מיליון שקל וטבע עם מחזור יומי של 99.4 מיליון שקל. מבחינת ביצועי המניות כיל ירדה השנה ב-5% וטבע איבדה 31%.

הווליום יורד

לכל אלה התלוותה תופעה מטרידה עוד יותר, של קיטון במספר העסקאות בשוק. במחצית השניה של השנה התכווץ מחזור המסחר במניות, במקביל להתחזקות ירידות השערים. מחזור המסחר היומי במניות הסתכם בתשע"א ב-1.9 מיליארד שקל. במחצית השנייה של השנה ירד מחזור המסחר לכ-1.6 מיליארד שקל ביום.

מחזור המסחר בתעודות סל על מדדי מניות, זינק והיווה כ-30% מהמחזור הכולל במניות, בסוף השנה, לעומת כ-12% בתחילת השנה. בשוק איגרות החוב, בשונה משוק המניות, נרשמה עלייה בפעילות והמחזור היומי, שהסתכם ב-3.7 מיליארד שקל והיה גבוה ב-10% לעומת המחזור בשנה הקודמת - עיקר העלייה נרשמה באג"ח ממשלתיות שהמחזור היומי בהן עלה מ-2.5 מיליארד שקל בתש"ע ל-2.8 מיליארד שקל בשנת תשע"א.

הזרים חזרו. בינתיים

 

תושבי חוץ הזרימו סכומי ענק בהיקף של כ-2.3 מיליארד דולר לשוק המניות בת"א בסיכום שנתי, וזאת לאחר שצמצמו את השקעותיהם ב-600 מיליון דולר בסיכום השנה הקודמת (תש"ע), לקראת השדרוג של ישראל לקבוצת השווקים המפותחים במאי 2010.

העניין באג"ח עלה

 

המסחר בשוק איגרות החוב התאפיין השנה ברובו בעליות שערים מתונות של עד 3%, לאחר עליות של כ-10%-15%, שאפיינו את מרבית איגרות החוב בשנה הקודמת. איגרות החוב הממשלתיות עלו בכ-2%-3% השנה, לאחר עלייה של כ-10% בתש"ע. מנגד איגרות החוב הלא ממשלתיות צמודות המדד, ירדו בכ-1% לאחר שבלטו עם עלייה של כ-16% בשנה הקודמת. בסיכום שנתי מדדי התל בונד סיימו כמעט ללא שינוי.

11 חברות חדשות

בשנת תשע"א נרשמו למסחר 11 חברות חדשות, שגייסו מהציבור סכום של 950 מיליון שקל. בין המנפיקות החדשות בלטה יבואנית הרכב קרסו מוטורס שגייסה 250 מיליון שקל, ביוני 2011, ומניותיה צורפו בתחילת יולי למדד ת"א-100. ארבע חברות חדשות השנה הן מתחום הביומד, שממשיך לגדול ולצמוח בבורסה ומונה כיום 57 חברות, בשווי של 11 מיליארד שקל. מתחילת השנה, 100 חברות פרסמו תשקיפי מדף המהווים מסגרת לגיוס הון בשנתיים הקרובות.

ארבע חברות, שמניותיהן נסחרות בוול סטריט ביצעו רישום כפול ורשמו את מניותיהן למסחר בת"א: חברת הביומד פלוריסטם, חברת ההיי-טק לייבפרסון, וחברה העוסקת באספקת פתרונות לספקי תקשורת - אלוט תקשורת, שמניותיהן צורפו למדד בלוטק-50, וחברת המחשבים סימטרוןשמניותיה כלולות במדד ת"א-טכנולוגיה. חברת הביומד ביוליין אר אקס, שמניותיה נסחרות בת"א, רשמה את מניותיה למסחר בבורסת הנאסד"ק לקראת סוף יולי 2011, והחלה לדווח עפ"י הכללים החלים על חברות דואליות.

 

תגיות