אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדיקת "כלכליסט" - הקבלנים מתלוננים: "הבנקים מקשים עם האשראי, אנו שוקלים להקפיא פרויקטים" צילום: בלומברג

בדיקת "כלכליסט" - הקבלנים מתלוננים: "הבנקים מקשים עם האשראי, אנו שוקלים להקפיא פרויקטים"

בנק ישראל מודאג מריכוזיות האשראי לתחום הנדל"ן, והורה לבנקים לצמצם סיכונים. התוצאה: הבנקים העלו את דרישות ההון מהקבלנים ודוחים מימון פרויקטים חדשים. גורם בנקאי: "המסר מבנק ישראל הוא ברור, אבל אי אפשר לומר ש'החנות' נסגרה"

05.10.2011, 07:04 | שי פאוזנר ותומר זלצר

"התנהלות הבנקים והקשיים שהם מערימים על מימון פרויקטי נדל"ן חדשים הפכו לבלתי נסבלים, עד כדי כך שנשקלת הקפאת פרויקטים לתקופה ארוכה" - כך אומרים ל"כלכליסט" גורמים בכירים בענף הנדל"ן.

פרשנות פישר נגד טרכטנברג בנייה דורשת כסף - והרבה. כך, הצלחת התוכנית של טרכטנברג תלויה ביכולת הקבלנים לקבל מימון מהבנקים - שכרגע נתקלת בקשיים יוצאי דופן שי פאוזנר ותומר זלצר, 3 תגובותלכתבה המלאה

בבנק ישראל מודאגים מאוד מהתפתחות הסיכונים בענף הנדל"ן ומההשלכות על הבנקים, שהיקף האשראי המצרפי שלהם לתחום (לא כולל משכנתאות) עומד על כ־109 מיליארד שקל. בנק ישראל הורה לבנקים לצמצם סיכונים, כאשר עיקר המהלך נוגע לשני הבנקים הגדולים במשק, לאומי והפועלים, שהם המממנים המרכזיים של התחום. עקב ההתפתחויות החליטה התאחדות הקבלנים להתערב וליזום פגישה עם המפקח על הבנקים דודו זקן, שתתקיים בקרוב.

היקף האשראי של חמשת הבנקים הגדולים לענף הנדל"ן עמד כאמור בסוף יוני על כ־109 מיליארד שקל. בנק לאומי הוא הבנק החשוף ביותר לענף הנדל"ן - 19.4% מהיקף תיק האשראי שלו. על רקע החשש מריכוזיות האשראי לנדל"ן בלאומי, העבירו בחודשים האחרונים אנשי הפיקוח על הבנקים הערות בעניין לדירקטוריון ולהנהלת לאומי. בכירים בענף הנדל"ן אמרו ל"כלכליסט" כי כשפנו באחרונה ללאומי בבקשה לקבלת הלוואות לפרויקטים עתידיים, התשובה שקיבלו היא כי הבנק אינו מאשר הלוואות חדשות. מבנק לאומי נמסר בתגובה כי "הבנק לא סגר את הברז לקבלנים, והוא נותן אשראי בהתאם למאפייני הלקוח".

גורם בענף הנדל"ן מציין כי התהליך אינו ייחודי רק ללאומי, אלא "גלש מהר מאוד לכל שוק הבנקאות". לדבריו, "הקשחת עמדת הבנקים בלטה בתחילה בהעלאת רף הדרישה למכירת דירות על הנייר לפני הבנייה - שהועלה מ־15%–20% לפני כחצי שנה לכ־30% כיום. בהמשך הגדילו הבנקים את דרישות ההון העצמי מהקבלנים מ־20% ב־2010 ל־30% ב־2011. אם ביוני האחרון עוד דובר על כך שבנקים עושים בעיות לקבלנים מקומיים, הרי שמאז המצב החמיר, וכיום גם החברות הגדולות בשוק הנדל"ן מקבלות כתף קרה מבנקים שעובדים איתן שנים ארוכות".

גורם בנקאי בכיר אמר אתמול ל"כלכליסט": "יש עלייה כללית ברמת הסיכון, גם בענף הנדל"ן וגם במצב המשק והכלכלה העולמית. במקביל, בנק ישראל העביר מסר ברור לגבי הסיכונים הקיימים בתחום. אין ספק שהוקשחו התנאים לאישור הלוואות לקבלנים, קצב אישור הפרויקטים הואט וגם הבחירה בפרויקטים בזמן האחרון הרבה יותר סלקטיבית - רואים את זה בכל הבנקים במערכת. ועדיין, אף על פי שאנחנו מאשרים פחות פרויקטים - אי אפשר לומר ש'החנות' נסגרה לגמרי".

"החנות" אולי נסגרה, אך השיחות עם הקבלנים והיזמים חושפות כי במקרים רבים המחיר שייאלצו לשלם עבור הכסף ישאיר רבים מהם מחוץ לשוק.

תגיות

19 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

19.
למה יש לי הרגשה שבנק ישראל לא מעוניין בהורדת מחירי הדירות -על מנת לשמור על -----
הבנקים ולכן הוא עוצר את האשראי לקבלנים.בכך הוא גורם לעצירת ההיצע ולעליית מחירי הדירות בתווך הקצר.השאלה הגדולה היא האם עם ישראל יפנים את המציאות החדשה ויחזור להסתער על שוק הנדלן.הרגשתי היא שזה מה שיקרה
אבי , ירושלים  |  06.10.11
18.
רגע - הם טוענים שמחירי הדירות לא ירדו נכון אז מה יש לפחד שיבנו בכסף של עצמם
דרך אגב - הם יוכלים לקחת בשוק האפור ושלא לאיים עלנו ,נראה כמה זמן הם מסוגלים בלי להתפרנס , לא לשכוח שהרבה מהחברות נסחרות בבורסה וצריכות להגיש דוחות רווח והפסד אז יקפיאו וידווחו על הכנסות 0 המניות שלהם נופלות בהתאם לא להאמין הכל לחץ בשיתוף הכתבים
בלה בלה  |  06.10.11
17.
זה איום ולחץ מתאם הקבלנים על ציבור הרוכשים
תמיד יהיה בניה ותמיד קבלנים יבנו וגם ירויחו לא צריך את מחירי 2010 בשביל שקבלן ירויח לקבלנים יש הלוואות שצריכים להחזיר ואם חצי שנה לא מוכרים אז מורדים את המחיר בצורה דרסטית (עדיין ישאר להם רווח ) וכולם ירוויחו חפשו כתבות על משברי הנד"לן ב- 2005-6 בגוגל ותבינו לאן הנדלן יוכל להגיע פשוט העם שוכח מהר ומתנהג כמו עדר כך היה בעליה וכך יהיה בירידה מי שיסים לב מסביבו יראה כמות בניה / שלטי מכירה שלא היתה שנים
הנלן ירד ובגדול , יוקרתי  |  06.10.11
16.
שטויות אין לי סנטימנט כלפיהם.
הקבלנים בונים ב- 200 אלף ומוכרים ב- 2 מיליון. מצידי שיפשטו את הרגל כל הקבלנים הגדולים. שהמדינה תתחיל לחלק שטחים לבניה שטוחה של אזרחים. אל תדאגו יקומו קבלנים חדשים לבניה שטוחה. מה אנחנו צריכים מגדלי בבל. העיקר שיבנו ביהודה ושומרון ולא יתנו לפלשתינים דריסת רגל בארץ ישראל.
ררמ  |  06.10.11
15.
יש לי עיצה לקבלנים המקומיים : אל תבנו!!!
צריך להביא לכאן חברות בנייה סיניות שבונות באיכות מעולה,במחירים מאוד זולים ובמהירות מדהימה. כל זה בלי תיחמונים של הקבלנים המקומיים שבונים באיכות ירודה,במהירות של חילזון ובסוף יוצא נורא יקר. אז אל תעשו לנו טובה ואל תבנו. אההה!!! אתם לא יכולים להפסיק לבנות כי הרי אתם לא יודעים לעשות משהו אחר וחוץ מזה צריך לממן את המרצדסים לילדים שלכם.
ירושלמי , ירושלים  |  05.10.11
לכל התגובות