זוהי ארה"ב החלשה?
עולם כמנהגו נוהג: המשקיעים בורחים ממטבעות רבים ומתבצרים בדולר
מהלכים עצומים נרשמו בשוקי המטבע בשבועות האחרונים. מטבעות שהיו עד לאחרונה הסחורה החמה על ידי משקיעי העולם, נזרקו בימים האחרונים ואיבדו שיעורים חדים מערכם. רק בחודש האחרון היורו איבד כ-6%, הדולר האוסטרלי והוון הקוריאני איבדו כ-10% ואילו הפרנק השוויצרי והריאל הברזילאי, כל אחד מהם איבד כ-15% לטובת הדולר.
מדובר בשינויים עצומים שאינם עומדים להסתיים במיידי. ההפתעה גלומה בשתי נקודות: ההתחזקות הרחבה במיוחד של הדולר מול כל המטבעות וכמובן גם עצמת השינוי. נראה כי העולם מתכונן למשבר רחב מאוד ובאופן צפוי הוא בורח אל הדולר. הנכס הכמעט יחיד שנותר לדולר האמריקאי הוא היותו 'חוף מבטחים', האלטרנטיבה המועדפת במקרים בהם הסיכון וחוסר הוודאות גדלים. חשוב להסביר כי התחזקותו של הדולר אינה נובעת מאהבה עזה אל כלכלת ארה"ב. זו דווקא הולכת ומסתבכת והסיכויים לכך שקובעי המדיניות יצליחו למנוע שם את המיתון ההולך וקרב, נמוכים. בכל זאת, העולם בוחר להשקיע בדולר בתמורה לתשואה של 1% בלבד למשך 5 שנים וברור כי זו לא השקעה פיננסית אלא השקעה המשקפת פאניקה. כמו בכל מצב המשקף פאניקה, גם במצב הנוכחי נשאלת השאלה האם המגמה יכולה להמשיך בהתבסס על הבהלה והפחד.התשובה לכך מובאת בטור זה לאורך הוחדשים האחרונים והיא די פשוטה: במישור של הדולר מול היורו, יש סיכוי סביר להמשך המגמה וביתר שאת. באשר למטבעות אחרים, יש נסיבות מקילות העשויות לבלום את המגמה ולהביא להיחלשות מתונה יותר של המטבעות. אם כך, מטבעות כמו הריאל הברזילאי והדולר האוסטרלי – נפלו יתר על המידה.
הכלכלות העומדות מאחורי מטבעות אלה מייצרות את הצרכים הבסיסיים של חיינו, סחורות וחומרי גלם. הנפילה בשעריהם של מטבעות המייצרות סחורות צנחו במסגרת מכירת חיסול רבתי, גלובלית ומקיפה, של השקעות בקרנות ובתעודות סל ברחבי העולם. קרנות אלה משקיעות גם במטבעות וגם בסחורות, והמשקיעים בורחים אל הדולר.
ואולם, בשונה ממשבר 2008, היינו מהמרים על ירידה מתונה יותר במחירי הסחורות. אם בסיבוב הראשון של 2008 נרשמה ירידה של כ-70% במחיר הנפט כאשר כל השאר הסתדר בהתאם, במשבר הנוכחי נצפה לירידה מתונה יותר, בשיעור של כמחצית מהנפילה שהיתה אז. הסיבה לכך היא התובנה הברורה יותר שיש היום בשווקים, בנוגע לביקוש וההיצע האמיתיים של הסחורות. עיון בנתוני בורסות הסחורות מלמד גם כי מלאי החוזים הספקולטיביים הרשום היום, נמוך משמעותית ביחס ל-2008. מסיבה זו נצפה לירידה מתונה יותר במחירי הסחורות וכתוצאה מכך, סביר שנקבל יציבות רבה יותר במטבעותיהן של המדינות המפיקות. באשר ליורו, התמונה שונה. אירופה נמצאת בעיצומו של משבר ההולך ומסלים, ללא פתרון. בין אם ארה"ב תתאושש ותימנע ממיתון ובין אם לאו, אירופה עומדת לפני אירועים חמורים כגון היפרדות של מדינות מתוך הגוש העיקרי, פשיטת רגל של בנקים ואולי אף של מדינות. כל אלו עשויים לתת את הכיוון ליורו בצורה ברורה: כלפי מטה. אם במטבעות שהזכרנו קודם יש גם נקודות אור לצד הפסימיות, הרי שבנוגע לאירופה התמונה שלילית, ללא נסיבות מקילות. במצב עניינים זה היורו צפוי להמשיך ליפול ביחס למטבעות רבים, אשר ילכו ויתאוששו ביחס לדולר האמריקאי. לסיכום, נראה כי מחוגי החיווי בשוקי המטבע יזמנו לנו אירועים יוצאי דופן בתקופה הקרובה. כדאי לעקוב. הכותב הוא מנכ"ל שקל אג'יו המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי
2 תגובות לכתיבת תגובה