אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האינפלציה תחכה צילום: יואב אטד

האינפלציה תחכה

אם הכלכלה העולמית תוסיף להידרדר צפוי הנגיד להמשיך בהורדת הריבית, למרות הסכנה לעליית מחירים

04.10.2011, 08:18 | אמנון אטד

ההפתעה הגדולה של ערב החג היא זו שבה קיבלו רוב האנליסטים את הפחתת הריבית שעליה הודיע בשבוע שעבר בנק ישראל. בחודשיים האחרונים מפזר הנגיד פרופ' סטנלי פישר רמזים עבים על כוונתו להתחיל להפחית את הריבית, וכל מי שמקשיב לא רק לעצמו יכול היה לזהות ללא קושי את הכתובת שעל הקיר.

בתחילת אוגוסט כינס פישר מסיבת עיתונאים, שנועדה לאפשר לו להביע את עמדתו על המחאה, ולסקור את השפעת המצב הכלכלי בעולם על המשק. פישר הסביר כי "ארה"ב קרובה להאטה ובמדינות הפריפריה באירופה נמשכת בעיית החובות הממשלתיים". הוא הדגיש כי משמעות ההתפתחויות היא שהסביבה שבה המשק פועל "הופכת להיות קשה יותר, וניתן לראות השפעות לא חיוביות על היצוא שלנו".

הסקירה נועדה להסביר שעל רקע ההתפתחויות, את מקום המאבק באינפלציה בסדר עדיפויות הנגיד תופס הצורך לתמוך בפעילות המשק.

בדרך לעימות עם ראשי המחאה?

המכשיר העיקרי שעומד לרשות הנגיד כדי לייצב את השווקים הוא הפחתת הריבית, שתורמת להגדלת הצמיחה. אבל ריבית נמוכה גם מקטינה את הרצון לחסוך ומעודדת צריכה, דבר שתורם להגברת האינפלציה ולעלייה במחירי הדירות. וכאן מגיעים אל המטרה הנוספת בדברי הנגיד: להבהיר כי הוא נחוש להתמודד עם המצב הקשה שאליו עלול להיקלע המשק, גם אם הדבר יבוא על חשבון אי־היענות מסוימת לתביעות תנועת המחאה.

בסוף אותו חודש הותיר פישר את הריבית ללא שינוי, אבל באותה נשימה שיגר לפעילים בשוק ההון רמז עבה נוסף בדבר הפחתת הריבית שבדרך: בהודעת הריבית שפרסם, השמיט בנק ישראל את המשפט המפורסם שבו הוא מזכיר לנו מדי חודש כי ההחלטה שהתקבלה "עקבית עם התהליך של החזרת הריבית לסביבת ריבית 'נורמלית'".

לפני שבועיים כינס פישר מסיבת עיתונאים נוספת, שבה נשמע נחרץ יותר: "ההאטה בצמיחה בארה"ב מאוד ברורה וההאטה בגוש היורו תחריף בשנה הבאה. המצב באירופה עלול להשפיע באופן שלילי על היציבות הפיננסית שם, ולכן גם על היציבות הפיננסית בעולם כולו. הריבית בארץ גבוהה ביחס למשקים המפותחים הגדולים, וקיים מרחב להפחתת הריבית כאן. אם יהיה צורך בכך, נפחית את הריבית".

פישר. מודאג מהמספרים פישר. מודאג מהמספרים פישר. מודאג מהמספרים

 

פישר לא אופטימי לגבי המשך הדרך

את הרמז האחרון שיגר פישר יחד עם הפחתת הריבית בשבוע שעבר, והוא מתייחס כבר למה שצפוי לנו בהמשך הדרך: "לאחרונה גברו ההערכות כי הירידה בצמיחה העולמית תהיה עמוקה מזו שנחזתה קודם לכן. בנוסף, בשוקי ההון בעולם גדלה התנודתיות ונמשכה מגמת הירידה במחירי הנכסים הפיננסיים. העמקת ההאטה העולמית משתקפת בהאטה של הצמיחה בישראל, במיוחד בחולשת יצוא הסחורות".

והשורה התחתונה בכל הסיפור היא זו: בניגוד לארה"ב שנותרה למעשה ללא כלי מדיניות, בנק ישראל מגיע אל המשבר שבפתח מצויד בתחמושת רבה. לכן, אם מצב הכלכלה העולמית ימשיך להידרדר, לא יהסס פישר להמשיך ולהפחית את הריבית גם בעתיד.

תגיות